Ver imamı al papazı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Amerika Başkanı Trump arasındaki görüşmeden çıkan en çarpıcı bilgiyi FOX TV'nin Çalar Saat programında, "ver imamı, al papazı" başlığı ile gazeteci İsmail Küçükkaya açıkladı.

Hiçbir gazete, televizyon ve haber ajansında olmayan bu habere göre Amerika Başkanı Donald Trump Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a tam 3 kez, "Pastör Andrew Craig Brunson'u serbest bırakın" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ise Başkan Trump'tan 15 Temmuz darbe girişiminin 1 numaralı sanığı Fethullah Gülen'in iadesini resmi görüşmede gündeme getirdiği açıklandı.

Erdoğan, Başkan Trump ile yaptığı ortak basın toplantısında da Gülen'in iadesi için "bu konudaki beklentimizi açıkça ifade ediyorum" diye kamuoyuna duyurdu.

İşte bu gelişmeler üzerine belki de en önemli takas konusu ortaya çıktı.

Küçükkaya, canlı yayında her iki liderin Gülen ve Brunson için birbirlerinden isteklerini, "ver imamı, al papazı" şeklinde çok güzel bir slogan ile özetledi.

Pastör Andrew Craig Brunson olayı nedir?

İzmir Göç İdaresi Müdürlüğü'nün 28 Eylül'deki yazısına göre, 20 yıldır Türkiye'de yaşayan Pastör Andrew Craig Brunson ve eşi Norine Lyn Brunson'un 'G-82 (Milli Güvenliğimiz Aleyhine Faaliyet tahdit) kodu' kapsamına alındığı belirtilerek, 'ülkemizden çıkışlarının yaptırılması' istendi.

Yazı üzerine İzmir Emniyeti, Brunson çiftinin kaldığı Mimar Sinan Mahallesi'ndeki eve gitti. Evde kimseyi bulamayan polis, kapıya çağrı kâğıdı bıraktı. 7 Ekim'de polis merkezine giden çift, sınır dışı edilmek üzere Göç İdaresi'ne teslim edildi.

Brunson çiftinin misyonerlik yaptığı, bir şemada isimlerinin yer aldığı ve yurt dışından kendilerine kaynak aktarıldığı öne sürüldü. Eşi Norine serbest bırakılırken, bir aydır Göç İdaresi'ne bağlı gözetim merkezinde tutulan Brunson, 8 Aralık 2016 tarihinde çıkarıldığı mahkemede FETÖ üyeliği iddiasıyla tutuklandı. Brunson hakkında bir gizli tanığın ifade verdiği öğrenildi.

Andrew Craig Brunson, 11 Nisan 2011'de kilise avlusunda arkadaşıyla sohbet ederken, Manisalı Mehmet Ali Eren'in silahlı saldırısına maruz kalmıştı. Saldırgan olay sırasında "Vatan hainleri, Manisa'daki kiliseyi bombalayacağız. Bunun hesabını El Kaide soracak" diye bağırmıştı.

Donald Trump 3 kez istedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump arasındaki görüşmelerden sonra Beyaz Saray'dan resmi açıklama yapıldı.

Resmi açıklamada Trump'ın Erdoğan'a Türkiye'de geçen sonbahardan beri tutuklu bulunan papaz Andrew Brunson'ın tutukluluğunun bitirmesini söylediği belirtilerek "Başkan Trump, Türk Hükümetinden papazı hızlıca Amerika'ya geri vermesini istedi" diye yazması dikkat çekti.

Ayrıca Başkan Yardımcısı Mike Pence'in de attığı twitte papaz Brunson'ın serbest bırakılmasını gündeme getirmesi dikkati çekti.

Yazarın Diğer Yazıları