Virüs yükleri çok fazla… Dikkat! 1 ayda korkutan artış oldu Bilim Kurulu üyesinden bomba açıklama

Virüs yükleri çok fazla… Dikkat! 1 ayda korkutan artış oldu Bilim Kurulu üyesinden bomba açıklama
Korona virüs salgınıyla mücadele devam ederken Korona Virüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, hasta ve ağır hasta sayısındaki artışa dikkat çekerek, “30 Temmuz tarihi itibarıyla bugünün rakamlarını kıyaslandığımızda, bir ay öncesinde 10 bin 678 aktif vakamız varken, 16 bin 997 oldu. Yani, yaklaşık bir ayda yüzde 50'den fazla aktif vaka sayısında artış var” ifadelerini kullandı.

Korona virüs salgını Türkiye’de ağırlaşmaya devam ediyor. Korona Virüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, bomba açıklamalarda bulundu.

Anadolu Ajansı’nda yer alan habere göre, Aralık 2019'da ortaya çıkan ve kısa sürede dünyaya yayılan Kovid-19'un, hala etkili olduğunu ve ölümcül seyredebildiğini söyledi.

Türkiye'de ilk vakanın tespit edildiği 11 Marttan bu yana birey ve toplumun korunması için birçok tedbir alındığını anımsatan İlhan, yeni vaka ve ölüm oranlarında önemli ölçüde başarı elde edildiğini ancak normalleşme sürecinde tedbirlere uyumun aksamasına bağlı yeni vaka, ağır hasta ve ölüm oranlarında tekrar yükselişin olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. İlhan, Türkiye’deki ilerleyişini ise şöyle değerlendirdi:

“Geldiğimiz noktada 27 Ağustos Perşembe günkü korona virüs tablosundaki rakamlara bakıldığında, Türkiye'de aktif 17 bine yakın korona virüs hastamız, yani 16 bin 997 hastamız var. Bu hastalarımızın 20'de biri entübe, ağır hasta. Bu şu anlama geliyor. 27 Ağustos itibarıyla tanı alan 1491 hastamız var ve o gün tanı alan 1500 hastanın 75'i makineye bağlanacak, entübe olacak anlamına geliyor. O nedenle çok dikkatli olunması gerekiyor. 30 Temmuz tarihi itibarıyla yaklaşık olarak bir ay öncesiyle bugünün rakamlarını kıyasladığımızda, bir ay öncesinde 10 bin 678 aktif vakamız varken bugün rakam 16 bin 997 oldu. Yani, yaklaşık bir ayda yüzde 50'den fazla aktif vaka sayısında artış var”

Entübe olarak tanımlanan hastaların ölüm riski en yüksek hasta grubunu kapsadığına dikkati çeken İlhan, "Haliyle ayaktan tedavi olanların vefat riski az, yoğun bakımdakiler bundan daha ağır hastalığa sahip, yatarak tedavi daha ağır. Tedavi, hastalığın ağırlığına göre yönlendiriliyor" bilgisini verdi.

"HASTALARIN VİRÜS YÜKLERİ ARTIK ÇOK FAZLA"

Prof. Dr. İlhan, görünen tablonun tedavide geriye gidiş anlamına gelmediğini, vefat sayılarına bakıldığından hep birbirine yakın rakamlar (15-20-22-26 arasında) görüldüğünü, zatürre olanların sayısının da benzer olduğunu söyledi.