Ankara'da sellerin nedeni belli oldu. Melih Gökçek buna ne diyecek?

Ankara'da sellerin nedeni belli oldu. Melih Gökçek buna ne diyecek?
Sel felaketinin ardından 'Ankara Facia Bilgilendirme Raporu'nu açıklayan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş "Ankara'da 3-4 tane ırmağın yeraltı suyunun birleştiği alana yapı yapılabilir mi? Ağaçları keserek ANKAPARK'ı yapmışlar.'' dedi.

ABB Başkanı Mansur Yavaş, belediye binasındaki konferans salonunda Ankara''da yaşanan su baskını felaketiyle ilgili ''Ankara Facia Bilgilendirme Raporu''nu açıkladı.

Yavaş, yağışın boyutu ve hızının değiştiğini belirterek, şunları söyledi:

"Haziran aylarında tekrar tekrar yağış olurdu ancak artık iklim değişikliğinin ve çarpık kentleşmenin de etkisiyle yağışın boyutu, hızı ve etkisi değişir oldu. Kentimizde maalesef son dönemde şehir halkı selleri meydana geliyor. Bazı ilçelerde damla bile düşmezken bazı ilçelerde taş üstünde taş kalmıyor. Yağışın defalarca gelmesi sonucu ise toprağın doyma oranı artıyor ve her peşine düşüp takip eden yağış, takip ettiği yağıştan daha tehlikeli bir şart oluşturuyor. İşte iklim değişikliği ve eğri kentleşme ortamında, Ankara ’da temiz su temini ve altyapı için yıllardan beri bakımsız bölgelerimiz vardı. Kentte fazla pahalıya su satılıyor, bu satıştan elde edilen gelirler çılgın projelere aktarılıyordu."

YILLIK SIRADAN YAĞIŞIN YARISINI 5 GÜNDE ALDI

Ankara''nın, bir yılda düşen ortalama yağış miktarının yarısı kadar yağışı 5 günde aldığına dikkati çeken Yavaş, Haziran aylarındaki yağışların etkisinin, iklim değişikliği ve çarpık kentleşme sebebiyle değiştiğini söyledi.

Ankara''da altyapı yatırımlarının yıllarca ötelendiğini, derelerin üstlerinin imara açıldığını, eğri kentleşme tercih edilip, müteahhitlerin para hırslarına hizmet edildiğini kaydeden Yavaş, "Maalesef şu anda de birileri sorumlu kendileri değilmiş gibi yıkım tellallığı yapıp, ellerini ovuşturup sel olsun diye bekliyorlar." ifadelerini kullandı.

Son yağışlarda, altyapı yatırımı yaptıkları 102 bölgenin adeta tamamında sorun yaşanmadığına dikkati çeken Yavaş, sorun yaşanan bölgelerde ise belediye ekiplerinin anlık müdahalelerde bulunarak vatandaşın yanında olduğunu aktardı. Başkan Yavaş, bu bölgelerin hemen yatırım programı kapsamına alınarak köklü çözüm üretilmesi için harekete geçildiğini bildirdi.

Bu konuda, öteki devlet kurumlarıyla da meslek birliği içerisinde hareket ettiklerini kaydeden Yavaş, "Görünmez denilerek yıllarca ertelenen altyapı çalışmaları nedeniyle bu kente bırakılan kötü mirası bedeli ne olursa olsun, kim ne derse desin silecek; mazeretlere sığınmadan kentimizi altyapıda da istediğimiz düzeye getireceğiz. Cumhuriyet''in Başkentinde açıktan akıcı lağım ve asbestli borular kalmayana dek çalışacağız. Herkes aralıksız ve sağlıklı suya kavuşsun diye projelerimizi hayata geçirmeye devam edeceğiz." dedi.

Mansur Yavaş, ASKİ''ye mesuliyet alanı dıştan işler yüklendiğini, bu kapsamda yıllardan beri ihmal edilen projelerin olduğunu belirterek, Tatlar Atık Su Arıtma Tesisinin kapasitesinin yeterli olmaması sebebiyle atık suların Ankara Çayı''na karıştığına ve buradaki tarım ve sondaj faaliyetlerinin yasaklandığına dikkati çekti.

"ANKAPARK''A GÜVENLİK İNCELEMESİ YAPACAĞIZ"

Ankara''da 27 derenin üstünün ayrıntılarıyla veya kısmen kapatıldığını aktaran Yavaş, Tarım ve Orman Bakanlığınca hazırlanan raporda, Hatip Çayı, Uğ Deresi, Ankara Çayı, Akyurt Akanca Deresi, Söğütözü Deresi, Dikmen Deresi, Papaz Deresi, Tatlar Deresi ve Çubuk Çayının geçtiği bir takım bölgelerin "riskli" ya da "çok tehlikeli" alan olarak yer aldığını hatırlattı. Bu "tehlikeli ve çok tehlikeli" alanlar içinde hastanenin, alışveriş merkezlerinin, binaların, YHT Batı Garı''nın ve Ankapark''ın da yer aldığını ifade eden Yavaş, Ankapark''ı teslim aldıktan daha sonra ilk olarak güvenlik incelemesi yapacaklarını dile getirdi.

Yavaş, Ankara''da geçen hafta meydana gelen yağışlarda 455 mahallede hasar meydana geldiğini, 431 ağaç devrilmesi, 63 çatı uçması ve 5 istinat duvarı çökmesi ihbarının alındığını, 414 insan kurtarma faaliyetinin gerçekleştirildiğini aktardı.

İlgili Haberler