Varlık şirketlerinin terör mağdurları

Bankaların takipteki alacaklarını yüzde 2 fiyatına sattıkları varlık şirketlerinin vatandaşları nasıl mağdur ettiğini yazmıştım. Yüzlerce elektronik posta aldım.

Olayın boyutu görünenden çok daha büyük.

Tam bir sosyal facia haline dönüşmüş durumda.

Eski bir savaş pilotu okuyucumun mağduriyeti yok artık denilecek boyutta. 40 bin liralık borç için evine konulan haciz ve haksız yere alınmak istenen bu rakamdan kurtulmak için harcanan 200 bin lira.

Yine işsiz kalması nedeniyle bankadan alınan 10 bin liralık krediyi 48 bin lira olarak tahsil etmek istenirken psikolojik tacize uğrayan Kastamonulu bir vatandaş.

Gece gündüz demeden sadece borçlu değil, adeta yedi sülalesi taciz edilen insanlar.

Hepsi varlık şirketlerini yarattığı terör.

Yüzde 2 ile al, yüzde 400 fazlasını iste.

Bazı varlık şirketlerinin tahsilat yöntemleri mafya usulü.

Sosyal medya ve internet bu konuda şikayetlerle dolu:

"2004 yılında bankadan aldığım kredi kartı borcumu ödeyemedim, dolayısıyla icralık oldum dosya …varlık şirketine devrolmuş maaşıma haciz geldi. 3 bin 600 TL borcum 40 bin TL olmuş. Şu ana kadar kesilen miktar 17 bin TL dosyayı tekrar yenileyip borcu 60 bin TL'ye çıkarmışlar."

Bu vatandaşın yaşadığı gibi binlerce olay var.

Hepsi hukuksuz ve keyfi tahsilatlar.

Varlık şirketi ile borcun ödenmesi konusunda anlaşıyorsunuz. 2 yıl ödeme yapıyorsunuz birkaç gün geciktiğinizde borcunuzu tekrar katlıyorlar.

20 bin liralık borç 80 bin lira olur mu?

Bunu hangi hukuk ve vicdan kabul eder?

Adında adalet olan bir parti tarafından yönetilen ülkede yaşanan adaletsizliğe bakar mısınız?

"13 bin liralık kart borcumu ödeyemedim. İşsiz kaldım tazminatımı alamadım. Aslında kart borcum 8 bin liraydı. Kalanı gecikme ve faiz borcu. Bir gün kız kardeşimin eşi aradı ve icradan kendisini aradıklarını ve benim borcum için onun maaşına haciz konulacağını söylediklerini bildirdi. Adam korkudan panik olmuş.13 bin lira için benden 51 bin lira istediler. 1 hafta içinde ödeme yaparsam borcu 35 bin liraya düşüreceklerini söylediler. İyi de zaten ödeyebilseydim 13 bin lirayı öder kapatırdım. Tefeciden borç alsaydım bu kadar olmazdı."

Sorun nedir?

Sorun şu: Denetimsizlik ve yasal düzenleme olmadan varlık şirketlerinin çalışmasına izin vermek. Bu konuda kesinlikle BDDK'nın bir düzenleme yapması lazım.

Adalet Bakanlığı'nın vatandaşı tehdit eden yedi göbekten akrabalarını arayıp psikolojik taciz yapan hukuk büroları ile ilgili yasal işlem yapması lazım.

13 bin liralık borç nasıl 50 bin lira olur? Bu borcu varlık şirketi en fazla 500 liraya alıyor. Böyle bir tahsilat mı olur? Gerçekten vicdansızlık dahası ahlaksızlık.

Bu nasıl bir hesap kitap?

Bu ülke bu kadar mı sahipsiz, kanunsuz?

Sosyal bir faciaya dönüşen bu konuyu işlemeye devam edeceğim.

 

Yazarın Diğer Yazıları