Yapay zeka gelecekte bu meslekleri yok edecek

Yapay zeka gelecekte bu meslekleri yok edecek
Teknolojinin son yıllardaki en büyük ürünü olan yapay zeka hızla gelişiyor. Yapay zeka gelecekte bazı meslekleri yok edecek. İşte yapay zekanın yok edeceği mesleklerin listesi.

Shift Delete''te yer alan habere göre, son yılların belki de en büyük icadı olan yapay zekanın geleceğimizi şekillendireceği kesin. Henüz çok ileri gidemeseler de yapay zekalar hayatımızın pek çok alanında biz fark etmeden faaliyet gösteriyor. Gelecekteki günlük hayatımızda daha çok hissedeceğimiz yapay zekanın yok edeceği meslekleri listeledik.

YAPAY ZEKANIN YOK EDECEĞİ MESLEKLER

Teknoloji çok hızlı gelişiyor ve özellikle eğitim alacağınız alanı seçerken yapay zeka etkenini de hesaba katmalısınız. Zira teknolojinin bu kadar hızlı geliştiği bir dönemde siz daha eğitim alırken yapay zeka sizin işinizi yapmaya başlayabilir. Fikir sahibi olabilmeniz için tahminlerimizi sıraladık.

ŞOFÖRLÜK

Araçlarında oto-pilot özelliğini öne çıkaran Tesla, yakın zamanda kiralık yapay zeka şoförünü duyurdu. Ayda 199 dolar ücreti olan abonelik, size hiç gerek kalmadan aracın yapay zeka ile sürülmesini sağlıyor. Tesla araçlarda halihazırda bulunan oto-pilot yalnızca co-pilot işlevi görüyor, yani bir yandan sizin de gözünüz yolda olmalı ve direksiyonu devralmaya hazır olmalısınız. Yeni sunulan abonelik ise bunu gerektirmiyor.

TAKSİCİLİK

Aslında taksicilik de bir bakıma şoförlüktür. Fakat teknoloji devlerinin son yıllarda kısa mesafeli ulaşım kiralama hizmetlerine bakacak olursak taksiciliğe ayrı bir önem verildiğini görüyoruz. Özellikle Uber uygulaması ile daha sistemsel hale gelen taksicilik, ilerleyen yıllarda Tesla’daki gibi oto-pilot özelliğiyle harmanlanabilir.

MAVİ YAKALI İŞÇİLİK

İnsanların oluşturduğu iş gücü, elektroniklere oranla fazla kaynak tüketiyor. Muhtemelen yapay zekanın ve mekanik sistemlerin evrimi bir noktaya ulaşınca ağır işler onlara kalacaktır. Zira zanaat gerektiren işlerin öğrenilmesi ya da inşaat ustalığı gibi yönlendirme gerektiren işlerin tecrübe edilmesi yapay zekanın birkaç saniyesini alır.
İnternette var olan milyarlarca web sayfasındaki bilgi onlar için sindirilmesi saniyeler sürecek tecrübeler olduğu için özellikle zanaat gerektiren ağır işler yapay zekanın eline geçebilir. Geriye kalan taşımacılık ya da inşaat işçiliği gibi ağır işler de robotlar tarafından az kaynak kullanılarak yapılabilir.
GARSONLUK

Zincir restoranlar garson işe alarak bir masraf yapmak istemese de müşteriye daha yakın olmak isteyen restoranlarda garsonluk işliyor. Yapay zekanın trafikteki araçları ve yayaları tanıyıp ona göre aksiyon alabildiğini düşünürsek garsonluk onlara göre çok hafif bir iş. Yapay zekaya sahip robotların servis yapması hiç de zor görünmüyor.

KASİYERLİK

Kasiyerlere fiziksel marketlerde bile artık ihtiyaç duyulmadığının örneklerini görmüşsünüzdür. Bazı yenilikçi marketlerde kasa bir bilgisayardan oluşuyor ve alınan ürünler bilgisayara tanıtılıp ödemesi de oraya yapılıyor. Bu sistem ülkemizdeki bazı marketlerde de mevcut. Burada sektörün en büyük kuşkusu müşterilerin aldığı ürünlerin neler olduğunu doğru söylemeyebileceği. Yapay zeka işin içine girdiğinde ürünleri kamera yardımıyla tanımlayabilir.

HOSTESLİK

Yerden binlerce metre yüksekteki uçuşlarda size yardımcı olan birilerinin olması güzel. Fakat hosteslik, yapay zekanın yok edemeyeceği bir meslek değil. Yapay zekanın 2040’a kadar hizmet sektöründeki pek çok pozisyonu yok edeceğini öngörüyoruz.

İlgili Haberler