Venezuela'da darbe girişimi iddiası

Venezuela'da darbe girişimi iddiası
Venezuela’da kendini geçici devlet başkanı olarak ilan eden muhalif lider Guaido’nun çağrısı sonrası bir darbe girişiminin başladığı iddia edildi. Başkent Caracas’ta bir askeri üs çevresinde çatışma yaşandığı kaydedildi.

Venezuela’da darbe girişimi iddiasıTarihinin en büyük siyasi ve ekonomik krizini yaşayan Venezuela’da bugün peş peşe kritik açıklamalar geldi.

Venezuela’nın muhalefet lideri Juan Guaido, Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro’yu iktidardan devirmek için planın “son aşamasını” başlattığını söyledi. Guaido, Venezuelalılar ve orduyu Maduro’nun “gaspını” sona erdirmeye çağırdı.

Bu açıklamanın ardından Venezuela hükümeti ise darbe girişiminde bulunan küçük bir “hain asker” grubuna karşı koyduğunu açıkladı. Reuters muhabiri, Guaido’nun Caracas’taki hava kuvvetleri üssünün yakınında üniformalı bir grup kişiyle birlikte olduğunu gördü. Guaido, Twitter hesabında yayınladığı bir videoda “Ulusal silahlı kuvvetler doğru kararı verdi ve Venezuela halkının desteğine güveniyorlar” dedi.

ASKERİ ÜS ÇEVRESİNDE ÇATIŞMA

Bu açıklamanın ardından Venezuela hükümeti ise darbe girişiminde bulunan küçük bir “hain asker” grubuna karşı koyduğunu açıkladı. Reuters muhabiri, Guaido’nun Caracas’taki hava kuvvetleri üssünün yakınında üniformalı bir grup kişiyle birlikte olduğunu gördü. Guaido, Twitter hesabında yayınladığı bir videoda “Ulusal silahlı kuvvetler doğru kararı verdi ve Venezuela halkının desteğine güveniyorlar” dedi.

 Başkent Caracas’taki La Carlota hava üssünde toplanan askeri üniformalı 70 kişi üzerine biber gazı sıkıldı.

SAVUNMA BAKANI: “ORDU MADURO’NUN YANINDADIR”

Venezüella Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez ise silahlı kuvvetlerin Maduro'nun yanında olduğunu söyledi. Lopez, ordunun meşru Devlet Başkanı Maduro hükümetini kesin bir şekilde savunmaya devam edeceğini duyurdu.

Lopez ayrıca, ülkedeki tüm askerlerin 'normal olarak' kışla ve askeri üslerde olduğunu ve olağandışı bir gelişme gözlemlenmediğini vurguladı.

BAŞKANLIK SARAYI'NA ÇAĞIRDI: MADURO'YU SAVUNUN

Öte yandan Venezüella Kurucu Meclis Başkanı Diosdado Cabello, halkı, Devlet Başkanı Maduro'yu savunmak için başkanlık sarayında toplanmaya çağırdı. Cabello, darbe girişiminde bulunan askerlerin toplandığı La Carlota hava üssüne müdahale edilmediğini de sözlerine ekledi.

Juan Guaido, 23 Ocak’ta kendisini ‘geçici devlet başkanı’ ilan etmiş, ABD dahil 50’den fazla ülke onu tanımıştı. Nicolas Maduro ise Guaido'yu 'ABD destekli kukla’ olarak tanımlıyor ve darbeyle hükümeti devirmeye çalışmakla suçluyor.

Venezüela hükümeti Guaido'nun özel kalem müdürü Roberto Marrero'yu hükümet yetkililerine karşı ‘sabotaj hazırlığı yaptığı’ gerekçesiyle gözaltına almıştı. Dokunulmazlığı kaldırılan, ülkeyi terk etmesi yasaklanan Guaido hakkında pek çok soruşturma da başlatılmıştı.

DÜNYADAN İLK TEPKİLER

Venezuela'da geçen ocak ayında kendini devlet başkanı ilan eden muhalif lider Juan Guaido'nun beraberindeki bir grup silahlı askerle birlikte ayaklanma çağrısı yapması uluslararası alanda da yankı buldu.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton da Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada Venezuela'da ordunun Ulusal Meclis'in yanında olması, ülkenin anayasası ve Venezuela halkını koruması gerektiğini ifade etti. Bolton ordunun "demokrasinin gaspına karşı meşru kurumların" yanında olması gerektiğini söyledi.

Venezuela hükümeti, yaşananları "askeri darbe girişimi" olarak tanımlayarak Maduro destekçilerini devlet başkanlığı sarayının etrafında toplanmaya çağırmıştı.

İSPANYA: "HERHANGİ BİR ASKERİ DARBEYİ DESTEKLEMİYORUZ"

Guaido'nun açıklamaları üzerine İspanya'dan "demokratik seçim" çağrısı geldi. İspanya hükümeti sözcüsü Isabel Celaa, gazetecilere yaptığı açıklamada, "kan dökülmemesini umduklarını" ve "herhangi bir askeri darbeyi desteklemediklerini" belirtirken Madrid'in Guaido'ya desteğini yineledi. Celaa, Venezeuela'da "dönüşümü" gerçekleştirebilecek "meşruiyete sahip" kişinin Guaido olduğuna inandıklarını sözlerine ekledi.

Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque da Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Guaido'ya destek verirken "askerleri ve Venezuela halkını, diktatörlüğe ve Maduro'nun gasbına karşı çıkarak tarihin doğru tarafında durmaya" davet etti.

Brezilya Dışişleri Bakanı Ernesto Araujo ülkesinin Venezuela'da demokratik geçiş sürecini desteklediğini ve ordunun da bunun bir parçası olması gerektiğini belirtti. Araujo Brasilia'da yaptığı açıklamada Brezilya hükümetinin Venezuela ordusunun Guaido'nun arkasında durmasını ve Maduro'yu görevden uzaklaştırmasını beklediğini söyledi.

Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de Venezuela'daki gelişmeleri Rusya Güvenlik Konseyi üyeleriyle yaptığı toplantıda ele aldığını duyurdu.

İlgili Haberler