YAŞ kararlarının dikkat çeken isimleri

YAŞ kararlarının dikkat çeken isimleri
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanan YAŞ kararları açıklanırken, terfi eden bazı isimler dikkat çekti.

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarıyla Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarının sevk ve idaresini başarıyla gerçekleştiren 2. Ordu Komutanı İsmail Metin Temel orgeneralliğe terfi etti, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep'in görev süresi bir sene daha uzatıldı. Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Adnan Özbal'ın oramiralliğe yükseltildiği kararlar kapsamında Deniz Albaylar Mustafa Turhan Ecevit ile Albay Ercan Kireçtepe Sualtı Taaruz Komutanlığı bünyesinden çıkan amiraller olarak dikkati çekti.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk Yüksek Askeri Şura toplantısı Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirildi. Yaklaşık 2,5 saat süren toplantının ardından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın tarafından alınan kararlara ilişkin açıklama yapılmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanan YAŞ kararlarında terörle mücadele harekatlarında sağlanan başarının etkisi ve bu yöndeki terfiler dikkati çekti. Suriye'nin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik başarıyla yapılan Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarının sevk ve idaresini gerçekleştiren 2. Ordu Komutanı İsmail Metin Temel orgeneralliğe terfi ettirildi. Diyarbakır'daki 7. Kolordu Komutanı Sinan Yayla ile Genelkurmay Harekat Başkanı Kemal Yeni de korgeneralliğe yükseltilen isimler oldu.

Mardin'in Nusaybin ilçesinde terör örgütü üyelerince açılan çukurların kapatılması ve ilçenin teröristlerden temizlenmesindeki operasyonda başarıyla görev yapan, sonrasında Genelkurmay Harekat Planlama Daire Başkanı olan Tuğgeneral Levent Ergün bir üst rütbeye yükseltilen bir diğer isim oldu. Balyoz davasından mahkum edilen Ergün, beraat etmesinin ardından 2015'teki Şura'da generalliğe terfi etmişti.

Türk Silahlı Kuvvetlerince Suriye'nin Afrin bölgesindeki terör hedeflerine yönelik düzenlenen Zeytin Dalı Harekatı'nda bordo bereliler de önemli görevler almıştı. Geçen seneki Şura'da bordo berelilerin başına atanarak Özel Kuvvetler Komutanı olan Tuğgeneral Ahmet Ercan Çorbacı, tümgeneralliğe yükseltildi. Çorbacı, 2014 YAŞ kararlarıyla albaylıktan tuğgeneralliğe terfi etmiş, askerlik hayatının büyük bölümünü komando olarak geçirmiş, ihtisas kurslarını başarıyla tamamlamıştı.

HARP OKULU KOMUTANLARINA TERFİ

Terfi eden komutanlar arasında Hava ve Deniz Harp Okulu komutanları da bulundu. Hava Harp Okulu Komutanı Tuğgeneral Rafet Dalkıran ile Deniz Harp Okulu Komutanı Tuğamiral İbrahim Özdem Koçer bir üst rütbeye yükseltilen diğer isimler arasında yer aldı.

Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) kumpas davaları kapsamında 2011'de tutuklanan Koçer, yeniden yargılama sonucu 2014'te özgürlüğüne kavuşmuş, 2015'te ise amiralliğe terfi ettirilmişti.

Geçen yıl görev süresi bir sene uzatılan Mustafa Oğuz da tümgeneralliğe terfi eden bir başka isim oldu.

DENİZDE KOMUTAN TEKRAR ORAMİRAL OLDU

Deniz Kuvvetleri Komutanlığını koramiral rütbesiyle yerine getiren Adnan Özbal, YAŞ kararları kapsamında bir üst rütbeye terfi ettirildi. 2015'te koramiralliğe terfi ettirilen Özbal, 2016-2017 yıllarında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı olarak görev yapmıştı.

26'ncı Deniz Kuvvetleri Komutanı olarak 22 Ağustos 2017'de göreve başlayan Özbal bu görevi koramiral rütbesiyle yerine getirmişti. Yapılan terfiyle Deniz Kuvvetleri Komutanlığında komuta yeniden oramiral rütbesine taşındı.

EGE ORDUSU'NDA BİR SENE UZATMA

Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep'in görev süresi ise bir sene uzatıldı.

Bu arada Hava Kuvvetleri Komutanlığında tuğgeneralliğe terfi eden ilk dört isim pilot albaylardan oluştu. Söz konusu isimler arasında yer alan Hava Pilot Albay Tansel Çokuysal, "yuvaya dönüş" kapsamında Hava Kuvvetleri Komutanlığına dönen isimler arasında bulunuyordu.

AKAR'IN YAKIN EKİBİ

YAŞ kararları kapsamında terfi edenler arasında Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın Koruma Müdürü Albay Mustafa Köksal ile Özel Kalem Müdürü Albay Remzi Albasan da yer aldı.

Özel Kuvvetler Komutanlığında görev yapan Köksal, FETÖ'nün darbe girişiminin ardından Akar'ın yanında göreve başlamış, 15 Temmuz gecesi Özel Kuvvetler Komutanlığının darbecilerden temizlenmesinde görev almıştı. Albasan ise darbe girişiminin sonrasında Akar'ın özel kalem müdürlüğünü yapmaya başlamıştı.

SAT'LAR İKİ AMİRAL ÇIKARDI

YAŞ kararları kapsamında Sualtı Taaruz Komutanlığı (SAT) bünyesinden iki amiral çıktı. Albay Mustafa Turhan Ecevit ile Albay Ercan Kireçtepe'nin, SAT bünyesinden çıkan "ilk" amiraller olduğu ifade ediliyor.

İki isim, FETÖ'nün kumpas davaları sonucu hapse girmişti. Ecevit ve Kireçtepe, "Poyrazköy Davası"nda hüküm giymiş, cezaevinde hapis yattıktan sonra yeniden yargılama sonucu beraat ederek Sualtı Taaruz Komutanı ve Sualtı Taaruz Komutan yardımcısı olarak üniformalarını giymişti. Kireçtepe, 1996'da Kardak kayalığına çıkıp buraya Türk bayrağı diken timde görev yapmıştı.

FETÖ'cüler tarafından oluşturulan ve İzmir'de görülen askeri belgelerin ele geçirilmesiyle ilgili davada tutuklanan, yeniden yargılama sonucu beraat eden Topçu Kurmay Albay İlkay Altındağ da tuğgeneralliğe terfi eden bir diğer isim oldu. Altındağ, Özel Kuvvetler Komutanlığında görev yapıyordu.

FETÖ'nün "Balyoz" kumpası sonucu tutuklanan ve hapis yatan sonrasında yeniden yargılama sonucu beraat ederek komodor olan Deniz Kurmay Albay Hasan Özyurt da terfi eden bir diğer isim oldu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan Yüksek Askeri Şura kararları Resmi Gazete'de yayımlandı.