Vur vur inlesin, Amerika dinlesin

Amerika''daki başkanlık yarışında Joe Biden''ın Aralık 2019''daki konuşmasında yer alan Türkiye ve Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili sözlerine cumhurbaşkanlığından ve AKP''den 6 ay sonra tepki yağmıştı.

Biden''ın Erdoğan hakkındaki sözlerini özetleyeyim;

"Bence ona (Erdoğan''a) çok farklı bir yaklaşım uygulamalıyız. Muhalif liderleri desteklediğimizi açıkça göstermemiz lazım.

Bir yol haritamızın olduğunu açıkça göstermemiz lazım. Düşündüğümüz şeyle ilgili sesimizi yükseltmemiz lazım, bedel ödemeli. Nasıl çalışacaklarını anlamak için çevresinde F-15 savaş uçağı uçurdukları hava savunma sistemi olduğuna göre ona belli silahları satmaya devam edip etmeyeceğimiz konusunda bedel ödemeli.

Yani çok endişeliyim. Ama benim yaptığım gibi onlarla doğrudan temasa geçip Erdoğan''ı yenecek duruma gelmeleri için hâlâ var olan Türk liderliği unsurlarından daha fazla verim almalı ve onları güçlendirmeliyiz.

Darbe ile değil, seçim süreci ile... Partisi, İstanbul''dan dışarı atıldı. Peki, biz ne yapıyoruz? Burada oturup boyun eğiyoruz.

Yani şunu göstermemiz lazım. Türkiye, Rusya''ya bağımlı olmayı istemek zorunda değil.

Uzun bir zaman önce o elmadan bir ısırık aldılar. Ama şu ana kadar onlara davrandığımız şekilde davranmaya devam etmeyeceğimizi anlamak zorundalar.

Yani çok endişeliyim. Hava üslerimiz ve onlara erişimimize dair de çok endişeliyim. Bence bölgedeki müttefiklerimizle bir araya gelerek, onun (Erdoğan''ın) bölgedeki faaliyetlerini nasıl izole edeceğimizle ilgilenmek bizim için son derece fazla iş olacak.

Ben Erdoğan ile bir konuşma yapacağım ve yaptıklarının bedelini ödeyecek. Asıl problem Türkiye."

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dedi ki;

- "Yedi aydır tepki vermediler, neden şimdi tepki veriyorlar? Biz CHP olarak bu ülkenin bağımsızlığı için mücadele eden bir gelenekten geliyoruz. Hiçbir emperyal gücün gölgesini dahi kabul etmiyoruz.

- Çünkü bağımsızlık bizim karakterimizdir."

İYİ Parti Teşkilat Başkanı Koray Aydın dedi ki;

- "Değil ABD başkanı adayı Joe Biden, yeryüzündeki hiç bir şahıs Türk siyasetine istikamet çizemez."

***

Cumhurbaşkanlığı ve AKP''nin tepkileri ise şöyle oldu:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dedi ki;

- "Biz böyle dayatmaları kökten reddediyoruz. Türk milletini de tanımayan cahilce yapılmış bir açıklama…"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın dedi ki;

- "Katıksız bir cehalet, kibir ve ikiyüzlülüğe dayanıyor. Türkiye''ye emir verme dönemi sona erdi. Ama bunu hâlâ yapabileceğinizi düşünüyorsanız, buyurun. Bedelini ödersiniz…"

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun dedi ki;

- "ABD başkan adayı Joe Biden''ın Aralık ayında kullandığı, nitekim bugünlerde medyaya yansıyan ifadeleri Türkiye üzerinde oynanan oyunların ve müdahaleci yaklaşımların adeta bir yansımasıdır. Bu ifadeler demokrasiyle ve Türkiye-ABD ikili ilişkilerinin doğasıyla örtüşmemektedir…"

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş dedi ki;

- "Cumhurbaşkanımız ve ülkemiz için söylediğin sözler akıl, izan ve siyasal ahlak dışıdır…"

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik dedi ki;

- "Biden, darbeyle değil seçimle diyerek, kendi darbeciliğini örtmeye çalışıyor. Biden''ın sözleri yok hükmündedir. Türkiye''nin demokratik iradesine karşı bir saldırıdır, bu saldırıyı kendisine iade ediyoruz ve onun bu saygısızlığını kınıyoruz."

***

AKP ve saray kadroları o günlerde seçimi kazanacağını düşünmedikleri Biden''a bu hakaretleri koro halinde yağdırdılar.

Hamasi diplomasi yaptılar.

Biden''ın, "seçilirsem Ermeni soykırımını tanıyacağım" sözlerini duymazdan gelip bu konuda kendisini aydınlatacak girişimlerde bulunmadılar.

Biden başkan oldu ve dediği gibi, "Erdoğan''a bedel ödetmeye" ilk olarak "Soykırım" açıklaması ile başladı.

AKP ve saray korosu Biden''a ettikleri hakaretleri ve İbrahim Kalın''ın, "Bedelini ödersiniz…" tehdidini aniden unuttular.

Destekçileri Devlet Bahçeli bile, "Somut tepki" istedi.

Erdoğan ise, "Atı alan Üsküdar''ı geçen" Biden''a, Haziran ayında tarihi belgelerle sunum yapacağını açıkladı.

Erdoğan sunumu bırak haydi, "soykırım" sözünün "Bedelini ödet".

- Vur vur inlesin, Amerika dinlesin…

 

Yazarın Diğer Yazıları