En eski müzik dinleme uygulaması WinAMP’ın arayüzü NFT olarak satılacak

En eski müzik dinleme uygulaması WinAMP’ın arayüzü NFT olarak satılacak
Bir dönemin efsane yazılımlarından olan WinAMP, akıllara kazınan efsane arayüzünü NFT olarak satışa çıkardı.

Müziğin artık plak olmaktan çıkıp CD’ye evrilmesi, medya oynatıcı ihtiyacını doğurmuştu. Günümüzde şarkıları Spotify ve Apple Music gibi servislerden dinliyor olsak da eskiden böyle servisler yoktu. Bunun yerine yerel diskte barınan şarkıları, WinAMP gibi programlarla dinliyorduk. ShiftDelete''de yer alan habere göre dönemi için mucizevi bir yazılım olan WinAMP, akıllara kazınan arayüzünü NFT olarak satışa çıkardı.

WinAMP, 1997’deki arayüzünü NFT olarak satıyor

Türkiye’de kişisel bilgisayar kullanımı çok yaygın değilken siz şanslı olanlardansanız, WinAMP’ın ilk sürümünü hatırlıyor olabilirsiniz. Şu anki stream servislerinden farklı olarak program, size bazı özelleştirmeler sunabiliyordu. Bitrate ile direkt olarak oynayabiliyor ve mixrate frekansını da değiştirebiliyordunuz. O dönemde stereo bir çeşit lüks olduğu için, mono ve stereo hoparlör arasında hızlı geçiş sağlayan bir arayüz vardı.

WinAMP, bu arayüzü ve beraberindeki 20 özelleştirilmiş temayı NFT olarak satışa sundu. 22 Mart’a kadar sürecek olan ihalede en yüksek teklifi veren, bu efsane arayüzün orijinal kaynak dosyalarına sahip olacak. WinAMP’ın İş Geliştirme Başkanı Thierry Ascarez’in açıklamasına göre NFT’yi satın alan kişi bu dosyayı kopyalama ve çoğaltma hakkına sahip olacak. Ancak telif hakkına sahip olamayacak.

2010’ların gelişiyle büyük bir düşüş yaşayan program, 2014 yılında çevrimiçi radyo şirketi Radionomy tarafından satın alınmıştı. Ayrıca yakın gelecekte yeni bir güncellemenin yayınlanacağını da duyurdular. Bu eski dostun gelecekte tekrar aramızda olup olmayacağını merak ediyoruz.