Yakalanmasalardı 150 bin liraya satacaklardı

Yakalanmasalardı 150 bin liraya satacaklardı
Sakarya'nın Sapanca ilçesinde, ülkeye yasa dışı yollardan sokulan 'Savannah' cinsi Afrika vahşi kedisi ele geçirildi. Afrika vahşi kedisi, Doğa Koruma ve Milli Parklar personeli ile Kocaeli Ormanya Tabiat Parkı görevlilerince alınarak, yeni yaşam alanı Kocaeli Darıca Hayvanat Bahçesi’ne teslim edildi. Kedinin internet üzerindeki fiyatının 70 bin ila 150 bin lira arasında olduğu öğrenildi.

Sapanca’da, ülkeye yasa dışı yollardan yasak vahşi kedi getirildiği bilgisine ulaşan Sakarya İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ekipleri, operasyon düzenledi.
Operasyonda Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türleri Sözleşmesi (CİTES) hükümlerine uygun izin belgesi olmadan yasa dışı yollardan ülkeye sokulduğu belirlenen ‘Savannah’ cinsi Afrika vahşi kedisi ele geçirildi.
Kediyi evinde bulunduran şüpheli, jandarmadaki ifadesinin ardından serbest bırakılırken, hakkında adli ve idari işlem başlatıldı.

İNTERNETTE 70 İLA 150 BİN LİRA ARASINDA

İnternet üzerindeki fiyatı 70 bin ila 150 bin lira arasında olan ‘Savannah’ cinsi Afrika vahşi kedisi, Doğa Koruma ve Milli Parklar personeli ile Kocaeli Ormanya Tabiat Parkı görevlilerince alınarak, yeni yaşam alanı Kocaeli Darıca Hayvanat Bahçesi’ne teslim edildi.

KEDİNİN TÜRÜ SAVANNAH

Afrika vahşi kedisinin şu anda sağlık durumunun iyi olduğunu belirten Darıca Hayvanat Bahçesi Hayvan Bölümü Yönetim Müdürü Nil Can Açıkgüz, “Milli Parklar bize dün telefon ederek uygun barınağımızın olup olmadığını sordu. Biz de vahşi bir kedi için uygun bir barınağımızın olduğunu söyledik. Daha sonra saat 15.30 civarında kediyi bize getirdiler. Kedinin türünün 'Savannah' olduğunu öğrendik.

Normal kedinin melezlenmiş bir türü olarak kayıtlara geçiyor. Kedinin genel muayenesi yapıldı, herhangi bir sıkıntısına rastlanmadı. Karantina süresi geçtikten sonra uygun bir barınağa ya da Milli Parklar’ın istediği herhangi bir hayvanat bahçesine naklini gerçekleştireceğiz” dedi.

"İNSANLARIMIZIN DAHA DUYARLI OLMASI GEREKİYOR"

Yasa dışı hayvan ticaretine biraz daha dikkat çekilmesi gerektiğini belirten Açıkgüz, "Yasa dışı yollardan elde edilen hayvanlar genelde bize geliyor, biz onların bakımını yapıyoruz ama bu konuya bir önlem alınması gerekiyor çünkü çok fazla hayvan kaçakçılığıyla karşılaşıyoruz. Bu hayvanların koruma altına alınması gerekiyor.

Milli Parklar’daki yetkililer çok iyi çalışıyor ama insanlarımızın da biraz daha duyarlı olması gerekiyor bu türler için. Çünkü hayvanat bahçeleri, koruma kollara ve rehabilitasyon merkezleri olsa da bazı konularda yetersiz kalıyor olabiliyoruz" diye konuştu.