Vicdansız bankacılık

Bu banka ile ilgili sigorta şikâyetleri ilk değil. İşte bir yenisi daha:

"Remzi Bey;

Ben sizin daha önce gündeme getirdiğiniz süt izni kullanan annelerin işten atıldığı bankada portföy olarak çalışıyorum. Size yazmamın nedeni vicdanen rahatsız olmam. Yabancı sermayeli bankamız yine yabancı bir sigorta şirketinin poliçelerini de pazarlıyor. Bu sigorta şirketi sürekli olarak yurt dışı kampanyası düzenleyip hiçbir zaman riske dönüşmeyecek poliçeleri bize zorla kestiriyor. Son kampanya Londra gezisi. Bankanın Ege Bölgesi'ndeyim. Bölge müdürü bu geziye gitmek istediği için bize anormal derecede baskı yapıyor. Kredi Kartım Güvencede diye saçma bir sigortayı kesmemiz zorunlu. Eskiden mail atarlardı şimdi size yollamayalım diye şube müdürlerine whatsapp ile grup baskı yapıyor. Dolayısıyla da şube müdürleri de bize. 2 bin lira bile kredi almaya gelen zor durumdaki vatandaşa 580 liralık bu kredi kart sigortası kesiyoruz. Hatta vatandaşın kredi kartı olmasa bile T.C. numarası ile kesiyoruz. BDDK, bankamızın sadece Ege Bölgesi'nde İzmir şubelerinde son 1 ayda kesilen sigortaları incelesin lütfen. Kaç vatandaşın bu sigortalardan haberi var bir araştırsın."

***

Daha önce de Amerika kampanyası için Boğaziçi Bölge Müdürü'nün baskılarını yine gündeme getirmiştim.

Bir kez daha buradan BDDK'ya suç duyurusu mahiyetinde yazıyorum:

Avrupa sermayeli bu bankaya neden bu kadar tolerans tanınıyor. Bu bankanın çalışanının da bana yazdığı gibi sadece İzmir bölgesi şubelerindeki son bir aydaki Kredi Kartım Güvencede sigorta poliçelerini lütfen inceleyiniz. Bu sigortaları yaptırdığı iddia edilen vatandaşları arayıp sorun.

Bu sigortadan haberi var mı?

Her gün bir bankacı bu kampanya için günlük toplam 1500 liralık Kredi Kartım Güvencede Sigorta Poliçesi kesmek zorunda. Bu bankanın şube sayısı ve portföy sayısını çarptığınızda ortaya korkunç bir soygun çıkıyor. Sigorta poliçesi ihtiyaç halinde talep edilmesi ile yapılır.

Gelin görün ki, genel müdürü bayan olan bu Avrupalı banka, bankacılığı bırakmış sigortacılık yapıyor. Bu bankanın KGF'deki yaptıkları da ortada.

Alınan dosya masrafları ve kesilen sigortalar can yakacak boyutta.

BDDK'dan bu banka ve poliçelerle ilgili kamuoyuna bir açıklama yapmasını bekliyorum. Özellikle bankanın kestiği poliçelerin haberli olup olmadığının mutlaka müşteri sondajı ile tespit edilmesi lazım.

Banka sigortacı mı?

Son dönemde bankalar özellikle yabancı sigorta şirketlerinin elinde oyuncak oldu. Hiçbir zaman riske dönüşmeyecek saçma sapan poliçeler üretip bankaya yüzde 40-50 kâr marjı ile kampanya adı altında sattırılıyor. Özellikle yabancı sigorta şirketleri birkaç bölge müdürünü yurt dışına götürme vaadi ile on binlerce poliçeyi bir ay gibi kısa sürede kestiriyor.

Bu konuda Hazine Müsteşarlığı'nın da harekete geçmesi lazım.

Bankaların bankacılık yapması için bazı sınırlamalar getirmeli. Özellikle sigorta acentesi gibi çalışmalarına sınır getirilmeden bu soygunun sonu gelmeyecektir. Vatandaş bankaya zorda olduğu için kredi almaya gidiyor. Burada kendisine ne imzalatıldığı veya ne kesildiğinin farkında bile değil. O bir an önce parayı alıp ihtiyacını gidermek istiyor.

Vicdan nerede?

Bu ahlaksız çarka sırf Londra'ya bedava gideceğim diye insanlara akıl almaz baskı yapan Ege Bölge Müdürü'ne de seslenmek istiyorum;

Elimde şube müdürlerine yazdığın whatsapp mesajları var. Sende hiç vicdan yok mu? Allah korkusu yok mu? Ayda yaklaşık asgari ücretin 20 katına yakın maaş alıyorsun, bir de üstüne üstlük yıl sonu binlerce dolar prim alıyorsun. Kendi paranla gitmeyip, insanları soyarak tatile gitmeye çalışıyorsun. Senin bin dolarlık tatilin için yabancı sigorta şirketine 300 bin dolar kazandırıyorsun. Buna kazanç bile denilemez. Çünkü senin yöntemlerinle yapılana ne ticaret ne de kazanç denir. Buna soygun denilir.

Zor durumda kaldığı için senin bankana kredi çekmeye giden o gariban insanlara 585 liralık sigortayı yalan ve dolanla zorla sattırıyorsun.

Unutma o gariban insanların sırtından yaptığın tatilin bedelini bu dünyada değilse bile ahirette ödeyeceksin...

Şube çalışanlarına benim tek tavsiyem; bu tür insanların ahlaksız baskılarına direnin ve çocuklarınızın kursağına haram lokma sokmayın. Unutmayın ki, bunun acısı sizden olmasa bile onlardan çıkar.

Yazarın Diğer Yazıları