Vatandaşları "092635" plakalı tankla böyle ezdiler

Vatandaşları "092635" plakalı tankla böyle ezdiler
FETÖ darbe girişimi sırasında Mamak 28. Piyade Tugay Komutanlığına bağlı tank taburu personelinin katıldığı eylemlerle ilgili 64 kişi hakkında düzenlenen iddianamede, 092635 plakalı tankın, İnönü Caddesi'ndeki sivillerin üzerine sürüldüğü ifade edildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında 28. Piyade Tugay Komutanlığına bağlı tank taburu personelinin katıldığı eylemlerle ilgili 64 kişi hakkında iddianame düzenleyerek Ankara 18. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.

İddianamede, eski 28. Tugay Kurmay Başkanı Savaş Kabaklı'nın talimatıyla hareket eden 16 tankın, tabur komutanı Nuri Büyükyazıcı'nın komutasında Genelkurmay Başkanlığına doğru yola çıktığı ancak tanklardan birinin yolunu kaybettiği için veya gelen başka bir emirle Cumhurbaşkanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığının bulunduğu Beştepe'ye gittiği aktarıldı.

Genelkurmay Başkanlığı önüne gelen tankların, vatandaşların direnişiyle karşılaştığı kaydedilerek, şüphelilerden eski yüzbaşı Fatih Anaz'ın komuta ettiği 092635 plakalı tankın, yolu kapatan polis aracını namlusuna takıp İnönü Caddesi'ndeki sivillerin üzerine sürüldüğü bildirildi. 

Vatandaşlar köprüden düştü

İddianamede, Anaz'ın, Kara Kuvvetleri Komutanlığında çalıştığı, şüpheli Abdullah Çakır ile tank taburuna geldikleri, taburla hiçbir ilgisi olmayan şüphelinin 092635 plakalı tankın komutanlığını devralıp bu tank ile askeri darbenin başarılı olması için Genelkurmay Karargahı'na gittiği bilgisine yer verildi. Anaz'ın komuta ettiği tankı, uzman Ali Aksoy sürdü. Uzman Şerafettin Atmaca nişancı, asteğmen Ersel Yaşar da doldurucu olarak tankta yer aldı.

Vatandaşların İnönü Caddesi'ndeki köprüden düşerek şehit olmasına ve yaralanmasına yol açan olay iddianamede şöyle anlatıldı:

"Gençlik Caddesi'ne gelen 12 zırhlı mekanize aracı, vatandaşlar ve polisin müdahalesi sonucu Genelkurmay Başkanlığına giremedi. Bir müddet Gençlik Caddesi'nde bekleyen bu gruba Genelkurmay Başkanlığı içine girmeyen 2 tank, 87. Sokak veya Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi'ni kullanarak katıldı. Bu 2 tank, Gençlik Caddesi'nde havaya ateş açarak ve ters şeritten ilerleyerek yolda bulunan araçları ezip vatandaşları yaraladı.

Bu tanklarla birlikte 3 zırhlı araç, Necatibey Caddesi'ne ters istikametten girerek Kumrular Caddesi'nden Milli Müdafaa Caddesi'ne çıktı. Genelkurmay Başkanlığı içerisine girmeye çalışan tanklardan 092635 plakalı olan, yolu kapatan polis aracını namlusuna takarak İnönü Caddesi köprü üzerinde bulunan sivil vatandaşlara çarptı. Tank, ezerek ve yoldan alt geçide düşürerek vatandaşların şehit olmalarına ve yaralanmalarına sebep oldu."