​​​​​​​Vietnam'dan kalma ceset torbaları

Amerikan tarihinde en büyük gürültü, "siyah torba sevkiyatı"ndan çıkardı. Bunların ihalesinin gizli yapılması kamuoyuna yansıyan sayıyı engelleyemezdi.

Kamuoyu bu tahminlerden yola çıkıp olası ölü sayısını belirlemeye çalışırdı.

Neticede, Pentagon'un çabaları ağır zayiatı ve savaş kayıplarını önleyemezdi. Tabii en ağır olan psikolojik unsur sakat kalanlar ve akli dengesi bozulanlar olurdu. Şu son misillemeyi incelersek ortaya çıkan üslerdeki ölü sayısının büyüklüğü. Hadi İranlılar rakamı abarttı diyelim. 80 değil 8 Amerikalı can verdi varsayalım. Bu da büyük tepkiye yol açacaktır.

13 füze

Tahran'ın misillemesine bakınca, bazı ince hesapları daha iyi fark ediyorsunuz. Örneğin, Ayn el-Esad ve Erbil'deki ABD üslerinin vurulmasında kullanılan füze sayısı 13. Bu "Müslüman-Hristiyan savaşı"nın tescili gibi. İncelerseniz taa İsa'ya ihanet eden 13. Havari'ye kadar uzanırsınız.

Deprem

İrili ufaklı dünyanın her ülkesindeki halkların tamamı septiktir -şüpheci-. Mesela Buşehr kentinde 4.7'lik deprem meydana gelmesini kolay izah edebilir misiniz? İstediğiniz kadar İran deprem kuşağında deseniz de büyük çoğunluğu inandıramazsınız.

Tesadüfün bu kadarı

Hani bir laf vardır; "hepsi üst üste geldi." Sonuncu vaka, yani uçak kazası kafaları tamamen karıştırdı. Toplam 176 kişinin can verdiği facianın İran'da meydana gelmesi de, bit yeniği aramaları devam ettirecektir.

Düşen Boeing-737. Hurda Rus yapımlarından değil. İçinde bulunanların tamamı da yabancı uyruklu. Uçağın havada infilak etmesi ve aralarında dört de Afganlının bulunması bir tuhaflığı işaret ediyor.

Benzeşme

Neden teknik arıza mı, yoksa sürpriz bir füze mi bunun sonuçlanması gerek. Böylesi kaotik şartlarda daha pek çok "kaza kırım ekibi" görebiliriz. Gerçek neden açıklansa da kimse inanmayacaktır. Tıpkı ABD'nin kullandığı ceset torbası tahminine benzeyecektir.

Putin'in serencamı

Rusya Federasyonu Başkanı Putin iyi bir satranç oyuncusu. Aynı anda 10 rakiple yarışabiliyor. Adam, İngiltere parlamentosundaki yazı gibi; "Rusya'nın ebedi dostu yoktur. Ebedi düşmanı da yoktur. Ebedi çıkarları vardır."

Putin şaşırtmalarıyla da ünlendi; "Çarşamba günü İstanbul'da" deniyor. Salı günü Şam'da ortaya çıkıyor. Moskova'ya dönüp oradan Türkiye'ye geçecek deniyor. Bir de bakıyorsunuz, doğrudan Türkiye'ye geçiyor.

İnce hesap

Dün hizmete sokulan doğal gaz hatları da ilginç; iki borulu. Biri bize, diğeri Avrupa'ya ulaştıracak.

Eğer işler ters giderse, Türkiye vanasını kapatmak kolay. Birisinin, herkese kazık atabileceğini hatırlatırım.

Paralı askerler

Ankara'nın "Libya projesi"nde sadece Hafter'i yani "karşı cephe"yi hesap etmemeliyiz. Son Çar, bir Rus kuruluşu olan özel savaşçıları -Wagner- çoktan Libya'ya yerleştirdi bile. Onlara Çad'dan getirilen paralı askerleri de ilave edebilirsiniz. Bunlar kime karşı savaşacak? Tabii ki Türk askerlerine...

Adam, menfaati nerdeyse orada. "Tavşana kaç, tazıya tut" diyor.

Ağır bombardımanlar hazır

Öte yandan, Pentagon'un İran'ı vurma planları peyderpey devreye sokulmakta. Diego Garcia Üssü'ne altı tane ağır bombardıman uçağı yollandı.

Kuzey Kore için ayrılan nükleer başlıklar, rota değiştirdi. İran'a sabitlendi. ABD Başkanı, dünyayı tehdit etmeye devam ediyor.

Özetlersek

Bu arada Amerika'nın asıl amacını sanırım anlamayan kalmadı. Öte yandan Müslümanları birbirleriyle kırdırmaya da gayret ediyorlar. Tahran'ı, Riyad'ın üstüne sürdürme hesaplarını ihmal etmiyorlar. Böylece "mezhep çatışmaları"na da hız vermekteler.

Afganistan faktörü

Mücadele, Orta Doğu'ya sıkışıp kalır mı. Afganistan faktörünü asla aklınızdan çıkarmayın. Bu ülkedeki demokrasi karşıtı gruplar -başta Taliban- tarihten gelen sevgilerini sadece Türk askerine gösteriyorlar. Diğer ülke mensupları korkudan kollarına taktıkları ay-yıldızlı sembollerle dolaşmaktalar.

Yıllar önce gittiğim Afganistan'da şeri düzeni arzulayanların "Dokunmayın onlara. Bize Gazi Mustafa Kemal'den emanetler" laflarını kulaklarımla işittim.

GÜNÜN SÖZÜ

Durgun su, kir tutar. A. Arthaber

 

Yazarın Diğer Yazıları