Volkan Bozkır: Vize muafiyetinin terör yasasıyla bir ilgisi yok

Volkan Bozkır: Vize muafiyetinin terör yasasıyla bir ilgisi yok
Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Fransa'nın Strasbourg kentinde NTV Muhabiri Kayhan Karaca'nın sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Komisyonu’nun ‘Vize serbestisi için Türkiye’nin terörle mücadele yasasını AB’ye uyumlu hale getirmesi gerek’ açıklamasına ilk olarak "biz yolumuza sen de yoluna" diyerek tepki vermiş ama sonra yaptığı başka bir açıklamada sürecin hızlandırılmasını isteyerek, verilen sözlerin tutulması gerektiğini vurgulamıştı. Vize muafiyeti konusuna kafalar bu kadar karışıkken bir açıklama da AB Bakanı Volkan Bozkır'dan geldi ve Bozkır "Terörle mücadele vizenin kaldırılmasının bir unsuru değildir" dedi.

İşte Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır'ın vize muafiyeti hakkında yaptığı o açıklama:

Bugün burada Avrupa Parlamentosu ve parlamentodaki grup başkanlarıyla görüşeceğim. Amacımız şu burada çok önemli bir noktadayız. Parlamentoda çok renkli akımlar ortaya çıkabiliyor. Burada kritik bu noktada parlamentonun doğru resme bakması önemli. Normal bir parlamento prosedürü gibi buna bakıp Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkilerinin çok önemli bir noktasında buna rutin bir kararla cevap verirse o zaman gerçekten hem katedilen mesafe heba edilmiş olur hem de önümüzdeki dönem için bu Türkiye-AB ilişkilerinde menfi bir adımla karşı karşıya kalmış oluruz.


AB İLE TERÖR TANIMI GERGİNLİĞİ

Türkiye'nin terörle mücadele kanunu aslında Avrupa standartlarındadır. 2002 yılındaki Avrupa Birliği genelgesine atıfta bulunarak bambaşka bir ortama götürülmesi burada gerçekten çok sıkıntılı bir durum ortaya çıkarttı. Bu konu vizenin kaldırılmasının bir unsuru değildir.