Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Tuncay MOLLAVEİSOĞLU

Tuncay MOLLAVEİSOĞLU

Yandaşların "harami düzeni" tam gaz...

Türk Silahlı Kuvvetleri, sınırötesinde olağanüstü bir mücadele vererek vatan savunması gerçekleştirirken, memleket her güne, "aman Mehmetçiğimizin burnu kanamasın" duası ile uyanırken, yandaşların "harami düzeni" hız kesmeden devam ediyor.

Üstelik şimdi, manşetler TSK operasyonundan geçilmezken, "görünmez" olmanın da rahatlığı içindeler...

Neyse ki; gündem bombardımanı altında Meclis'te yolsuzlukların da takipçisi olan vekiller var.

CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, hukukçu ve yatırım danışmanlığı geçmişi ile devlet ihalelerinde, satır aralarına saklanan vurgunları açığa çıkarmayı başarıyor.

Türkiye Kömür İşletmeleri'ndeki bazı yandaş firmaların kayırıldığı, sahte kararlar ile milyonlarca dolarlık rant sağlandığı, taşınmamış kömüre faturalar kesildiği iddialarını belgeleri ile ortaya çıkaran Pekşen, şimdi de 3. Havalimanı projesine dikkatleri çekiyor.

Kot farkından 1.3 milyar dolar!

Üçüncü Havalimanı projesiyle ilgili; ihale sürecinin tamamlanmasının ardından, bedel üzerinde herhangi bir değişikliğe gidilmeden teknik proje değiştiriliyor.

Projede 90 metre olan dolgu, firma ihaleyi aldıktan sonra 60 metreye indiriliyor. Yani 30 metre dolgudan firma "kurtarılmış" oluyor.

Oysa havalimanının yapılacağı alanda kömür ocakları nedeni ile yer ve zemin deniz seviyesinin altına inmiş... büyük çukurlar ve kot farkları var. Uzmanlar 90 metrelik bir dolgu ile ancak pistin yapılabileceğini rapor ediyorlar.

İhale bu şartlarda gerçekleştiği halde, firma işi aldıktan sonra 30 metrelik dolguyu yapmayacağını söylüyor!

Haluk Pekşen, Türkiye'de özel havayolu taşımacılığının hukuki mevzuatlarını  hazırlayan, Sivil Havacılık konusunda da uzman bir isim.

"İhaleye fesat karıştırmaktır" diyor... " İhaleyi alan şirket 30 metre dolguyu yapmayarak 1.3 milyar dolarlık bir rant sağlıyor! Pist kotlarının düşürülmesi çökme riskini getirir. AKP yandaşa rant için vatandaşımızın hayatını tehlikeye atıyor."

Bu projenin konuşulduğu yıllarda çevresinden devasa arazilerin önceden haber alınarak toplanıldığını duymuştuk. Projenin yapılacağının önceden birilerine fısıldandığı ve o isimlerin de farklı isimler altında bölgeden büyük ölçeklerde arazi topladıkları konuşuluyordu. Haluk Pekşen bu detayın da altını çiziyor;

"Kotun 30 metre düşürülmesi, çevrede yapılacak binaların 30 metre yüksek olacağı anlamına geliyor. Bu arazilerin sahipleri kimler?" diye soruyor...

Ben yanıt vereyim; "çevrede arazi - arsa toplayanların tamamı yandaş firmalar, inşaatları da 'yeni kentler kuracağız' vaadi ile onlar yapacak."

Pekşen soru önergelerine yanıt alamıyor ancak Türkiye Kömür İşletmeleri ile ilgili açıkladığı yolsuzluk iddiaları karşısında Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak büyük bir operasyon yaptı, üst düzey bazı isimler görevinden alındı.

Üçüncü Havalimanı projesinden, ilk günlerden bu yana kötü kokular geliyor. Bakalım bu konuda bir adım atılacak mı?

***

CHP'nin en önemli kurultayı...

Cumhuriyet Halk Partisi'nin bu hafta sonu gerçekleştireceği kurultayda ilk gün genel başkan seçimleri yapılacak, ikinci gün ise parti meclisi üyeleri seçilecek.

Türkiye'nin "varlık - yokluk" meselesi olarak gördüğümüz seçimler öncesinde CHP Kurultayı'ndan beklentiler büyük.

Ümit Kocasakal, Muharrem İnce ve Ömer Faruk Eminağaoğlu, CHP Liderliği için Kemal Kılıçdaroğlu'nun karşısına çıkan isimler.

Herbirinin CHP tabanında karşılığı var...

Eminağaoğlu Yargıtay'da yargıçlık ve Cumhuriyet savcılığı yapmış, Türkiye'de yargıç ve savcı örgütlenmesinde bir ilk olan Yargıçlar ve Savcılar Birliği'ni kurmuş, başkanlığı dönemindeki açıklamaları ile hükümetin hedefinde olmuş, soruşturmalara uğramış bir isim...

Eminağaoğlu; CHP içinde de demokrasi, hukuk ve adaleti etkin kılmak ve daha etkili muhalefet etmek için aday olduğunu açıkladı.

Biliyorsunuz, genel başkanlık için adaylaşmak, delegenin yüzde 10'unun imzasına bağlı. Bu sistem de adaylar tarafından eleştiriliyor ancak her üç aday da yeterli imza alacağına inanıyor.

Dileriz CHP Kurultayı, Cumhuriyet tarihinin en önemli seçimlerinin öncesinde partinin daha da gençleşip yenilendiği, daha etkili muhalefet için büyük stratejiler geliştirdiği bir dönemin miladı olsun...

Yazarın Diğer Yazıları