Yargı, Kanal İstanbul güzergâhı yakınındaki bölgede yapılaşmaya izin vermedi

Yargı, Kanal İstanbul güzergâhı yakınındaki bölgede yapılaşmaya izin vermedi
Kanal İstanbul güzergâhına yakın konumdaki Başakşehir, Hoşdere’de konut alanı artışına mahkeme durdurma kararı verdi. Bölgede nüfusun artacağına dikkat çekildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, tartışmalı Kanal İstanbul güzergâhına yakın konumda yer alan Başakşehir’e bağlı Hoşdere’de imar planı hazırlayarak, 8.3 hektarlık “lojistik bölge” tanımlı alanı “kentsel ve yerleşik alan” fonksiyonuna aldı. Alan, şu an boş konumda.

İlçe belediyesinin CHP’li meclis üyesi Avukat Eda Kurt da imar planlarının nüfus yoğunluğunu artırıcı nitelikte olduğunu ve planların kamu yararına aykırı olduğunu belirterek planların iptali ve yürütmesinin durdurulması talebiyle dava açtı.

Dava dosyasına giren bilirkişi raporunda imar planlarının “şehircilik ilkelerine, yerleşmenin gelecekteki ihtiyaçlarına, planlama tekniklerine uygun olmadığı” sonucuna varıldı.

Mahkeme de imar planlarının oybirliğiyle yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

‘BÖYLE KARARLAR GECİKMEMELİ’

Süreci Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’a değerlendiren Avukat Eda Kurt Eda Kurt, şu ifadeleri kullandı:

“Kanal İstanbul proje alanına oldukça yakın mesafede ve lojistik bölge olan bir alanla ilgili apar topar imar planı değişikliği yapılarak burası konut alanına çevrilmiştir. Hiçbir rant fırsatının kaçırılmaması ve plan değişikliğinin açıkça kamu yararına aykırı olduğu yönündeki bilimsel bilirkişi heyet raporu yürütmenin durdurulması kararlarının bu tür davalar için ne kadar önemli ve gecikmeksizin verilmesi gereken kararlar olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Hukuksuzluğun, kamu yararına aykırı ve keyfi uygulamaların her zaman karşısında durmaya devam edeceğiz”