Wilson: "Trump YPG konusunda geri adım atmayacak"

Wilson: "Trump YPG konusunda geri adım atmayacak"
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Washington temasları sırasında Trump’tan YPG’yi silahlandırma kararından vazgeçilmesini istiyeceği bildirilirken ABD eski Ankara Büyükelçisi Ross Wilson’a göre, Trump’ın kararından geri adım atması olası değil.

2005-2008 döneminde Ankara’da görev yapan Ross Wilson, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretini Amerika’nın Sesi’ne (VOA) değerlendirirken Trump yönetiminin Suriye’de YPG’yi silahlandırma kararı ve kararın zamanlaması üzerinde durdu. Wilson şunları söyledi:

“Amaç, ziyaret öncesi meseleyi açığa kavuşturmak olabilir. Amerikan ordusu yakın gelecekte Rakka’ya toplu bir harekat başlatma konusunda son derece istekli. Yaz geliyor ve bu mevsimde IŞİD ve Rakka’ya yönelik eylemler daha kolay idare edilebilir. Bu nedenle şimdi harekete geçmek istiyorlar. Erdoğan gelmeden bunu ortaya koymak istediler, diyebiliriz.”

Ross Wilson, “Trump’ın bu karardan geri adım atması olası değil ama iki liderin bu kararın uygulanmasıyla ilgili konuşabileceği birçok mesele var” dedikten sonra şöyle devam etti:

“Oyun planı nasıl kurulacak, süreç nasıl ilerleyecek. Mesela Savunma Bakanı James Mattis’in bu muamma içinde PKK konusunda işbirliğini arttırmakla ilgili sözleri vardı gazetelerde. O nedenle, Amerika YPG ile çalışmaktan başka bir yolu olmadığını düşünüyorsa, beraber çalışmak için bölge ile ilgili Türkiye’nin çıkarına da olabilecek şeylerle ilgilenmek gerekir.”

YPG’NİN SİLAHLANDIRILMASININ KARŞILIĞINDA GÜLEN İADESİ OLUR MU?

Ross Wilson, YPG’nin silahlandırılması karşılığında Fethullah Gülen’in iade sürecinin öne sürülmesi olasılığına ilişkin olarak da, “Bence Başkan Trump’ın danışmanları herhangi bir takasın gündeme gelmesi konusunda temkinli olacaktır. Zira bu, birçok zorluk yaratabilir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da danışmanları benzer bir yaklaşım içinde olacaktır. Trump yönetimi de Obama yönetiminin tavrını benimseyecek ve Adalet Bakanlığı’nın tavsiyelerini dikkate alacaktır. Başka bir yola girmezler” şeklinde konuştu.

"TRUMP YÖNETİMİ TÜRKİYE'Yİ ÇOK CİDDİYE ALMALI"

Buna karşın Wilson, Suriye konusunda ABD ve Türkiye’nin birbirine “muhtaç” olduğunu vurgularken, “Trump yönetimine tavsiyem, Türkiye’yi çok ciddiye alması, çok güçlü biçimde angaje olması, Suriye ile ilgili konularda birçok seviyede yoğun ve sık biçimde iletişimde olması. Türkiye ile çok çok yakın çalışılırsa, YPG’nin silahlandırılması sorunu bile halledilebilir. Hem zaman hem emek yoğun bir çalışma gerektiriyor” sözlerini ekledi.

İlgili Haberler