Venezuela halkı daha önemlidir

Venezuela'da son 6 yıldır bir insanlık dramı yaşanıyor.

* Venezuela'da Ekim 2018'de, enflasyon oranı yüzde 489 bin idi. 2019 de yüzde 1 milyon olarak tahmin ediliyor.

* 2013 yılından beri her yıl ekonomi yaklaşık yüzde 20 oranında daralıyor.

* Sosyalist Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro asgari ücrete yüzde 150 oranında zam yaparak 4,500 bolivara yükseltti. Bu paranın karaborsada karşılığı 10 dolardır.

* Piyasa durdu. Marketlere beşer kişi sıra ile girebiliyor. İstediğini alamıyorsun. Raflar boş. Halk yiyecek ve ilaç sıkıntısı çekiyor.

* Venezuela, dünyada en fazla cinayet işlenen ülke oldu. Söz gelimi, 2015 yılında her 100.000 kişiden cinayete kurban gidenler: Venezuela'da: 90 kişi, ABD 'de: 5.35 kişi, Kanada'da: 1.68 kişidir .

* Yıllardır halk sokaklarda her gün protesto yapıyor. Venezuela Sosyal Çatışma Gözlemevi son çatışmalarda 13 kişinin öldüğünü bildirdi.

* Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Latin Amerika'da yaşanan göç akımının, 2015 yılında Akdeniz'deki mülteci krizine benzer bir noktaya doğru gittiği yönünde açıklamada bulundu ve Venezuela'da hayatı risk altında olanlarla, derinleşerek devam eden ekonomik krizden dolayı son iki yılda 2,3 milyon Venezuelalının ülkeyi terk ettiğini açıkladı.

Maduro'nun son seçimi demokratik mi?

Ülkenin içinde bulunduğu, siyasi, sosyal ve ekonomik kaosa rağmen 2018 Mayıs seçimlerinde Cumhurbaşkanı Maduro tekrar nasıl seçildi?

Venezuela'nın nüfusu 32 milyondur. Toplam seçmen sayısı 18.5 milyondur. 2018 Mayıs seçimlerinde bu seçmenlerin yüzde 54'ü, yani 10 milyonu seçimi protesto etti ve katılmadı.

Halkın yarıdan çoğu seçimi protesto ediyor ve katılmıyorsa, seçim sonuçları hangi demokrasi kalıbına uyuyor? 

Seçime toplam seçmen sayısının yüzde 46'sı, 8.5 milyon seçmen katıldı. Bunların yüzde 67.7'si  yani 5.8 milyonu Maduro'ya oy verdi. Maduro'nun aldığı oy sayısını toplam seçmen sayısına oranlarsak yüzde 31.1 ediyor.

Venezuela bu duruma nasıl geldi?

2015 yılının başında, muhalefet lideri Leopoldo Lopez halkı şiddete kışkırtma suçlamasıyla 13 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Aynı yıl 6 Aralık 2015'te parlamento seçimleri yapıldı.

Parlamento  seçimlerinde, Maduro'ya karşı olan siyasetçilerden oluşan MUD, oyların yüzde 55'ini aldı ve üç yerli temsilci ile birlikte toplam 167 sandalyenin 112'sini kazandı. Maduro'nun ''Birleşik Sosyalist Partisi '' ise 55 sandalye ile tarihinin en ağır yenilgisini aldı.

Yeni seçilen parlamento erken seçim için anayasal süreç başlattı. Fakat Maduro gerek meclis kararını ve gerekse halkın topladığı 4 milyon imzayı reddetti. Bu defa meclis Maduro için azil kararı çıkardı. Ancak üyeleri Maduro tarafından seçilen Anayasa Mahkemesi  bu talebi anayasaya aykırı bularak reddetti.

Ekonomik olarak, Maduro öncesi popülizm politikalarına Maduro döneminde de devam edildi. Petrol fiyatlarının 100 dolar olduğu dönemde, Venezuela ithalat cenneti oldu. Yatırım yapılmadı. Otokrasi tırmandı. Sonuçta bugünkü Venezuela ortaya çıktı.

Nihayet 23 Ocak 2019'da, Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaidó, Mayıs 2018'de yapılan başkanlık seçimlerinin geçersiz olduğunu öne sürdü ve kendisini ülkenin "geçici devlet başkanı" ilan etti. Anayasaya göre boş olan devlet başkanlığını geçici olarak Ulusal Meclis Başkanı yüklenir.

Bu açıklamadan kısa bir süre sonra ABD Başkanı Donald Trump, Maduro hükümetinin meşruiyetini kaybettiğini belirterek, Guaidó'yu ülkenin "fiili devlet başkanı" olarak tanıdığını duyurdu.

ABD Başkanı Trump, her konuşmasında ABD'nin çıkarı her şeyden önce gelir diyor. Ayrıca ABD'nin o kadar çok falsosu var ki, demokrasiyi desteklemesi bile emperyalizm olarak algılanıyor.

Venezuela'da istikrar ve halkın kurtuluşu yalnızca demokrasiye geçiş ile mümkün olur. Bu çerçevede öncelik, sağ-sol veya emperyalizm değil, Venezuela halkını içindeki siyasi, sosyal ve ekonomik çıkmazdan kurtarmaktır.

 

Yazarın Diğer Yazıları