Verilen ve verilmeyen  penaltılar üzerine

Ligin sonuna yaklaşmamıza rağmen hala verilen ve verilmeyen penaltı kararları üzerine konuşuluyorsa, demekki penaltılarda bir standart yakalanamamış. Pozisyonlara uzakta kalmak, yardımcılardan medet umma bu hafta da devam etti. 6 hakem uygulamasından kalan asistan hakemlerden yardım alışkanlıkları hala atılamamış. Bu da birçok penaltının es geçilmesine neden oluyor. Müsabakanın yönetimi yani müdürü hakem. Penaltı kararlarının sorumlusudur. 3 hakemli, telsizi dahi olmayan devirlerde bile penaltı kararlarında bu kadar tartışma yaşanmıyordu. Ceza alanında itmeler, tutmalar, sarılmalar güreş gibi ihlallerde oyun devam ettiriliyor. Taktir hakları menfi yönde uygulanıyor. Bazen de top eline çarptı diye kasıt olmamasına rağmen, kural hilafına verilen penaltılar var. Yıllardır penaltılar üzerinden bir standardın temin edilmemesi oynayanı seyredeni, yazarını düşündürüyor. Hangisinin doğru karar olduğu devamlı tartışılıyor. Bunları düzeltmek zor değil. Hakem eğitimcileri ne yapar.? Bu yıllardır sürüyor. Bunun eğitimi ısrarla verilmelidir. Bu hataları yapan hakem, ertesi hafta görev alırsa olmaz. Penaltı hataları zincirinin düzeltilmesi ülke futbolu çin en elzem olanıdır.


Atiker Konya-Gaziantepspor
Cüneyt Çakır

Penaltı kararı doğru. G.Antepsporlu Marcos'un ceza alanında rakibe müdahalesinin niteliğini öğrenmesi lazım. 2. Gaziantep golünde yardımcı hakem Alpaslan Dedeş dikkatliydi. Ofsayt itirazları yersiz, gol temizdi Kendisini kutlarım.


Kardemir Karabük-Kasımpaşa
Alper Ulusoy

İyi götürdüğü müsabakanın uzatmalarının son saniyesinde maçı bitirme düdüğüne odaklanmıştı. O anda Adem'e yapılan müdahele penaltılıktı. Ceza alanında güreşenlere 'gözüm üzerinizde' demesinin akabinde aynı oyuncular, aynı ihlali tekrarladılar. Bunlara ikaz değil, kart çıkmalı.


Çaykur Rize-Medipol Başakşehir
Bülent Yıldırım

Penaltılara kadar maçı iyi götürdü. İlk penaltıda Napoleoni ceza alanı dışında yapılan müdahalede ayakta kaldı. Ceza alanına girdiğinde, ensesinde rakibin kolunu görünce kendisini yere bıraktı. İkincisinde kaleciye takılan oyuncuya ilk penaltının etkisiyle penaltı çaldı. İkisi de penaltı değildi.


Aytemiz Alanya-Osmanlıspor
Özgür Yankaya

Müsabakanın sertleşen bölümlerinde kart çıkarmaması yanlıştı. Efecan'ın bileğine basılmasına faul bile verilmedi, kart göstermeliydi. İptal edilen Alanya golü önce koluyla top düzeltildiği için iptal doğru ancak sarı kart yanlıştı.


Antalyaspor-Trabzonspor
Yaşar Kemal Uğurlu

Kaleci Esteban ceza alanı dışında koluyla Eto'o'nun önünde topu kesiyor. Eto'o'nun da kalkan bir ayağı var. Ama cezasız kaldı. Esteban bariz gol şansıyla kırmızı kart görmeli ve frikik verilmeliydi. Yekta'ya Olcay'ın çelmesi penaltıydı. Eto'o'ya ceza alanında yapılan penaltıydı. Nedeni ise nizami şarj olsa dahi hız alarak gelip yapılan müdahale gayri nizami şarja girer. Serdar'ın itiraz ettiği ve kart gördüğü pozisyonda Serdar'a çelme takıldı. Frikik ve kart olmalıydı. Hakemin 42 faul düdüğüne rağmen çalınmayanlar çoğunluktaydı.

Gençlerbirliği-Kayserispor
Halis Özkahya

Penaltı kararı doğru olsa da, faul hataları, görülmeyen ayağa basmalar kartsız geçildi.
 

Akhisar Belediye-Bursaspor
Serkan Çınar

Skor erken belirlenince müsabaka hakem için kolay hale geldi. O da bu kolay oyunu hatasız yönetti. İptal edilen gol ofsayttı.

Galatasaray-Fenerbahçe
Fırat Aydınus

Son yılların en zevksiz derbisinde bazı faul ve kartları, kurallara göre değil kendine göre uyguladı. Ancak bir derbi olması nedeniyle bunlar affa girer. 


Beşiktaş-Adanaspor
Halil Umut Meler

Çekişmeli ve tempolu geçen müsabakada faul değerlendirme hataları olsa da genelde iyi bir yönetim gösterdi. Bu maçta 13 korner kazanan Beşiktaş, her karşılaşmada aynı rakamlara ulaşıyor ancak bunları değerlendiremiyor.  

 

Yazarın Diğer Yazıları