Yardım ve bağış iki ayrı şey mi?..

Bazı konularda fikir birliğimiz olmasa da önemli olan yasalara dayanmak. Bağış ile yardımın karıştırılmaması lazım. Yaşar Usluer'in yolladığı mail de bu tiplerden. Yazdıklarının kimine katılmasam da yayınlıyorum, cevabımı da sonuna not edeceğim:

"9 yıldır 4 milyon Suriyeli'ye, içerdeki 2 milyona da iyi bakıyoruz. Sayın Erdoğan, '40 milyar dolar harcadık. 40 milyar dolar daha harcar bakarız. İspanya ve İtalya'ya gemilerle uçaklarla yardım yolladık' diyor. Ama kendi vatandaşlarına yardım için 'biz bize yeteriz' kampanyası düzenliyor. Bunca Suriyeli'ye 9 yıldır bak, kendi vatandaşına 1000 lira ver. Bu çelişki değil mi?

Bu kampanyaya da 11 Büyükşehir Belediyesi'nden sonra girişti. İzin almadıkları gerekçesiyle onlarınkini de durdurdular. 1000 lira; bir aylık kira, elektrik, su, varsa doğalgaz faturalarına yetmez. Krizi geçirip işe başlayana kadar mağdur ailelere 500'er lira daha verilmelidir. Sosyal devlet bunu gerektirir.

Belediyelerin durumu

Daha önce de yazdığım gibi onlarca CHPli belediyenin hiç biri 23 Haziran 1983 tarih ve 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu'nu bilmiyor.

Yardım toplayabilecek olanlar;

Md.3 ile kamu yararına uygun amaçlı gerçekleştirilen muhtaç kişilere yardım için cevaz veriliyor. Ancak kamu yararına çalışan dernek, kurum ve vakıfların tamamı gerekli izni almak zorunda.

İzin konusu;

Md. 6 Kişiler ve kuruluşlar mutlaka üst makamlardan gerekli müsadeyi almak zorundadır. Bunlar Cumhurbaşkanınca belirtilip ilan edilir.

İzin vermeye yetkili makamlar;

Md. 7 4 Kasım 2004 - 52. 53./ 38. Md.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hukuk Müşavirliği 5393 sayılı Belediyeler Kanunu'nun 15. 38. ve 59. maddesiyle Büyükşehir Belediye Kanunu'nun 23. maddesine dayanarak durdurma ve iptal davası açmış.

10 Temmuz 2004 tarih ve 5216 sayılı B:üyükşehir Belediye Kanunu'nun 23. maddesinin H fıkrası "şartlı ve şartsız bağışlar" diyor. Bağış ile yardım toplamak aynı şey değildir.

Öte yandan CHP'ye yasal prosedürü takip etmeden bağış topladığı için karşı çıkışıyla iktidar kendi ayağına sıkmıştır."

USLUER'E ÖZEL NOT

Bazı konuları yorumlamak için gerekli diplomalara sahibim.

Ayrıca Türkiye'yi istedikleri gibi yönetenlere karşı çıkmak mecburiyetindeyiz.

Üstüne üstlük bunları savunmak mecburiyetinde olmadığım kanısındayım.

İçtihatlarda farkımın olması da doğal (Burhan Ayeri)

Ulupamir'de buluşma

Van ilimizin Erciş ilçesi halen 4 bin Kırgız kardeşimize evsahipliği yapıyor. Sadece Ulupamir merkezde 2 bin Kırgız kökenli vatandaşımız yaşamakta. Ulupamir Kırgızları, Çolpan Ata'dan çıktıkları yolculuklarını Anadolu'da çoktan tamamladı. Ancak atayurtla bağları hiç kopmadı.

Tohumları yaklaşık 40 yıl önce atılan bu oluşumun öyküsü TRT Avvaz'da  yayınlandı. İki ülkenin Kültür Bakanları arasında yapılan anlaşma ile 5 geleneksel sanat ustası dönüşümllü olarak Kırgızistan'dan Ulupamir köyüne getirilmekte. Bu eğiticilerin görevi atayurdun tarihi emanetlerini buradakilere aşılamak.

Başta ilgili Bakanlar olmak üzere Vali, Erciş Kaymakamı dahil emeği geçenleri içtenlikle tebrik ediyorum.

Düzenlenen muhteşem şöleni izlereken inanın gözlerim nemlendi.

***

Sizden Gelenler köşeme aldığım Sabri Atalay'ın mesajı aynen şöyle:

Tesadüfen öğrendim; Asterix'in yaratıcısı Albert Uderzo 24 Mart 2020'de 92 yaşında hayatını kaybetmiş. Benim notum doğru.

Günün sözü

Ulu çınarlar fırtınalı diyarlarda yetişir. Cemil Meriç

 

dfs-004-001-011.jpg

Yazarın Diğer Yazıları