Virüsü dünyaya yaydılar Çin’de vaka yok, Çin’de yaşayan ünlü iş insanı son durumu açıkladı, virüsü nasıl bitirdiler?

Virüsü dünyaya yaydılar Çin’de vaka yok, Çin’de yaşayan ünlü iş insanı son durumu açıkladı, virüsü nasıl bitirdiler?
Korona virüs salgını dünyayı etkisi altına alırken virüsün ortaya çıktığı yer olan Çin’de hayat normale döndü. Çin’in Tijan bölgesinde yaşayan iş insanı Mahir Korkmaz Yüceler, “Şu an Çin’de korona virüs vakalarına rastlanmıyor. Havaalanları, market ve istasyonlar gibi kalabalık yerlerde maske takma zorunluluğu dışında serbestlik var. Hayat burada normale döndü” ifadelerini kullandı.

YENİÇAĞ/ TOLGA ŞAHİN

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıktıktan sonra bir salgın halini alan korona virüs, dünya genelinde 1 milyondan fazla kişinin ölümüne neden olurken 55 milyondan fazla insanda enfekte oldu.

Dünya genelinde korona virüs tedbirleri devam etmekle beraber salgın halen kontrol altına alınabilmiş değil. Türkiye’de de korona virüs vakalarında görülen artış sonrası kısıtlamalar yavaş yavaş geri gelmeye başlarken virüsün ilk görüldüğü yer olan Çin’de hayat çoktan normale döndü bile.

OLUMSUZ BİR DURUM TESPİT EDİLEMEDİ

Uzun bir süredir yeni bir vaka görülmeyen ülkede en son Rusya’dan gönderilen bir kargoda korona virüs tespit edilmiş ancak bölgede 2 bin kişiye yapılan test sonucunda herhangi bir olumsuz durumun tespit edilemediği açıklanmıştı.

SADECE KALABALIK YERLERDE MASKE TAKILIYOR

Çin’in Tijan bölgesinde yaşayan iş insanı Mahir Korkmaz Yüceler, maske zorunluluğunun kalktığını sadece havaalanı, istasyon ve market gibi kalabalık yerlere girişte maske takıldığını ifade etti.

“BURADA BİR SIKINTI YOK”

Herhangi bir vakanın görülmediğini belirten Yüceler, “Ülkede her şey serbest ancak devlet kontrolü elinden bırakmıyor. Havaalanları, marketler ve istasyonlarda maske ve mesafe kuralına dikkat ediliyor. Kalabalık olan yerlere girişte birinci aydan beri uygulanan “barkod gösterme” zorunluluğu var. Barkodun rengi yeşil ise sağlıklısın anlamına geliyor ancak renk sarıysa hastalıklı bir yerde bulunduğun ya da hasta biriyle temasa geçtiğin anlamına geliyor. Böyle bir durumda hemen izole ediliyorsun. Dolayısıyla burada bir sıkıntı yok. Eğer hasta olan birisi olursa hemen meydana çıkıyor burada” dedi.

korona-uygulama-barkod.jpg

BİSİKLET SEKTÖRÜNDE BİR PATLAMA OLDU

Virüs çıktı çıkalı dünyada bisiklet sektöründe bir patlama yaşandığını ifade eden Yüceler, “Bisiklet fabrikaları gece gündüz çalışıyor. Biz de günde 11 saat çalışıyoruz. 50’ye yakın fabrikayla çalışıyoruz. Günde en az 3-4 tane fabrika ziyaret ediyorum. Kimse de vaka görülmüyor. Burada çalışan elemanların hiç birinde ne ailesinde ne akrabalarında hiçbir tanesinde vaka yok” dedi.

ÜLKEYE DIŞARIDAN KİMSEYİ ALMIYORLAR

Hastalığın ilk çıktığı yer olan Wuhan’da herkes serbest, maske takılmıyor diyen Yüceler, “Benim bulunduğum yerde insanlar biraz daha bilinçli olduğu için gene de maske takıyorlar. Hijyene dikkat ediyorlar. Ülkeye dışarıdan kimseyi almıyorlar. Eğer gelenler kendi vatandaşları ya da büyük şirketlerin çalışanları ise onları da 14 gün karantinada tutuyorlar. Mesela Hindistan’dan gelenler fazlaydı. Onlar kesinlikle karantinaya alınıyordu ancak sahte test getirdikleri ortaya çıkınca Hindistan’a tamamen kapatıldı” dedi.

TÜRKİYE’DE DURUM DAHA İYİ OLURDU

Dünyaya bakıyorum şu anda Çin en güvenli ülke diyen Yüceler, “Türkiye Çin’de yapılan virüsle mücadeleyi takip edip aynısını uygulasaydı Türkiye’de bir tane vaka kalmazdı. Sayın Cumhurbaşkanıyla eskiye dayanan bir dostluğumuz var. Türkiye’de sağlık bakanı ve yetkililer çağırıp Çin bu işi nasıl bıçak gibi kesti attı, gözlemlerinizi paylaşın diye sorsaydı, Çin’deki durumu aktarabilseydik Türkiye’de durum şu an daha iyi olurdu” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler