Ünlü Vinland haritasının gizemi çözüldü

Ünlü Vinland haritasının gizemi çözüldü
Vikinglere ait olduğu düşünülen Vinland haritasının sırrı ortaya çıktı. Haritanın sahte olduğu bilim adamları tarafından kanıtlandı.


Daha önceleri 15. Yüzyıldan kaldığına inanılan harita, Vikinglerin Amerika’ya Kristof Kolomb’dan daha önce geldiği düşüncesini kanıtlar nitelikteydi. Haritada Vikinglerin Kuzey Amerika’daki keşifleri gösteriliyor. 
Kıtanın "Vinlanda Insula" adlı kıyı şeridi bölümünü gösteren harita, ABD’nin en saygın eğitim kurumlarından Yale Üniversitesi tarafından 1965’te halka duyuruldu. O günlerden beri harita üzerinde çalışmalar devam ediyor ve haritanın sahte olduğu yönündeki şüpheler varlığını sürdürüyordu.

Yale Üniversitesi araştırmacıları kısa süre önce gerçekleştirdikleri bir araştırmayla haritanın tüm sırlarını açığa çıkardı. X-ışını floresan spektroskopisi (XRF) ve alan emisyon taramalı elektron mikroskobu (FE) adı verilen yüksek teknoloji araçlarla haritayı baştan sona taradı.

Parşömenin radyokarbon tarihleme analizine göre; harita M.S. 1400 ile 1460’lı yıllardan kalma.
Ancak yeni araştırmaya göre haritada kullanılan mürekkep kesinlikle eski değildi. Ortaçağ yazarları ve haritacıları; demir sülfattan ve toz haline getirilmiş meşe ağacı yemişlerinden yapılan bir mürekkep kullanıyordu. Vinland Haritası’ndaki satırlarda ve metinde bulunan mürekkep ise neredeyse hiç demir veya kükürt içermiyordu. Bu mürekkebin içinde yüksek miktarda titanyum bulunuyordu.

15. yüzyıldan kalma onlarca el yazmasını da analiz eden araştırmacılar, bunlarda Vinland Haritası’nda tespit edilenden çok daha düşük seviyede titanyum ve çok daha yüksek seviyede kurşun bulunduğunu gördü. Ayrıca haritanın geneline hakim olan titanyum, ilk olarak 1920''lerde üretilen mürekkeplerde kullanılmaya başlanmıştı. İleri analizler de haritadaki mürekkebin 1923''te Norveç''te üretildiğini ortaya çıkardı.
Yale Üniversitesi Kniecke Nadir Kitaplar Kütüphanesi Küratörü Raymond Clemens, "Vinland Haritası sahte" dedi ve ekledi: “Bu konuda makul bir şüpheye yer yok. Bu yeni analiz, tartışmaya son noktayı koymalı.”