Washington'da Ermeni soykırımı haftası

Bu hafta Ermenilerin dünyanın her yerinde ve ABD başkentinde sözde soykırımını anma ve bu yönde propaganda yapma haftası. ABD başkentinde Kongre’de yapılan toplantıda Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, soykırımı tasarısının komisyonda kabul edilmesinin önemli olduğunu ve soykırımın tanınması için mücadeleye devam edeceğini söyledi.
24 Nisan tarihinde ise Ermeniler Washington’daki Türk büyükelçiliğinin önünde toplanıp gelen geçene Türklerin dedelerini kestiğini haykıracaklar. Bu yeni değil, her sene yapılan bir olay. İşin garip yanı, Ankara’da belediye Amerikan Büyükelçiliği’nin yanından yürünmesini bile önlemek için kaldırımları kaldırırken, Türk polisi elçilik çevresine bir çelenk bırakmaya bile izin vermez.
Peki, burada ne oluyor. Elçiliğin giriş tarafında bulunan kaldırımda, yani yolun elçiliğin bulunduğu tarafta Ermeniler gösteri yapar, o elçiliğin sahibi olan Türkler ise kendi elçiliklerine karşı kaldırımdan bakarak dedelerinin katil olmadığını haykırır.  Washington’da Ermenilerin Türk Büyükelçiliği kaldırımında gösteri yapmasına izin veren şehir polisi, Türklerin Ermenistan Büyükelçiliği kaldırımında gösteri yapmasına izin bile vermez.
İşte Tayip Erdoğan’ın ve hükümetinin itibar kazandırdığını söylediği Türkiye’nin Amerika’daki gerçek itibarı. Ankara’daki Amerikan Büyükelçiliği kaldırımlarını kaldıran da ampul işaretli partinin Ankara belediye başkanı. Başbakan geçenlerde, Washington’daki ağabeylerinin tavsiye ve baskıları üzerine Ermenistan ile ilişkileri normalleştirmek istedikleri yolunda demeçler verdi. Türkiye-Ermenistan sınırını tanımayan Ermenistan ile normalleşecek ilişkiler.
Başbakanın demeci deyince aklıma geldi. Hatırlarsanız Ankara’yı ziyaret eden Richard Cheney’e parti kapatılması olayından şikâyet edilmesi konusunda esmiş köpürmüştü. Ne dedi, bu konuyu uyduruyorsunuz falan gibi sözler etti ama gerçek şu ki bu konuyu Cheney, bizzat kendisi ile seyahat eden Amerikan basınına anlatmıştı. “Erdoğan bana şikâyet etti” diye.
AKP’nin kapatılmayı önlemek amacıyla Türk hukukuna müdahale amaçlı talepleri yeni değil ki, neden Erdoğan sinirleniyor. Avrupa Parlamentosu bildirisinde bu konunun vurgulanmasını da onlar istemediler mi? Bunu da Türkler değil bizzat Avrupalı yetkililer açıkladı. Ayrıca AKP’li milletvekillerinin Erdoğan’dan habersiz böylesine bir girişimde bulunmasını beklemek de abesle iştigal.  Burada onları rahatsız eden yakalanmış olmaları.
Onlar AB ile ve ABD ile ilişkileri yalnızca kendilerine yarayan konularda kullanmak için isterler. Onlar batı değerlerine inanmazlar. Batının özgürlük anlayışı da onların anlayışı ile uyuşmaz, daha doğrusu uyuşamaz. Peki, birbirine zıt iki kutup nasıl bir araya gelip aynı şarkıyı söyler? Yalnızca çıkarları için. O zaman aklınıza gelmiyor mu, bunlar bu açıklama karşılığında AB’nin çıkarları yönünde ne işlem ve eylem yapıyorlar diye. Benim geliyor.
Katil APO’nun cezaevinde çıkıp siyasete girmesi, Güneydoğu Anadolu’da federe Kürt bölgesi oluşması, Fener Rum Patrikhanesi’nin Roma’daki papalık gibi bağımsız bir statüye kavuşması, Kıbrıs’tan Türkiye’nin vazgeçmesi, Ermenistan sınırını koşulsuz açması, Ermeni soykırımını kabullenerek, tazminat ve toprak taleplerine hazırlanması, Batıyı dayak atarak kovan Atatürk devrimlerinden ve kurumlarından Türkiye’nin soyutlanması ve yeniden hasta Osmanlı dönemine dönülmesi, kapitülasyonlar, toprakların yabancılara peşkeş çekilmesi. Daha sizlere bir sayfa dolusu icraatlarını sayabilirim.
Bu yukarıda anlattıklarım olmuyor mu, yaşamıyor musunuz? Bunları ben mi uyduruyorum?  Bunlar hangi siyasi iktidarın icraatları içinde? İşte bu durum, ağırlaşan ekonomik krizle birlikte bir dilim ekmek bulma telaşına düşecek Türk halkına bastıra bastıra AKP’nin kabul ettirmek istediği politikalar. Hazmedene hayırlı olsun.

Yazarın Diğer Yazıları