Vatandaş borç batağında yüzüyor

Vatandaş borç batağında yüzüyor
CHP'nin ekonomi raporunda, " 2002'den bugüne; tüketicinin bireysel kart borcu 19 kat, kredi borcu 147 kat arttı. Tüketicilerin bankalara toplam borcu ise 64 kat artış kaydetti" denildi.

Fatih ERBOZ / Yeniçağ

Cumhurbaşkanlığı görünümlü başkanlık sistemi için yapılacak referandum öncesinde vatandaşın cebindeki yangın artıyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke'nin başkanlığındaki ekonomi biriminin hazırladığı son raporda vatandaşın son yıllarda biriken borçlarına dikkat çekildi. Raporda, "Vatandaşımızın geliri ihtiyaçlarını giderecek düzeyde olmadığından sürekli borç sarmalında yaşamaya mahkûm edilmekte. 2002'den bugüne; Tüketicinin bireysel kredi kart borcu 19 kat, tüketici kredisi borcu 147 kat arttı. Tüketicilerin bankalara toplam borcu 64 kat arttı" denildi. 

KART VE KONUT

İhtiyaçlarını gidermek için geliri yetmeyen vatandaşların zaten yüksek olan borç yükünün artmaya devam ettiği ifade edilen raporda, şunlara yer verildi:  
"2016 yılında bir önceki yıla göre; Bireysel kredi kartlarının tutarı yüzde 4,7 artarak 83 milyar 400 milyon liraya yükseldi.  Tüketici kredilerinin toplamı yüzde 10,3 artarak 337 milyar 600 milyon liraya yükseldi. Tüketicilerin bankalara toplam borcu yüzde 9,12 arttı ve yaklaşık 420 milyar lira olarak gerçekleşti. En yüksek artış ise konut kredilerinde gerçekleşti. Konut kredileri yüzde 14,2 artarak, 164 milyar liraya ulaştı. İhtiyaç kredilerinde yüzde 7 artış gerçekleşirken 167 milyar liraya yükseldi.  Taşıt kredileri yüzde 4,2 artarak 6 milyar 700 milyon liraya ulaştı." 

İŞSİZLİK VE YANGIN

Raporda, vatandaşın bu borç sarmalından çıkışı için belirsizliği ortadan kaldıracak, güven inşa edecek, istikrar sağlayacak yeni bir ekonomik ve hukuki yönetim anlayışına ihtiyaç bulunma olduğunu dile getirildi.   
Devlet kurumlarının 93 yılda inşa edilmiş olan kurumsal güveninin yıkılmasının büyük bir belirsizlik yarattığının da vurgulandığı raporda, şunlar belirtildi: 

"Ekonomide belirsizlik yüksek faize, değer kaybeden TL'ye, enflasyona, daha az üretime yol açıyor. Borçlu vatandaşımızın borcu artıyor, işsizlik artıyor, mutfaktaki yangın alevleniyor. Bu belirsizlik büyük bir güvensizlik yaratıyor, tüketici için de üretici için de. Geleceğe güvenle bakmayan üretici kapasitesini arttırmıyor, yatırım yapmıyor, işsizliği çözecek kadar istihdam yaratamıyor. Tüketici ihtiyacını güvenle gideremiyor."

İlgili Haberler