‘Veri kopyalamaya hukuki engel yok’

‘Veri kopyalamaya hukuki engel yok’
Yargıtay Onursal Başkanı Sabih Kanadoğlu: ‘Belediyenin kozmik odası, oradan elde edilenler dışarıya servis edilecek’ söylemleri bir aczin ifadesidir.

Bilun ÇELİK / YENİÇAĞ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı  Ekrem İmamoğlu’nun, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ndeki tüm elektronik veri tabanı ve altyapısının kopyalanması talimatının İstanbul 4. İdare Mahkemesi tarafından durdurulması tepkilere neden oldu. Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, “Bir belediye başkanının ancak gerekçe göstererek kopyalaması diye bir durdurma kararı herhalde hukuken izahı mümkün olmayan bir karar” dedi.

Sabih Kanadoğlu, bu hükmün, gerekçesi bulunmadığı için verilmiş bir yürütmeyi durdurma kararı gibi göründüğünü söyledi. Mahkemenin, gerekçe gösterildiği zaman bir bilgi kopyalama olabilir diyeceğini ifade ettiğini vurgulayan Kanadoğlu, şunları söyledi: “Ama kendisinin bilgi sahibi olma hakkı belediye başkanı seçilmekle mutlaka kendisine verilmiş olan bir belediye başkanının gerekçe göstererek kopyalaması diye bir durdurma kararı herhalde hukuken izahı mümkün olmayan bir karar. Buna Ekrem İmamoğlu’na yapılabilmiş en büyük siyasi bir reklam da diyebiliriz, olanak da diyebiliriz. Yurttaş, “Herhalde saklamak istedikleri bir şeyler var’ der. ‘Yok belediyenin kozmik odası, yok oradan elde edilenler dışarıya servis edilecek.’ Bunların hepsi bir aczin ifadesi.”

İLHAN CİHANER:"MAHKEME DURDURMA KARARI VEREMEZ"

Eski Cumhuriyet Savcısı, CHP Parti Meclisi Üyesi İlhan Cihaner, “Veri kopyalama talimatı iç işlemdir, mahkeme durdurma kararı veremez” diye konuştu. İlhan Cihaner, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şöyle dedi: “İdarece yapılan araştırmalar, incelemeler, raporlar, tutanaklar, tavsiye ve görüş hazırlama gibi işlemler iptal davasına ve yürütmeyi durdurmaya konu olamaz. Davacıların bu işlem nedeniyle menfaatleri ihlal edilmiş olamaz. Talimat, davaya konu edilemeyecek bir iç işlemdir.”

BÜLENT TEZCAN: "YÜRÜTMEYİ DURDURMA HUKUKİ BİR SÜREÇ DEĞİL"

CHP Milletvekili Bülent Tezcan da, “kararı talep edenlerin neyi saklamak istediğine odaklanmak” gerektiğini belirtti. Belediye başkanı yazılı bir emir verdiğini belirten Tezcan, şöyle dedi: “Demek ki belediyede birileri bazı bilgilerin görülmesini istemiyor ve engellemeye dönük adımlar attılar. Yedekleme yapma, bir çalışma yapma talebini idare mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararı hukuki bir süreç değil.”

AKP’li Belediye Meclis Üyeleri Yüksek Akyol ile Ömer Faruk Kalaycı’nın itirazı üzerine verilen kararda, “Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşlarının elektronik veri tabanı ve altyapısında her türlü inceleme ve araştırmayı yapma ve veri tabanı ve altyapıyı kopyalama işinin hangi sebepten kaynaklandığının açıklanması” da istendi.

Ekrem İmamoğlu, önceki gün mahkeme kararı öncesi yaptığı açıklamada, “Özellikle 31 Mart’la 18 Nisan arasında duyum değil daha ötesi tespitlerimiz var. Yıpılan iş kanuna uygundur, bizim kozmik odayla işimiz olmaz. Bu devletin hafızasıdır, onu koruyoruz. Ne yazık ki bazı tespitlerimiz var” demişti. İmamoğlu, mazbatası henüz verilmediği süreçte de, “Büyükşehir Belediyesi’nden şu 2 günde bir sürü ihbar alıyoruz. Dosya kaçıranlar, odasını toplayanlar… Ne oluyor kardeşim? İstanbullunun 1 kuruşunun bile hesabını soracağım” diye konuşmuştu.

İlgili Haberler