Vatandaşlar borçlarını kapatmak için kredi çekiyor!

Vatandaşlar borçlarını kapatmak için kredi çekiyor!
Vatandaşlar, özellikle gıda fiyatlarındaki artış nedeniyle kemer sıkarken, borçlarını kapatmak için kredilere yüklendi. Merkez Bankası’nın yaptığı faiz indirimleri sonrası vatandaşlar, başta kredi kartı borçlarını kapatmak olmak üzere yatırım ve belli ihtiyaçları karşılamak için ihtiyaç kredilerine yöneldi.

Yıl boyunca temel ihtiyaç maddelerinin dışında tüm alanlarda kemer sıkan vatandaş, faizlerin gerilemeye başlamasıyla kredilere yöneldi. Ancak, yeni kredileri borç kapatmak ya da vade ötelemek için kullandı.

Sözcü gazetesinden Sibel Gülersöyler’in haberine göre, Merkez Bankası, Para Politikaları Kurulu'nun (PPK) 12 Aralık'ta gerçekleştirdiği toplantıda politika faizini yüzde 12'ye indirdi. Yılın ilk yarısında yüzde 24 olan kredi faizleri böylece yılın sonunda aylık bazda yüzde 1 sınırına geriledi. Yüksek faizle kredi kullanan vatandaşlar yılın üçüncü çeyreğinde faizlerin yeniden gerilemeye başlamasıyla tüketici kredilerine yöneldi. Böylece yıl içinde yüksek faizle kullanılan kredilerde vadeler uzatıldı, maliyetler düşürüldü.

Hangikredi.com CEO'su Oray Durmazoğlu, ihtiyaç kredisine olan talebin yıl ortalamasına göre son 3 aydır yüzde 50'nin üzerinde olduğunu kaydederek, faizlerin yüksek olduğu dönemde kredi çekenlerin faiz indirimi ile birlikte yapılandırmaya gittiklerini aktardı.

Faiz oranlarının konut kredisinde aylık yüzde 0.99'a, ihtiyaç kredisinde aylık yüzde 1.08'e kadar gerilediğini hatırlatan Durmazoğlu, “Kredilerde yaşanan faiz indirimiyle birlikte özellikle, ertelenen konut talepleri için kredi arayışında artış yaşandı. Taşıt kredisinde ise bankaların otomobil firmaları ile yaptığı anlaşmalar neticesinde sunulan indirimli faiz oranları taşıt kredisine olan ilgiyi artırdı. Tüketicideki ilginin yanı sıra bankaların kredi onaylama oranları da arttı” dedi.

MB'nin yılın ikinci yarısında attığı adımları yorumlayan Durmazoğlu, piyasaların faiz indirimini olumlu karşıladıklarını belirterek, “Büyük özel bankalardan son dönemde konut kredisinde yüzde 1'in altına gelen banka sayısı arttı. Faiz düşüşü sebebiyle mevduat tarafında mevduat faiz oranları yüzde 12'li seviyelerden yüzde 11'li seviyelere geriledi. Gerilemenin devam edeceğini düşünüyoruz” diye konuştu.