Yaz bitti Salda Gölü’ne girilmesi yasaklanıyor. Geçti Bor’un pazarı sür eşeği Niğde’ye misali

Yaz bitti Salda Gölü’ne girilmesi yasaklanıyor. Geçti Bor’un pazarı sür eşeği Niğde’ye misali
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Salda Gölü'nün "Beyaz Adalar" bölgesinde 15 Ekim itibarıyla göle girilemeyeceğini, yüzülemeyeceğini ve plajın kullanılamayacağını açıkladı. Bu durum akıllara aylar önce iş makineleri ile kumların taşınmasını getirmesinin yanı sıra “Geçti Bor’un pazarı sür eşeği Niğde’ye” deyimini akıllara getirdi.

KAYNAK: ANADOLU AJANSI

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, Salda Gölü’nün 15 Ekim itibarıyla göle girilemeyeceğini, yüzülemeyeceğini ve plajın kullanılamayacağını açıkladı.

Doğa harikası gölün hep güzel kalması ve nesiller boyu yaşaması için çalışmalarını sürdürdüklerini vurgulayan Kurum, bölgedeki ekosistemi ve su kalitesini sürekli takip ettiklerini aktardı.

Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararıyla Salda Gölü ve çevresinin korunan alan büyüklüğünün 7 kat artırıldığını ve alanın Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edildiğini anımsattı.

salda-golu-1.jpgsalda-golu-3.jpg

Salda ve çevresinde yapılaşmayı da yasakladıklarını dile getiren Kurum, "Bölgedeki kaçak yapıları yıktık ve sadece vatandaşlarımızın temel ihtiyaçlarını gidereceği, doğal malzemelerden oluşan kullanım alanları oluşturduk. Göl yakınına araç park edilmesini engelledik. Göl çevresini dumansız hava sahası ilan ettik. 24 saat aktif kamera sistemi ile bölgeyi koruma çemberine aldık” dedi.  

İŞ MAKİNELERİ GİRMİŞTİ

Salda Gölü'ne yapılması planlanan Millet Bahçesi projesine tepkiler gelmiş, alana iş makinesinin girmeyeceği yönünde sözler verilmişti. 12 Nisan’da korona virüs gerekçesiyle göl çevresine giriş yasaklandı. İki gün sonra ise gölün çevresinde çalışan iş makineleri ve kum kamyonlarının resimleri internete düştü. Görüntülerde ayak basmanın bile sakıncalı olduğu kumsal iş makinasıyla taranmış, kumlar kamyona yükleniyordu.

salda-golu-2.jpg