Venezuela'da muhalefet ve hükümet Oslo'da bir araya geldi

Venezuela'da muhalefet ve hükümet Oslo'da bir araya geldi
Siyasi krizin yaşandığı Venezuela'da, hükümet ile muhalefet temsilcileri Oslo'da çözüm masasına oturdu.

Norveç'in başkenti Oslo'da bir araya gelen Venezuela hükümet ve muhalefet temsilcileri, siyasi krizin çözümü için zemin aradı. Norveç Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, siyasi krizin çözümü için iki tarafın temsilcilerinin bir araya gelerek çalışmalara başladıkları ifade edildi.

Reuters’in haberine göre, Norveç Dışişleri Bakanlığı, iki taraf temsilcilerinin bu hafta Oslo’ya vardıklarını ve sınırlı bir gündemle bir araya geldiklerini belirterek, ‘görüşmelerin henüz keşif aşamasında (istikşafi aşama) olduğunu’ açıkladı.

Venezüela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza ise Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Başkan Nicolas Maduro ve Bolivarcı Devrim, Norveç’e, şükranlarını sunar ve barış ve egemenlik arayışı için diyaloğu desteklediğini bildirir” ifadelerini kullandı.

Venezüela muhalefetinin lideri Juan Guaido’nun ise Norveç’teki görüşmelere şimdilik kayıtsız kaldığı gözleniyor. Guaido, attığı tweet’lerde Maduro’nun istifa etmesine atıfta bulunarak, ‘arabuluculuk inisiyatifinin başlaması gerektiğini’ açıklamakla yetindi.

GUAİDO CEPHESİ GÖRÜŞMELERE KAYITSIZ

Venezüela’da muhalefetin istifasını istediği ve sokak gösterileriyle protesto edilen Başkan Nicolas Maduro’nun lideri olduğu iktidardaki Sosyalist Parti temsilcileri, uzun süredir diyaloğa açık olduklarını ve görüşmelere başlanması gerektiğini ifade ediyorlardı. Muhalefet temsilcileri ise bunun Maduro’nun iktidarını uzatmak için başvurduğu bir ‘taktik’ olduğunu öne sürerek diyalog çağrılarına şüpheyle yaklaşıyordu.

Yaşam standardının hızla düştüğü Venezüela’da muhalefetin sokak gösterileriyle protesto ettiği Maduro’nun yeniden seçildiği 2018 seçimlerini ‘yasadışı’ ilan eden Meclis Başkanı Juan Guaido, ocak ayında kendisini ‘devlet başkanı’ ilan etmişti. Ardından halkı ayaklanmaya çağıran Guaido, orduya da ‘Maduro’yu devirme’ çağrısı yapmıştı. Ancak Guaido’nun çağrı yapığı ayaklanma, başarısız olmuştu.

FARC anlaşması da Norveç arabuluculuğunda yapılmıştı

Norveç, iç çatışma yaşanan ülkelerde ‘arabuluculuk rolü’üstlenmeyi gelenek haline getirmiş durumda. Son olarak Kolombiya’da FARC gerillaları ile hükümet arasındaki barış görüşmelerinde üstlendiği arabuluculuk girişimleri başarılı olmuş ve 2016’da iki taraf, barış anlaşması imzalamıştı.