Yavuz Işık: "Acilen dönüştürülmesi gereken 6,7 milyon bina var"

Yavuz Işık: "Acilen dönüştürülmesi gereken 6,7 milyon bina var"
Türkiye Hazır Beton Birliği'nin 7, Avrupa Hazır Beton Birliği'nin de 4 yıldır başkanlığını yapan Yavuz Işık, "Bunların basınç dayanımları oldukça düşüktür. Santimetre karesine 60-80 kg yük taşıyan betonlardır. Bunlar için depreme gerek yok. Bu binalar zaman içerisinde zaten kendiliğinden yıkılıyor" dedi.

Türkiye Hazır Beton Birliği'nin 7, Avrupa Hazır Beton Birliği'nin de 4 yıldır başkanlığını yapan Yavuz Işık, 1990 ve öncesinde yapılan binalarda bilimsel kriterlerin olmadığı, elle karıştırılan beton kullanıldığını belirterek "Bunların basınç dayanımları oldukça düşüktür. Santimetre karesine 60-80 kg yük taşıyan betonlardır. Bunlar için depreme gerek yok. Bu binalar zaman içerisinde zaten kendiliğinden yıkılıyor" dedi.

300 BİN KONUT

Işık, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın açıklamasına göre Türkiye'de 6.7 milyon konutun depreme dayanıksız olduğunun tespit edildiğini belirterek "Bakanlık 6.7 milyon konutun kentsel dönüşümle acilen yenilenmesi gerektiğini söylüyor. 1.5 milyon konut ise aciliyet gerektiriyor. Her yıl 300 bin konutun yenilenmesi bakanlığın çalışması dahilinde"diye konuştu.

ÇÜRÜK BİNA ÖLDÜRÜR

Bilimsel yöntemlere göre hazırlanmayan beton ömrünün 20 yıl olduğunu belirten Işık, "2019 yılında bizim gayretlerimizle C25 beton yönetmeliği çıkarıldı. Yani bir santimetre karesine 250 kg yük taşıyan beton imal edilmeye başlandı. Bu deprem bölgelerinde olmazsa olmazdır. İstanbul'daki 3. Köprünün testlerini biz yaptık. O köprüye 100 yıldan fazla ömür tayin ettik. Zemin etüdü, statik proje yapılır mühendis nasıl beton kullanacağına karar verir biz o betonu üretiriz. Deprem kader değildir, depreme karşı dayanıklı bina nasıl yapılır bunu konuşmamız gerekiyor. Deprem insanı öldürmez çürük bina insanı öldürür" dedi.