Yaşlılık karşıtı en etkili 6 moleküller

Yaşlılık karşıtı en etkili 6 moleküller
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Nurten Erbilgin, vücudumuzda hücresel metabolizma sırasında oluşan zararlı maddeleri detoksifiye eden antioksidanların yaşlılık karşıtı ve hastalıklardan koruyucu etkisi olduğuna dikkat çekerek önemli açıklamalarda bulundu.

DHA’nın haberine göre; İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Nurten Erbilgin, yaşlanmayı geciktirici etkisi olduğu bilinen antioksidan maddeler hakkında açıklamalarda bulundu.

ANTİOKSİDAN NEDİR?

Antioksidanların hücrelerimizdeki serbest radikal olarak adlandırılan hasar yapıcı molekülleri “temizleyerek” hücre hasarını önlemeye yardımcı olan moleküllerdir. :u moleküllerin baskılanmaması durumunda vücudumuza ciddi zarar verir.

“DAHA KÖTÜ OLMASININ ENGELLENMESİNDE ÇOK ÖNEMLİ ROL OYNAR”

Erbilgin açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Antioksidanlar kalp hastalıklarından korunmada, kanser gelişiminin engellenmesinde, sağlıklı beyin fonksiyonlarında işleyişin sağlıklı dengeli devamında, yaşlanmanın gecikmesinde, sağlıklı bir cilde sahip olmada, gelişmiş hastalıkların ilerlemesi ve daha kötü olmasının engellenmesinde çok önemli rol oynar. Besinler ile alınabilen antioksidan maddeler arasında en etkilileri C ve E vitamini, karotenodiler, KoenzimQ, polifenoller ve selenyumdur”

VÜCUDUMUZU TOKSİK MADDELERDEN TEMİZLER

Antioksidanların hayatımızdaki önemine değinen Uzm. Dr. Nurten Erbilgin, şunları dile getirdi:

“Vücudumuz, besinlerin oksijen kullanılarak enerjiye çevrilmesi sırasında oluşan zararlı reaktif oksijen radikallerini farklı yollarla detoksifiye eder (toksik maddelerden arındırır), olumsuz etkilerinden antioksidanların etkisi ile korunur. Antioksidanların yetersizliği sonucu oksidatif denge bozulur. Oksidatif stres durumu ortaya çıkar. Oksidatif stresteki artış, vücutta hücre ölümü, enflamasyon ve malign (kötü huylu) değişimlere yol açabilir. Olumsuz çevre koşulları, alkol, sigara, ilaçlar, radyasyon, yanlış beslenme oksidatif stres nedenleri arasındadır. Oksidatif stres; yaşlanma, kanser, kalp hastalıkları, diyabet ve diyabetin sebep olduğu ek zararlar başta olmak üzere pek çok patolojik tablonun ve yaşlanmanın birincil nedeni olarak gözükmektedir. Kaliteli ve uzun yaşam, vücudumuzun bakım ve onarım mekanizmalarının doğru ve etkin çalışmalarını gerektirmektedir. Sağlıklı, dengeli, kaliteli ve antioksidanlarca zengin gıdaların tüketilmesi, yaşlanma sürecinde oksidatif strese karşı alınabilecek vurgulanması gereken önemli tedbirlerdir” 

KALP HASTALIKLARINDAN KORUNMADA ETKİLİ

Uzm. Dr. Erbilgin, antioksidanların kardiyovasküler hastalıklardan korunmaya yardımcı olduğunun altını çizerek şunları söyledi:

“Günümüzde kalp ve damar hastalıklarından ölüm ilk sırayı almaktadır. Dengeli ve sağlıklı beslenme, antioksidanların yeterli tüketimi kalp hastalıklarından korunmada çok önemli rol oynarlar.

Gıdalarda bulunan E ve C vitaminleri ile karotenoidler, polifenoler gibi antioksidanların zararlı metabolik ürünleri yakalaması, vücudumuzun temel bileşenleri olan DNA, protein ve lipidlere zarar vermesini engellenmesi, pıhtılaşmaya karşı koruma sağlaması gibi fonksiyonları vardır”
C vitamini, E vitamini, beta-karoten, flavanoidler, bitki fenollerin kalp sağlığımız için diyetimizde yer alması gerektiğini işaret eden Uzm. Dr. Nurten Erbilgin, şunları belirtti:

“C vitamini özellikle taze sebze, meyve ve turunçgillerde çok bulunmaktadır.

E vitamini bitkisel yağlar, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru yemişlerde mevcut olup daha çok yer fıstığı, badem, pamuk yağı ve keten tohumunda; zeytinyağında ise daha az miktarda bulunur.

B vitaminlerinden piridoksin, kobalamin ve folik asitin kalbi koruyucu rol oynadığı gösterilmiştir.

Folik asit, tek başına veya diğer B vitaminleriyle alındığında kandaki homosistein seviyesinin düşmesine neden olmaktadır. Bu vitaminler hayvansal gıdalardan sakatat, et, süt, yumurtada ve taze yeşil sebzelerde bulunmaktadır.

Fenolik bileşiklerin antimikrobiyal özellik gösterme ve bağışıklık sistemini destekleme gibi özellikleri de vardır. Antioksidan flavonoidlerin kanda kolesterol ve alt birimlerinden LDL kolesterolü düşürdüğü gösterilmiştir.

En önemli flavanoid kaynaklarından yeşil çayın damar sertliğini yavaşlattığı, pıhtı oluşumunu engellediği, enflamasyonu azalttığı, kan akışkanlığını sağladığı ve kalbi koruduğu çalışmalarda gösterilmiştir.

Flavonoidler başlıca turunçgil meyvelerinde, flavonlar kerevizde, diğer sebzelerde, siyah çay, yeşil çay, kırmızı şarap ve soğan, alt grup antosiyaninler çilek ve diğer çilekgil meyvelerinde, izoflavonlar soyada bulunur”

BESİNLERLE ALINABİLEN ANTİOKSİDANLAR

Uzm. Dr. Erbilgin, yaşlanma ve hastalıkların önlenmesine karşı etkili olan ve besinler yoluyla alınabilen (vücudumuzda üretilmeyen) antioksidanları şu şekilde söyledi:

“C Vitamini: Besinlerle alınmalıdır. Vücutta sentezlenmez. Suda eriyen vitaminlerdendir. Turunçgiller, yeşil yapraklı sebzeler C vitamininden zengindir. Biber, brokoli, lahana, domates, çilek, patates C vitaminden zengindir. Yetersiz alımında skorbüt hastalığı, hastalıklara duyarlılık, diş eti ve kılcal damar kanamaları, eklem ağrısı, yara iyileşmesinde gecikme, demir emiliminde azalma, saç dökülmesi olur."

E Vitamini: Bitkisel yağlar, esmer tahıllar, avokado, fındık, badem, ceviz gibi sert kabuklu yemişler, yeşil yapraklı sebzelerde bulunur.

Eksikliğinde anemi, güçsüzlük, nörolojik sorunlar, kas krampları olur. Alzheimer hastalığı, kalp hastalığı ve kanser gibi yaşla ilgili hastalıkların ortaya çıkmasına neden olduğu bazı çalışmalarda gösterilmiştir. E vitaminin makula dejenerasyonunda alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanmasında klinik yararlı bulunmuştur.”
 

İlgili Haberler