WP: Türkiye, Kürtlere eyleme geçme hakkını saklı tutuyor

WP: Türkiye, Kürtlere eyleme geçme hakkını saklı tutuyor
Çin’in ardından ABD’ye geçecek olan Erdoğan’ın Trump’la randevusunda, YPG nedeniyle gerilen ilişkiler ele alınacak

Salim YAVAŞOĞLU / İSTANBUL

ABD'de Trump yönetiminin, terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD/YPG'ye ağır silah verilmesini onaylaması üzerine Türkiye ile patlak veren kriz dünyada odak noktası haline geldi. Olayla ilgili gelişmeler, dünyada yankılanırken, ABD ordusu ve diplomasisini ikiye böldü.

Bir takım komutan ve diplomatlar kararı savunurken bir kısmı Türkiye'de ve Irak'ta PKK'ya karşı çıkılırken, YPG'ye destek verilmesini "mantıksız" olarak niteledi. Türkiye'nin, Trump yönetiminin Rakka operasyonu için YPG'ye doğrudan silahlandırma kararına yanıt olarak ABD'ye, Suriyeli Kürtlere karşı askeri eyleme geçme hakkını saklı tuttuğu uyarısını yaptığı öne sürüldü.

Washington Post gazetesi, uyarının bu hafta yapılan toplantılarda ABD'li ulusal güvenlik yetkililerine iletildiğini yazdı. Türkiye'nin perspektifi açısından Beyaz Saray yönetiminin kararının ciddi kriz anlamına geldiği, ABD'nin Ankara'ya pek az seçenek bıraktığı ve bu gelişmelerin Rakka operasyonu üzerindeki olası etkilerine dikkat çekildi. Türkiye, Trump'ın Kürtleri silahlandırma planını şiddetle eleştirdi" diyen CNN, Washington'un "Türkiye ile karşı karşıya gelmemek için yıllarca ertelediği bir politikaya yeşil ışık yaktığını" belirtti.

Pentagon'un açıklamasının zamanlaması üzerinde duran CNN, Tayyip Erdoğan'ın Washington'a yapacağı ziyarete dikkat çekerek Trump yönetiminin, Obama'nın Kürtlere verdiği desteği çekeceğini ummuş olan (Türk) hükümet yetkilileri kızgınlıklarını dile getirdiklerini belirtti.

Wall Street Journal'ın haberine göre, ABD, Türkiye'nin PKK'ya karşı yürüttüğü mücadelede, iki ülke arasındaki istihbarat paylaşımının artırılmasına karar verdi. Habere göre, ABD'li askeri kaynaklar bunun ABD tarafından temin edilen insansız hava araçları ve diğer askeri malzemelerin ikiye katlanması anlamına geleceğini söyledi. Bu arada, ABD Dış İlişkiler Konseyi Başkanı Richard Haass, Twitter'da "Başkan Donald Trump yönetiminin Suriye Kürtlerini silahlandırdığını görmek güzel.

(Erdoğan) ziyaretini iptal ederse, otoriter yönetimi ve Suriye'deki yararsız rolü göz önüne alındığında büyük bir kayıp olmaz" mesajı yazmıştı. ABD'nin eski Türkiye büyükelçilerinden James Jeffrey ise ABD'nin YPG'yi silahlandırma kararını "Türkiye açısından ihanet" diye niteledi.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric de ABD'nin PYD/PKK'ya silah verme kararına ilişkin BM'nin diplomatik çözüme odaklanılması gerektiği yönündeki görüşünü koruduğunu söyledi. YPG'den konuyla ilgili yapılan açıklamada karar "tarihi" olarak nitelendi ve gruba yönelik güvenin göstergesi olduğu kaydedildi.