Yavru vatan unutuldu

15 Kasım Kıbrıslı Türklerin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni ilan ettiği gündür. Onlar her 29 Ekim'de Cumhuriyet bayramımızı coşku ile kutluyorlar. Yavru vatanımız KKTC'nin Cumhuriyet bayramını 33. yılında Cumhurbaşkanı da, Başbakan da, AK Parti de, CHP de ve MHP de kutlamadı.

Her 29 Ekim'de Cumhuriyet Bayramımızın KKTC'de nasıl büyük bir coşku ile kutlandığını hatırlayın. Hatta medya haberleri için şu cümle neredeyse klasik hale geldi:

"Cumhuriyet Bayramı bütün yurtta, dış temsilciliklerde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde coşku ile kutlandı".

Kıbrıs Türkleri kanları ile canları ile yaşadıkları büyük bir soykırım baskısı altında iken Türkiye 20 Temmuz 1974 tarihinde Kıbrıs'a karadan ve havadan harekât yaparak onları kurtardı. Dönemin Başbakanı CHP lideri merhum Bülent Ecevit, "Kıbrıs Barış Harekâtı" adını verdi ki o tarihten bu yana adada 2 devletli kalıcı barış sağlandı.

Kıbrıs Barış Harekâtı'ndan 2 yıl sonra 1976'da Kıbrıs Türk Federe Devleti, 15 Kasım 1983'te ise Kıbrıs Türk Federe Devleti Meclisi oy birliği ile aldığı kararla, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni ilan etti.

Sadece her 29 Ekim'de değil tüm ulusal bayramlarımızı bizlerle beraber kutlayan Kıbrıslı soydaşlarımızı ve KKTC Devletini Cumhuriyet Bayramında yalnız bırakmak açıkçası Türkiye'ye yakışmadı.

KKTC'de resmi kutlama yapıldı.

15 Kasım Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında Dr. Fazıl Küçük'ün anıt mezarında anma töreni düzenlendi. Törene Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Hüseyin Özgürgün, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım ve askeri erkân ile Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş katıldı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın anıta çelenk sunmasıyla başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesiyle devam etti. Tören, Cumhurbaşkanı Akıncı'nın Anıt Özel Defteri'ni imzalamasıyla sona erdi. Akıncı anıt özel defterine şunları kaydetti:

"Aziz Lider Doktor Küçük; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 33. yılında seni rahmetle ve saygıyla anıyoruz. Hayatını adadığın varoluş mücadelemiz sayesinde, Kıbrıs Türk halkının kaderi değişmiştir. En zor dönemlerde Kıbrıs Türk toplumuna yaptığın önderlik olmasaydı, kuşkusuz ki bugünlere ulaşmamız ve eşitlik, özgürlük ve güvenlik içinde yeni bir geleceği kurabilmek için çalışmaya devam edebilmemiz mümkün olmazdı. Her zaman halkımızla iç içe, omuz omuza sürdürdüğün mücadele sayesinde artık Kıbrıs Türk halkı kendi devlet örgütüne kavuşmuş, hedeflediğimiz federal yapının eşit kurucu ortağı ve iki temel taşından biri olarak yerini almaya hazır hale gelmiştir. Yaptıkların hiçbir zaman unutulmayacak, verdiğin mücadele her zaman saygı ile anılacaktır. Ruhun şad olsun."

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin 33. Yılını kutluyorum.

Yazarın Diğer Yazıları