"Washington'un her adımı kandırmaca"

"Washington'un her adımı kandırmaca"
Emekli Büyükelçi loğoğlu, ABD’lilerin, başlarına ödül koydukları adamların ne olduğunu yıllardır gayet iyi bildiklerini söyledi.

Bünyamin Öztürk / ANKARA

ABD'nin PKK'nın üç elebaşısı teröristin başına ödül koymasının ardından ABD Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'in, "YPG'yi PKK gibi terör örgütü olarak değerlendirmiyoruz" sözleri hem kafaları karıştırdı, hem de tartışma yarattı.

Emekli Büyükelçi Faruk Loğoğlu, ABD'nin bu üç teröristin nerede olduğunu daha önceden bildiğini belirterek, geçmişte de bugün de Türkiye'ye istediği zaman verebileceğini kaydetti. Loğoğlu, ABD'nin bu adımına fazla anlam yüklememek gerektiğini ifade etti.

Türkiye'nin İran'ın komşusu olmasından dolayı bir muafiyet sağlanmış olabileceğini dile getiren Loğoğlu, şunları anlattı:

"Orta Doğu'da İsrail, Suudi Arabistan ve ABD'nin İran politikası bakımından Türkiye'nin önemli ülke olması etkili. Yani nerede olacağı ABD bakımından önemli. Bütün bunlar Türkiye'nin muafiyetler listesine eklenmesine yol açtı. 6 aylık bir süre bu. Uzatılabilir ama bizim tarafta muafiyet geldi düze çıktık gibi bir hava var böyle değil. Ayrıntıları da belli değil, geçici olduğu kesin. Petrolü aldıktan sonra para İran'a gitmiyor. Bankada hesap açılıyor, İran o paraları ancak, gıda, tarım ürünleri, ilaç ve tıbbi malzeme alımında kullanabiliyor. Orada bir esaslara aykırılık olursa yaptırımlar tekrar devreye giriyor. Tekrar başka yaptırımlar devreye giriyor. Muafiyet önemli, o kadar da Türkiye'nin sorunları çözen mesele değil. Kötü değil, Türkiye'nin sorunlarını da çok çözmedi."

James Jeffrey'in sözlerinin çok net olduğunu söyleyen Loğoğlu, ABD'lilerin davranışlarının bunu gösterdiğini bildirdi. Loğoğlu, "PKK'yı terör örgütleri listesine aldıkları için terör örgütü olarak görüyorlar ama YPG-PYD'yi böyle görmüyorlar. Bunu biliyorduk. Attıkları son adım da tamamen kandırmaca. Başlarına ödül koydukları adamların ne olduğunu ABD'liler yıllardır biliyor" şeklinde konuştu.

"PKK yıllardır terör listesinde. İstedikleri an bunları yaka-paça Türkiye'ye teslim edebilirdi" diyen Loğoğlu, "Bugün de yapabilirler ancak kafalarına ödül koydular. Bu birçok yorumcuya göre PKK-YPG arasındaki ayrımı bu yolla Türkiye'ye bildirmiş oldular. PKK kötü, PYD o kadar kötü değil demeye getirdiler. Ankara'nın tepkisine bakarsak İbrahim Kalın'ın tepkisi temkinli oldu ki doğrusu buydu. Dışişleri Bakanı biraz daha olumlu açıklama yaptı. Fazla ciddiye alınmamalı. Bu işe fazla anlam yüklenmemesi taraftarıyım çünkü Türkiye'nin görüşü ve tezi PYD-YPG PKK'nın Suriye'deki uzantısıdır" dedi.