Vücudu çelik gibi yapıyor. Faydaları saymakla bitmiyor

Vücudu çelik gibi yapıyor. Faydaları saymakla bitmiyor
Dünyayı korona virüs salgını etkisi altına alırken uzmanlar sık sık bağışıklığın artırılması için tavsiyelerde bulunuyor. Uzmanlar zengin içeriğe sahip besinlerle virüsten korunmanın mümkün olduğunun altını çizerken kara mürver de bağışıklığı güçlendirmek için en çok tercih edilen besinler arasında yer alıyor. Peki, kara mürver faydaları neler?

Sabah Gazetesi’nde yer alan habere göre, dünyada etkisi sürdüren korona virüse karşı tedbirler alınmaya devam ediyor. En önemli tedbirin bağışıklığı güçlendirmek olduğunu söyleyen uzmanlar besinlerin içerdikleri vitamin ve mineraller sayesinde koronadan korunmanın mümkün olduğunu söylüyor.

Antioksidan açısında en zengin olan kara mürver de bağışıklığı güçlendirmek için en çok tercih edilen besinler arasında yer alıyor. Uzman Diyetisyen Deniz Berksoy'un yaptığı açıklamaya göre koronaya karşı antioksidan açısında zengin olan besinleri tüketmek çok önemli bir hale geldi. Peki kara mürver nedir? Kara mürver faydaları nelerdir? İşte koronaya karşı vücudu çelik gibi yapan kara mürver faydaları...

İngilizce adı "elderberry" olan mürver bitkisi, berry grubundan bir meyvedir. Türkiye'nin pek çok bölgesinde yetişir. Halk arasında mürver bitkisinin her kısmından yararlanılır.

2555a44e-7b9b-4ebe-aac7-74662bd1180d-getty-471099185.jpg

Çiçekleri, yaprakları ve kökleri ağrı giderici etkisi sayesinde özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarını iyileştirmede, romatizma, bel ağrısı, cilt ödemleri gibi rahatsızlıklarda kullanılır. Bitkinin meyvelerinde bulunan flavonoitler grip virüsünü iyileştirmede etkilidir.

FAYDALARI VE ÖZELLİKLERİ

100 gram mürver bitkisi 73 kalori içerir. C vitamininden zengindir. 100 gram'ı 35 gram C vitamini içerir.

the-best-elderberry-harvest-and-preservation-tips.jpg

Antioksidan bir madde olan flavonoitlerden zengindir. Koyu mor rengi yüksek antioksidan özelliğinden kaynaklanır. Diyet lifi açısından zengindir. 100 gramında 7 gram lif içerir. Bağışıklığı ve sindirim sistemini destekler.

Grip, nezle gibi hastalıklara yakalanma sıklığında azalma görülmüş ve hastalığa yakalanırsa baş ağrısı, burun akıntısı gibi semptomları daha hafif geçirdikleri gözlenmiştir. Yapılan başka bir çalışmada kara mürverin depresyonu engelleyici, iyi ruh halini artırıcı özellik gösterdiği görülmüştür.

elderberries700.jpg