Yasin Öztürk: "Akkuyu Nükleer Santrali Rusya'ya verilen bir kapitülasyonudur"

Yasin Öztürk: "Akkuyu Nükleer Santrali Rusya'ya verilen bir kapitülasyonudur"
Meclis’te yapılan bütçe görüşmelerinde konuşan İYİ Partili Yasin Öztürk, Akkuyu Santrali için, “İnşaatından, santralin kendisine ve üretilen elektriğine kadar Rusya tarafına verilen bir enerji kapütilasyonudur” ifadelerini kullandı.

FATMA GÜL/YENİÇAĞ

TBMM Genel Kurulu’nda yapılan 2019 Bütçe görüşmelerinde konuşan İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Akkuyu Nükleer Santrali’nde Rusya’ya verilen tavizlere tepki gösterdi. Öztürk, “Proje şirketi Rus tarafınca yetkilendirilen şirketlerin doğrudan veya dolaylı olarak başlangıçta yüzde 100 hisse payına sahip olacağı belirtilmiştir. Ayrıca Rus tarafının hisse payının hiçbir zaman yüzde 51’in altına düşmeyeceği de özellikle anlaşmada belirtilmiştir” şeklinde konuştu.

Akkuyu Santali'nin 2023’te faaliyete geçeceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu söyleminin gerçekleri yansıtmadığını söyleyen Öztürk, "İlk enerji üretimi en erken 2025 yılında gerçekleştirilecek. Proje inşasında ihtiyaç duyulan mallar ise Rusya’dan tedarik edilecek ve bu anlamda anlaşma şartlarında açıkça görüyorsunuz ki bu santral hükümetin diğer milli ve yerli projeleri gibi yabancı menşeilidir" şeklinde konuştu.

Yasin Öztürk'ün konuşmalarından satırbaşları şu şekilde:

"Akkuyu Nükleer Santrali’ne karşı yürütülen bu süreçte hükümetin her türlü yüksek bütçeli ve bol akçeli projelerini takip ettiğini, kafa karıştıran hususları tekrar ettiğini görüyoruz. Bu anlamda özellike bu santralin yapımına ilişkin Türkiye ve Rusya arasında yapılan anlaşmaya göz atmakta fayda görüyoruz. Projeyi gerçekleştiren şirketin Rusya tarafından kurulacağı ve üretilen elektrik de dahil olmak üzere nükleer güç santralinin sahibi olduğu yapılan anlaşmalarının 5. Maddesinde açıkça ifade edilmektedir. Proje şirketi Rus tarafınca yetkilendirilen şirketlerin doğrudan veya dolaylı olarak başlangıçta yüzde 100 hisse payına sahip olacağı belirtilmiştir. Ayrıca Rus tarafının hisse payının hiçbir zaman yüzde 51’in altına düşmeyeceği de özellikle anlaşmada belirtilmiştir. Proje şirketinin elde ettiği kârın yüzde 20’si en erken 15 yıl sonra Türk tarafına ödenmeye başlayacak ve Sayın Erdoğan tarafından 2023’e yetiştirilecek denmesine rağmen sözleşmeye göre ilk enerji üretimi en erken 2025 yılında gerçekleştirilecek. Proje inşasında ihtiyaç duyulan mallar ise Rusya’dan tedarik edilecek ve bu anlamda anlaşma şartlarında açıkça görüyorsunuz ki bu santral hükümetin diğer milli ve yerli projeleri gibi yabancı menşeilidir. Tamamen inşaatından santralin kendisine ve üretilen elektriğine kadar Rusya tarafına verilen bir enerji kapitülasyonudur. Türkiye sadece burada müşteri konumundadır. Türkiye’de daha önce iktidarın Rusya ve İran’la yaptığı al ya da öde anlaşmasının bir benzeri de bu santralde yapılmaktadır"