“Vatandaş ödeyecek, şirketler kurtarılacak”

“Vatandaş ödeyecek, şirketler kurtarılacak”
Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci, Yeni Ekonomi Program’ın IMF uzantılı olduğunu belirterek, vatandaşın parasıyla batan şirketlerin kurtarılacağını ve devletin daha fazla harcama yapacağını söyledi.

Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı’na tepki göstererek, programın IMF uzantılı olduğuna dikkat çekti. Kahveci, açıklanan programla vatandaşın cebinden daha fazla para çıkacağını belirterek, “O nedenle bu program piyasa dostu bir program olarak görülebilir. Ama toplum açısından yükü ve maliyeti hepimiz göreceğiz” ifadelerini kullandı.

Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci’nin “Piyasa dostu program” başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:

“Ama her şeyden evvel dün açıklanan YEP veya adı ne ise olan program... Zaten o program da bir IMF uzantılı program izleri taşımaktadır.

Kamu zamları ile kamu açıklarının azaltılması tam bir IMF politikasıdır. Ücret artışlarının sınırlanması ve beklenen (hedeflenen) enflasyona göre zam yapılması da tam bir IMF anlayışıdır.

Mart seçimlerinden sonra ve hatta tekrarlanan İstanbul seçimlerinin ardından yağmur gibi gelen kamu zamları nasıl izah edilecektir?

Çalışan ne zam alacak biliyor musunuz?

2020 yılında %8,5.

2021 yılında ise %6,0

Çünkü enflasyon hedefi bu. Ama son üç ayda doğalgaz ve elektriğe sadece yüzde 32 zam yapıldı.

O nedenle diyorum ki; bu program bir piyasa dostu bir program oldu. Örneğin son zamlar ile artık elektrik şirketleri bir nefes almaya başlamış olacak. O nedenle piyasa dostu bir programdır.

Ama bu program vatandaş açısından can yakıcı, acıtıcı bir programdır. Ne maaşlar reel olarak artacak, ne de gelirlerde kolaylıklar sağlanacak. Yeni vergi ve zamlar bizi beklemeye devam ediyor.

Doğalgaz faturası aylık 400-500 liraya yükselirken, elektrik faturası da artık 200-300 liraya çıkabilir. Oysa yapılacak maaş zamları sadece 100-200 lira olacaktır.

Mesela 2.020 lira olan asgari ücret 2020 yılında 2.190 liraya ancak çıkabilir. Bilemediniz 2 bin 200 lira. Çünkü hedeflenen enflasyon 2020 yılında yüzde 8,5...

Asgari ücret maksimum önümüzdeki yıl nette 180 lira artış görebilecekken sadece bir aylık elektrik-doğalgaz fatura artışı 200-300 liraya ulaşabilecektir.

Kısaca YEP yeni bir şey demedi. IMF zihniyetinin yansıması ile fatura vatandaşa yüklenmeye başlandı.

Vatandaş ödeyecek, şirketler kurtulacak.

Vatandaş ödeyecek devlet harcayacak.

O nedenle bu program piyasa dostu bir program olarak görülebilir. Ama toplum açısından yükü ve maliyeti hepimiz göreceğiz.

Umarım kur düştü, faiz indi, enflasyon yükselmedi derken karanlıkta açlık ve üşümeyi aklımızdan çıkarıp sevinebiliriz.”

İlgili Haberler