Vergi yapılandırmasının detayları

Vergi yapılandırmasının detayları
Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın ipuçlarını verdiği, kapsamlı vergi ve sigorta primlerine ilişkin yeniden yapılandırma düzenlemesinin ayrıntıları açıklandı.

Darbe girişiminden bir hafta önce hazırlanan ve acil evreye konularak hemen uygulanmasına karar verilen geniş af düzenlemesinin içerisinde, sade vatandaştan spor kulüplerine, KOBİ'lerden büyük holdinglere kadar toplumun hemen her kesimine müjde niteliğinde maddeler yer alıyor.

Sözcü'nün haberine göre paketin, 30 Haziran tarihine kadar olan ödenmemiş borçları kapsayacak şekilde hazırlandığı, ancak darbe girişimi dikkate alınarak, bu tarihin 15 Temmuz'a çekilmesinin düşünüldüğü de öğrenildi.

TRAFİK VE SU DA VAR

Düzenleme vergi borcunu, trafik cezasını, işçisinin sigorta primini ödemeyen, satın aldığı konutunu değerinden düşük gösteren kişi ve şirketlere büyük kolaylıklar getiriyor. İşte büyük af paketinin ayrıntıları:

HER TÜR VERGİ BORCU: Son 5 yıl içerisinde Maliye'ye ödenmemiş her türlü vergi borcu yeniden yapılandırılacak. Örneğin taşıt sahipleri için Motorlu Taşıtlar Vergisi, kira geliri olanlar için Gayrimenkul Sermaye İradı ile her türlü Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi borçları yapılandırma kapsamında olacak.

HOLDİNGLER DE VAR: Bu kapsamda vergi borcu olan spor kulüplerinden büyük holdinglere kadar tüm gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri aftan yararlanacak. Af kapsamına Emlak Vergisi'nin de dahil edilmesi planlanıyor. Maliye Bakanı Ağbal, toplam vergi alacağının 90 milyar lira civarında olduğunu açıkladı.

SİGORTA PRİM BORCU: SGK'ya işçi ve işveren sigorta primlerini yatırmayan işverenlere yönelik olarak sigorta prim borçları da af kapsamına alındı. Toplam 62 milyar lira civarında olan ödenmemiş prim borçları yeniden yapılandırılacak. Özellikle şirketlerle yine spor kulüplerine yeni bir fırsat doğacak.

CEZALAR, SU DAHİL DİĞER BORÇLAR: Başta trafik cezaları olmak üzere devlete olan her türlü ödenmemiş para cezaları yeniden yapılandırılacak. Af kapsamına belediyelere olan su borçlarının da eklenmesi düşünülüyor.

MATRAH VE STOK ARTTIRIMI: Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi ve KDV mükelleflerine daha önce Maliye'ye olması gerekenin çok altında verdikleri beyannamelerini yükseltme fırsatı verilecek. Matrahlarını yükselten mükellefler Maliye'nin önümüzdeki dönemde yapacağı denetimlerden kurtulacak, artırılan kısım için vergi incelemesi yapılmayacak. Aynı şekilde işletmelerin kayıtları ile stoklarında bulunan farklar için de stok affı getirilecek.

VERİLMEMİŞ BEYANNAMELER: Elde ettikleri kazançlarını devletten gizleyen mükelleflere de af geliyor. Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi ve KDV mükellefleri elde ettikleri gelirleri için devlete beyanname vermemişse, af kanunuyla sıfırdan beyanname verme hakkı tanınacak. Verilen beyannamelere ceza ve faiz uygulanmayacak, enflasyon artışı kadar ilave para istenecek.

ENFLASYONU ÖDEYEN KURTULACAK

Afla birlikte mükelleflerin ödemedikleri vergi, prim ve para cezalarına bugüne kadar uygulanan her türlü ceza ve faizler silinecek. Onun yerine borcun anapara kısmı o günden bugüne enflasyon oranında yükseltilecek. Hesaplanan anapara artı enflasyon tutarı ister 18 taksitte, isterse peşin ödenecek. Peşin ödeme yapanlara ilave indirim uygulanacak.

KONUT KREDİSİNE DOPİNG

Büyük af düzenlemesinden bir müjde de konut sektörüne geliyor. Veraset ve Harçlar kanunlarında yapılan düzenlemeyle tapuda bedeli düşük gösterilen gayrimenkuller için bir çeşit beyanname affı getirilecek. Sattığı konut ya da arsasını tapuda değerinden düşük gösterenler için ‘düzeltme beyannamesi' verme hakkı tanınacak. Bu düzeltmeyi yapanlardan Gelir Vergisi tahsil edilmeyecek.

Buna göre örneğin gerçekte 500 bin liraya sattığı ya da satın aldığı konutunu tapuda 200 bin lira gösterenler yeni beyanname verip konutunun değerini 500 bin liraya yükseltecek. Bu af sayesinde milyonlarca konut ‘krediye uygun' hale geleceği için, banka kredisiyle konut alım satımı yeniden canlanacak. Tapuda konut değerleri düşük gösterildiği için ya banka kredisi kullanılamıyor ya da konut sahipleri yüksek oranlarda Gelir Vergisi ödemek zorunda kalıyordu.

DARBE GİRİŞİMİNDEN ÖNCE HAZIRLANDI

Yurt içindeki her türlü kamu borcuna getirilen af düzenlemesi, darbe girişiminden yaklaşık bir hafta önce hazırlandı. Yeni af paketi, yurt dışı varlıkların yurda getirilmesini öngören düzenlemenin içerisine konacak ve “Hem içeriyle hem dışarıyla barışıyoruz” denilecekti.

Ancak darbe girişimi olunca yeni af paketi, darbe sonrası piyasayı rahatlatmak için yapıldığı şeklinde sunuldu. Af, 30 Haziran tarihine kadar olan ödenmemiş borçları kapsayacak şekilde hazırlandı. Ancak darbe girişimi dikkate alınarak bu tarihin 15 Temmuz'a çekilmesi de düşünülüyor.