Vergi borcuna faizsiz taksit

Vergi borcuna faizsiz taksit
Vergi ve prim yapılandırmasında taksit geciktiren vatandaş, borcunun faizlerini sildirip anaparayı yüzde % 1.05’ten başlayan vade farkıyla 36 aya kadar taksitlendirebilecek.

Hükümet 2014 yılında çıkartılan yapılandırma yasasından yararlanıp taksitlerini ödeyemeyen 3 milyon vatandaşa yeni bir hak tanıdı. Vergi ve SGK prim borcu olanlar şimdi yapılandırma taksitlerine kaldıkları yerden devam edecek. Böylece hem borçları düşmüş olacak hem de daha düşük taksitlerle bitirme imkanına kavuşacaklar. 2014 yılında çıkartılan yasa ile vergi ve prim borçlarının tüm faizleri silinmiş ve ana para küçük vade farklarıyla taksite bölünmüştü. Şimdi 3 milyon kişi de bu haktan yeniden yararlanacak. Yapılandırmadan yararlanmak isteyen borçluların dava açmamaları ve açılmış davalardan vazgeçmeleri şartı da bulunuyor. Taksitlendirilen borçlar birer ay arayla ödeniyor. Böylece her iki ayda bir ödeme yapılıyor. Taksit süreleri ise 6 aydan başlıyor. Her taksit miktarına uygun vade farkı da konuluyor. Buna göre, 6 eşit taksit için yüzde 1.05, 9 eşit taksit için yüzde 1.07, 12 eşit taksit için yüzde 1.10 ve 18 eşit taksit için de yüzde 1.15 oranında vade farkı uygulanıyor. Ödemeler iki ayda bir yapıldığı için taksit sayıları 36 aya kadar çıkıyor.

ŞARTLAR DEĞİŞMİYOR

Vatandaşlar daha önce bu yapılandırmayla başvurmuşlar ise taksitlerini ödemedikleri borçları için yeniden ilgili kurumlara başvuracaklar. Kalan borçlarını yine o kanunda belirtilen şartlarda ödeme imkanına kavuşacaklar.

PRİMLER DE VAR

Söz konusu yasadan sadece vergi borcu olanlar değil SGK'ya prim borcu olan mükellefler de yararlanacak. Böylece Bağ-Kur ve SSK primleri dolayısıyla borca düşmüş ardından yapılandırmaya başvurmuş ama taksitlerini zamanında ödememiş olan vatandaşlar da yine faizleri sildirerek, borçlarının ana parasını katsayı ile birlikte taksitler halinde ödeyecek.