Venezuela’da kriz büyüyor: Muhalefet lideri kendini Geçici Devlet Başkanı ilan etti

Venezuela’da kriz büyüyor: Muhalefet lideri kendini Geçici Devlet Başkanı ilan etti
Venezuela’da 2017 senesinde Devlet Başkanı Maduro’nun anayasayı değitirmek için ilan ettiği kurucu meclis sonrası başlayan protestolar ve siyasi kriz büyüyor. Muhalefet, lider Guaido kendini Geçici Devlet Başkanı olarak duyurdu.

Venezuela’da 2017 yılında başlayan siyasi kriz sürüyor. Muhalefet, Devlet Başkanı Maduro’nun oluşturduğu kurucu meclisi tanımayarak ulusal meclisin faaliyetlerini devam ettirdi. Meclis Başkanı olan Juan Guaido, yaptığı açıklamada kendisinin geçici devlet başkanı olduğunu duyurdu.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun ittifakı 2015'teki seçimde Ulusal Meclis'teki çoğunluğunu kaybetti. Maduro 2017 yılında bu meclisi lağvederek yeni bir anayasa için Kurucu Meclis kuracağını ilan etti.

Muhalefet bu seçimi boykot edince Kurucu Meclis'in tamamı hükümet yanlılarından oluştu.

 2017'de bu gelişmeleri protesto etmek için halkı sokağa çağıran siyasetçiler arasında yer alan Guaido, bu protestolardan bir izi, polisin plastik mermisinin izini boğazında taşıdığını söylüyor. Birleşmiş Milletler 2017'de 100'den fazla kişinin gösterilerde yaşamını yitirdiğini açıklamıştı.

MUHALEFET KURUCU MECLİSİ TANIMADI

Muhalefet Kurucu Meclis'i tanımadı, Ulusal Meclis'in faaliyetlerini devam ettirdi ve 2019 başında Guaido Ulusal Meclis Başkanı oldu. Daha önce adı pek duyulmayan 35 yaşındaki siyasetçinin dünya basınında ilk defa geniş şekilde yer aldığı andı bu.

Guaido Ulusal Meclis Başkanlığına seçildikten sonra, 13 Ocak'ta kısa süreliğine gözaltına alındı. Gözaltının niteliği konusunda taraflar farklı açıklamalar yaptı. Hükümet, gözaltı işlemini gerçekleştiren maskeli güvenlik güçlerinin kendi başlarına hareket ettiğini ve olayın ardından cezalandırıldıklarını söylerken Guaido kendisini gözaltına alan görevlilerin muhalefete sempati besler gibi gözüktüklerini anlattı.

Guaido 23 Ocak'ta yaptığı konuşmayla yalnızca Ulusal Meclis Başkanı değil, aynı zamanda Geçici Devlet Başkanı da olduğunu duyurdu. Maduro'ya karşı muhalif partileri destekleyen ABD de Guaido'yu Devlet Başkanı olarak tanıdı.

Devlet Başkanı Maduro, Guaido ve diğer muhaliflerin ABD'nin kuklası bir avuç genç olduğunu söyledi.

MADURO ABD İLE İLİŞKİLERİ KESTİ

Ekonomik ve siyasi krizin her geçen gün derinleştiği Venezuela'da Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro'nun görevini bırakmasını isteyen muhalefet dev gösteri için sokaktaydı. Muhalefet lideri Juan Guaido seçim yapılana kadar kendisini ülkenin geçici cumhurbaşkanı ilan etti. Trump yönetimi Guaido’yu tanıdığını açıkladı. Trump’ın ardından Kanada da Ulusal Meclis Başkanı ve muhalefet lideri Guaido’yu geçici devlet başkanı olarak tanıdığını duyurdu.

MADURO: TÜRKİYE BANA DESTEK VERDİ

Maduro’ya ilk destek açıklaması ise Bolivya’dan geldi. Devlet Başkanı Morales, Twitter’dan yayımladığı mesajında Venezuela lideri Maduro’ya destek çağrısında bulundu.

Maduro ise devlet televizyonunda yaptığı konuşmada, ABD ile bütün diplomatik ilişkileri askıya aldıklarını belirtti. Venezuela hükümeti ülkedeki bütün ABD’li diplomatların ülkeyi 72 saat içinde terk etmesi gerektiğini ifade etti. Maduro yaşanları bir darbe girişimi olarak nitelendirdi ve olaylardan ABD’yi sorumlu tuttu. Maduro ayrıca, “Türkiye Cumhurbaşkanı beni aradı. Türkiye halkı Venezuela halkının yanındadır. Bugün tarihi bir gün” dedi.

İlgili Haberler