Varlık değil, borç barışı

Türkiye, bugüne kadar hep varlık barışını konuştu. Neredeyse her 4 yılda bir çıkartılan varlık barışı, parasını öyle ya da böyle nedenlerden dolayı yurt dışına çıkartanlara yapılan bir kıyaktan öteye gitmedi.

Paranın rengi ve niteliği önemli değil! Yurt dışında paran varsa yeter ki Türkiye'ye getir. Küçük bir vergi ile kurtul.

Peki ya borcu olup da icra kapılarında dolaşan dar gelirli? Banka ve varlık şirketleri avukatları tarafından bırakın borçluyu yurt dışında bile yaşayan 7 kuşaktan akrabayı bulup tehdit eden banka avukatları…

İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu ile Türk ekonomisini ve yaşananları konuştuk.

Prof. Tatlıoğlu'na göre, bugün yaşanan krizin tam adı yoksulluk.

"Türkiye'de büyük bir kriz var ve bu yoksulluk krizidir. Her geçen gün daha da yoksullaşan bir ülke için üretime dayalı proje üzerinde çalışıyoruz" diyen Tatlıoğlu, dev bir tarım ülkesi olan Türkiye'nin üretmediğini ve ithalata bağımlı bir hale getirildiğini söylüyor.

"Türkiye'nin bir tarım politikası yok. Ne kadar ekili alan ve ne ekili onu bile bilmeyen bir Tarım Bakanlığı var. Türkiye mutlaka katma değerli tarım ürünleri ile üretmek ve büyümek zorunda" şeklinde konuşan Prof.Dr. Tatlıoğlu, İYİ Parti olarak 2018 yılında gündeme getirdikleri borç barışını daha da geliştirerek, halkı borç batağından kurtaracaklarını da belirtiyor.

Ak Parti'nin genel politikasının halkı borçlandırıp, "ben gidersem borcunuzu ödeyemezsiniz, çeviremezsiniz" korkusu üzerine kurulu olduğunu da dikkat çeken Tatlıoğlu, "Borçlu hiçbir vatandaşımız korkmasın! Tam tersi biz onları bu borç batağından kurtaracak politikayı uygulayacağız. Kimse kimseyi konut, ihtiyaç ve kredi kartı borcundan dolayı korkutmasın. İYİ Parti olarak Varlık Barışı adını verdiğimiz proje ile borçlar çok rahat ödenecek" dedi.

İYİ  Parti 2018 yılında ilginç bir seçim vaadinde bulunmuştu.  İYİ  Parti Genel Başkanı Meral Akşener, vatandaşların bankalardaki ve varlık şirketlerindeki ödeyemedikleri borçları iktidara gelmeleri halinde devlet olarak ödeyeceklerini açıklamıştı.

O dönem çok tartışılan ve AKP'liler tarafından imkânsız olarak da gösterilen bu proje İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu'na göre çok kolay ve ucuz bir yöntem.

Bankalar ellerindeki takibe düşen kredileri varlık şirketlerine neredeyse yok pahasına satıyor. Karşılık ayırmaktansa satıp bunlardan kurtulan bankalar, 100 milyar liralık bir alacağı varlık şirketlerine yüzde 2 ile 4 arasında bir paraya satıyor.

Tatlıya göre, varlık şirketlerine satılması yerine bu 100 milyar liralık alacak, devlet tarafından alınacak ve ödeme gücü hiç olmayanların ki silinecek, olma ihtimali olanlar ise çok düşük rakamlarla çok uzun vadeye yayılacak.

Türkiye'de ilk kez bir siyasi parti yüz binlerce kredi ve kredi kart borçlusuna yönelik bir politika üretti.

Bugüne kadar hep zengine yönelik projeler hem devletin kaynaklarını eritti hem de yüz binlerce mağdur yarattı.

Bu nedenle borç barışı Türkiye için çok önemli.

 

Yazarın Diğer Yazıları