'Yazamadıklarımı Şimdi Yazdım'

Erol Manisalı, içimde kalmasın demiş olmalı ki, "Yazamadıklarımı Şimdi Yazdım"ı yayınladı. (Tarihçi Kitapevi, 96 s.)
Erol Manisalı, diyebilirim ki, ömrünü Kıbrıs''a adadı. Denktaş''ın çok yakınındaydı. "Gırtlağıma kadar Kıbrıs sorununun içindeydim." der. Ada''ya dair sekiz kitap çıkarmıştır.
Hoca, "Ergenekon" kumpasında sık anıldı. Hoca anılırken, bizim ismimiz de yanına eklendi. Hiçbir bağı bulunmayan isimler nasıl yan yana getirilebilir? Hoca "Ergenekon Kumpasında Yaşadıklarım"da olup bitenleri bir bir ortaya döküyor.
Onun "Yazamadıklarımı Şimdi Yazdım" kitabından bahsedeceğiz.
Kitaptan birkaç ara başlık: "Halit Refiğ, Osman Okyar, Toktamış Ateş, Doğu Perinçek, Mahir Kaynak: Beni Şaşırtan Eski Dostlar / Barış Manço ile Ankara Kaçamaklarımız / Din, Dinciler ve Çıldırtan Süreç / Evimi Basan Fetöcülerin Trajikomik Halleri / Kirk Douglas, Omar Sherif ve Anthony Ouinn ile Sohbetler / Çinli Diplomat ''Neden Kapağı Amerika''ya Atmak İster?'' / Cumhurbaşkanı Abdullah Gül''ün Bana ''Ergenekon Jesti!'' / Versay''da Bir Akşam Yemeği ve Asala''nın Terörü / Attila İlhan''la Çatıştığımız Şeyler / Kıbrıs Vakfı''nın Sonu ve Asil Nadir''in Başına Gelenler / Özal, Rauf Denktaş''ı Neden Kıskanırdı? / Fetö''nün Arkasındaki ''Ünlü Yabancının'' Bana Üniversitede Saldırması..."
Merakla okunan içten hatıralar, anekdotlar...
Erol Manisalı, Attilâ İlhan''la da çok yakın... Okuyalım:
"Attila İlhan ile 2005 yılındaki vefatına kadar yıllar boyu uzun sohbetlerimiz oldu... Dünya, Türkiye, sanat, edebiyat, fikir çevreleri ve sorunları, A''dan Z''ye konuşmadığımız şey kalmıyordu... Bazılarında dışarıdan bir-iki dost da katılmışlardı. Orhan Karaveli, Aytunç Altındal, Banu Avar, Cengiz Özakıncı, Yıldız Sertel gibi ortak dostlarımız da bulunmuşlardı."
Attilâ İlhan''ın isteği üzerine sohbetleri kitaplaştırıyor: Attila İlhan''la 1000 Saat, Attila İlhan''la Siyaset Güncesi, Attila İlhan''la Akıp Giden Düşünceler, Attila İlhan''la Hayatın İçinden. (s. 62-63).
Attilâ İlhan''la "Köy Enstitüleri" ve "Dil Devrimi" konularında fikir ayrılığına düşüyor. Erol Manisalı''nın ayrı düştüğü konularda ben ünlü yazarımızla beraberim!
Bilmiyorum cevaplandırır mı? Kitaplarına bakmadığım için bilemeyeceğim. Orhan Pamuk''u hedefe koyan "Bir hain nasıl yetiştirilir?" başlıklı yazının Attilâ İlhan''a ait olduğu iddia ediliyor. Böyle bir yazısı varsa nerede çıktı? Ve O. Pamuk''un yazarlığına dair bir konuşma aralarında geçti mi?
Erol Manisalı, "Din, Dinciler ve Çıldırtan Süreç" başlığı altında "ezan"a dair şu notları yazıyor:
"Süleymaniye Camii''ne gider, yaz sıcağında dev sütunların arasına bağdaş kurar, kubbenin sessizliğinin sesini dinlerdim... Müezzinin mikrofonsuz sesinin çevre­de yansıması, bu sükûneti adeta tamamlardı... ''Süleymaniye''den Ezan Sesleri'' başlıklı bir yazı yazdım. Tınla­yan çok yüksek tondaki mikrofonların müezzinin kendi sesiyle okuduğu ezanı nasıl arattığını dile getirdim. Yaptığım bu eleş­tiriye kimi okurlardan çok garip ve inanılmaz tepkiler geldi. Bu masum eleştiriye bile karşı çıkıyorlardı." (s. 26)
Erol Manisalı fazlasını söylemiyor. Ben daha ağırlarını yazdım. Mekanik sesin bangırdaması desem, çok insan kızacak. Evet öyle! (Yazıyı yazdığım gün için) bugün cuma ve birazdan namaza gideceğim, şu mübarek gün daha ötesini söylemeyeyim! Huşu içinde ezan mı okuyorlar, yoksa bağıra bağıra, sündüre sündüre Türkü mü?! Siz karar verin!
 
 
 
 
 

Yazarın Diğer Yazıları