Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Yavuz Selim DEMİRAĞ

Yargıtay'ın Polatlı kararı... - Yavuz Selim DEMİRAĞ

Kamuoyunda "Polatlı Davası" olarak bilinen 328 sanığın yargılanmasında bol keseden müebbet yağmıştı. İstinaf Mahkemesi de büyük ölçüde noter gibi onaylamıştı. General ile Uzman Çavuşlar aynı kefeye konularak hukuk faciası yaşanmıştı. Bu sütundan 15 Temmuz gecesi: "Terör olaylarına müdahale ve Ankara'nın giriş-çıkışlarını kontrol ile görevlendirilen askeri personel" darbe girişimini öğrenince kışlalarına dönmüşlerdi. Hatta dönüş esnasında kendilerine saldıran, taş atanlara karşı kendilerini bile korumadılar. Tek mermi atmadılar. 4.5 yıldır hapiste idiler. Yargıtay 16. Ceza Dairesi dosyayı inceledi. "At izinin it izine karıştığı" davalarda "Askeri bilirkişi"nin önemine bir daha dikkat çekmek istiyorum.

Yargılamayı gerçekleştiren heyet, binlerce yıllık askeri gelenek ve hiyerarşiyi bilmedikleri için verdikleri kararlar isabetli olmuyor. Buna rağmen yerel mahkemelerin verdiği kararlar Yargıtay'da yüzde 67 oranında bozuluyor. Nitekim 328 kişinin yargılandığı Polatlı Davası bir kaç gün önce bozuldu. 27 ağırlaştırılmış müebbet cezasının sadece 11 tanesi onandı. Ve tamamı Uzman Çavuş, Uzman Onbaşı olan 160 tutuklu tahliye edildi. Yargıtay'ın kararında "Hiyerarşik yapı" esas alınmış. Uzmanların tahliyesi çok önemli ancak aralarında 17 günlük Astsubay, Stajyer Subay-Astsubaylar "Darbeye yardım"dan yeniden yargılanacaklar. Tahliye edilen Uzmanlar ve avukatları telefon ile aradılar. İçeride kalan genç subay-astsubayların yazdıkları mektupları ulaştırmaya çalıştılar. Genç Batarya Komutanları emirlerinde görev yapan uzmanların tahliyesi ile hafiflediklerini belirtmişler. Seslerini duyurmaya çalıştığım için teşekkürlerini iletmişler.

30 sayfalık karar ulaşınca, öncelikle "Özge Üsteğmen"nin durumuna baktım. Şu anda Çanakkale Cezaevinde tutuklu olan Özge Üsteğmen'e verilen ağırlaştırılmış müebbet cezası da bozulmuş. O'nun dramını bu sütunlardan defalarca yazdım. Çeşitli televizyon kanallarında anlattım. Özge'nin bir gün bile içeride tutulmasının haksızlık olduğunu vurgulamıştım. Toplantıya makas götürmekten başka işi olmayan Özge için "Darbeye yardım" etmekten yargılanması istenmiş. 12 ile 20 yıl hapis istemi ile yeniden yargılanacak. Berat edeceğinden şüphem yok. Genç subay-astsubaylar adına Özge Üsteğmen örneğini verirken Yarbay Murat Dinlecener'e dikkat çekmek istiyorum. Cezası onandı. Oysa, emeklilik dilekçesini çoktan vermiş, güvenlik uzmanı olarak önemli bir şirket ile sözleşme imzalamıştı. Darbe girişimini anladığı anda "Geri dönün" emrini verin kişiydi. işi Anayasa Mahkemesine kaldı. Orada tahliye olacağını düşünüyorum.

Bu arada ailesine söz verdiğim için ismini yazmadığım bir Uzman Çavuşun yeniden tutuklanma endişesi ile intiharını hatırlatmak istiyorum. 160 arkadaşı tahliye edilen o genç Uzman Çavuş şimdi toprak altında!..

Bir tarafta Teğmen rütbesini FETÖ'nün taktığı, generalliğe terfi eden kişi itirafçı olduğu için serbest bırakılırken öte yanda itiraf edecek bir şey yapmamış gariban askerler hapis yatıyor. Devletin en üst düzeyindekilerin kandırılmaya hakkı var. Ama pırıl pırıl genç askerlerin emri yerine getirmesi, kandırılmaya haklarının olmayışı yüreğimizi sızlatıyor.

"Adalet yıkılırsa gökyüzü çöker" gerçeğinin altını yeniden çizerken, gökyüzünü kurtarmak için hakimlerin gayret edeceğine olan inancımızı herşeye rağmen korumaya devam edeceğiz...

 

Yazarın Diğer Yazıları