Yavaş'ın ve Millet İttifakı'nın zaferi

Mansur Yavaş'ın Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanması, CHP'nin yüzde 30 bandını aşması, İYİ Parti'nin Türkiye'nin 3. Partisi olması 16 yıllık AKP iktidarını ve MHP'yi yıktı.

İstanbul'da Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışı Anadolu Ajansı rakamlarına göre dahi başa baş gidiyordu yazımı hazırlarken. Ekrem İmamoğlu yaptığı açıklamada 5 puan önde olduğunu ıslak imzalı resmi belgelere dayanarak yaptı ki İstanbul'u kazanmasına ramak kaldı.

Millet İttifakının 12 Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanması AKP'nin de ayni sayıda kalması en dikkat çeken sonuç oldu.

Yüksek Seçim Kurulu ellerinden gelen her engellemeyi bu seçimde de muhalefet partilerine yaptılar.

Keza miting alanlarına dönecek olursan cumhuriyet tarihinin en ağır saldırılarına muhatap olan CHP ve İYİ Parti'nin bu başarılı sonuca imza atması Türk siyasi tarihine altın harflerle yazılacaktır.

Hatay'dan İstanbul'a sahil bandına ilave olarak, Bolu, Bilecik, Eskişehir, Kırşehir, Artvin, Ardahan gibi illerde önde olan Millet Cephesi kuşku yok ki Cumhur İttifakı'na unutulmayacak bir ders verdiler.

Meral Akşener'in dediği kulakları sertçe çektiler.

Çok önemli bir uyarıdır hayatımızda; "Bir musibet, bin nasihat" . 16 Nisan'da kabul edilen, 24 Haziran 2018'de yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin hatalı yönleri bütün çıplaklığı ile ortaya çıktı.

1- Cumhurbaşkanına seçim yasakları getirilmeli,

2- Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi seçim yasakları başladığında cumhurbaşkanı görevden ayrılmalı yardımcısı vekalet etmeli,

3- Adalet, İçişleri ve Ulaştırma olmak üzere 3 bakanın istifası sağlanmalı, yüzde yüz bağımsız adaylar atanmalı,

4- Bakanların hukuki statüleri Anayasa ile belirlenmeli,

5- Cumhurbaşkanı ve bakanlar devlet imkanlarından yararlanmamalı,

6- Yüksek Seçim Kurulu sadece bir seçim görev yapması için her seçim öncesi yeniden seçilmeli,

7- Sandık sonuçlarının güvenliği için her sandık başkanına tarama ve imza atma özelliği bulunan bir el terminali zimmetlenmeli. Sandık tutanağı biter bitmez sonuçlar bu cihaz ile YSK'ya ve partilere eş zamanlı gönderilmeli.

8- Seçim sonuçlarını Anadolu Ajansı değil Yüksek Seçim Kurulu açıklamalı,

Bu öneriler elbette çok daha fazlalaştırılabilir ki bu konuda amaç seçim güvenliğinin ve 31 Mart öncesi yaşanan olayların bir kez daha yaşanmamasıdır.

Değerli okurlarım bugünden itibaren ortaya çıkacak en önemli soncun ne olduğunu soracak olursak sizlere müjdeli bir haber verebilirim.

Seçim de bitti, Türkiye'nin beka sorunu da bitti.

Göreceksiniz artık ne AKP ne MHP ne Erdoğan ne de Bahçeli ülkemizin beka sorununu dile getirmeyecekler.

Gerçekler ise her zaman gündemde olacaktır.

Bu gerçekler elbette seçim meydanlarında muhalefetin dile getirdiği yaşamımızın zorlu ekonomik mücadelesinin başlıklarıdır.

* Enflasyonla mücadele,

* Hayat pahalılığı ile mücadele,

* Tarım ürünlerinin ucuz üretimi, dağıtımı ve hal yasası,

* Döviz kurlarında normalleşme,

* İşsizlikle mücadele,

* Gerçekçi yatırım teşvikleri ile sanayi sektörünün yatırımlara yönlendirilerek istihdam yaratılması,

* İstanbul kanalı gibi çılgın projelerden vazgeçilmesi,

* İmar affının rehabilite edilerek deprem önlemleri açısından gerekli tedbirlerinin acilen şart koşulması,

* Emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili gerekli yasal düzenlemelerin yapılması.

Bütün bunların yapılabilmesi için de Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne büyük görevler düşüyor.

İktidar hazırlayacağı yasaları gerek sivil toplum örgütleri gerekse muhalefet ile konsensüs içinde gerçekleştirmeli ki toplumsal barış sağlansın, Türkiye normalleşsin.

"Cumhur İttifakı'na oy verdim" dedi ama...

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oyunu kullandıktan sonra, "2019 yılında bugün tamamlanmış olan mahalli idareler seçimlerinin milletimize bütün siyasi partilere hayırlı uğurlu olmasını Cenabı Allah'tan niyaz ediyorum. Yoğun bir çalışmanın ardından bütün siyasi kuruluşlar ellerinden gelen çabayı gösterdiler" diye konuştu.

Bahçeli bir gazetecinin, "İlk defa MHP'den başka bir partiye mi oy verdiniz" şeklindeki sorusuna, "Cumhur İttifakı'na oy verdim" yanıtını vererek seçim yasaklarını çiğnedi.

MHP Ankara'da Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday göstermeyince Bahçeli'nin AKP'nin Ankara Büyükşehir Başkan adayı Mehmet Özhaseki'ye, Çankaya'da da aday çıkarmadığı için yine AKP adayı Amber Türkmen'e oy verdiği anlaşıldı.

Yazarın Diğer Yazıları