Dolara ne oluyor?

Seçim öncesi borsa yukarı yönde hareket etti. AKP iktidarına bir 5 yıl daha şans tanıyan yabancılar piyasaya bir haftada yaklaşık 3 milyar dolar para soktular.

Bu para borsanın rekor üzerine rekor kırmasına neden oldu. Döviz ise belki de tarihinin en kötü düşüşünü yaşadı. Hükümet bu durumdan son derece memnundu. Hatta YTL’nin aşırı değer kazanmasında kendilerine pay bile biçildi. Haklılar ya da haksızlar. Ama bir gerçek vardı ki, YTL neredeyse son 20 yılın en parlak gününü yaşadı.Seçimden AKP iktidarı galip çıktı.

YTL değer kazanmaya devam etti. Dolar 1.220 YTL’ye kadar düştü. Bazı ekonomistler televizyona çıkıp 1 YTL eşittir 1 USD olabileceğini bile söylediler. Türkiye gerçekten güllük gülüstanlık bir dönem yaşadı. Borçlarından dolayı AKP’ye “istikrarın devamı için” (?) oy veren vatandaş bile seçim sonrası “İyi ki AKP’ye oy verdim” dedi. Baksana adamların bir 5 yıl daha seçilmesi ile dolar daha da düşmüştü. Maalesef bu keyif, hükümetin ve vatandaşların kursağında kaldı. Seçimlerden 2 gün sonra Amerika’da bir konut fon şirketi, iflasın eşiğine gelmesinden dolayı kapatıldı.

Bu olay dünyadaki likidite akışını bir anda terse çevirdi. Türkiye gibi bazı ülkelerde kumar oynayan yabancılar, artık kârlarını yeterli görüp, borsa ve hazine bonosunda satışa geçtiler. AKP’nin zaferinden dolayı Pazartesi günü 3 bin puan yükselen borsa Perşembe günü 3 bin 500 puan düştü. Sadece 2.5 günlük değer kaybı 4 bin puanın üzerinde oldu.Yani yabancılar AKP filan takmadılar. Dünyada yaşanan likidite krizinde ilk terk ettikleri ülke Türkiye oldu. Geçtiğimiz hafta bankalararası döviz piyasasında yabancı bankaların yoğun alımları dikkat çekti. Dolar, bu yabancı alımı ile sadece Cuma günü 70 lira birden artarak 1.30 seviyesine geldi.

Dikkatinizi çekerim; 70 liralık değer artışı bir günde gerçekleşti.70 liralık değer artışı piyasadan 1.8 milyar dolar çıkması ile gerçekleşti.

Şimdi gelelim en önemli soruya:

Döviz ne olur? Dövizdeki yükselişin sürmesini bekliyorum. Gerek daha önceki yazılarımda, gerekse Yeniçağ Televizyonu’ndaki programlarda sık sık aynı şeyi söyledim. Türkiye’de şu an 200 milyar dolar sıcak para var. Bu para kısa vadeli yatırımda. Yani borsa ve faizde. Bu para eninde sonunda çıkacak ve geride bir enkaz bırakacak. 1 günde 1.8 milyar dolar çıkışı ile 70 lira değer kazanan doların, 10 milyar, hatta 20 milyar dolar çıktığındaki durumunu düşünebiliyor musunuz? Türkiye’yi maalesef üzülerek söylüyorum ki, sıkıntılı günler bekliyor. AKP iktidarı ise halen zafer sarhoşluğunda.

Eylül ayına kadar para çıkışının artması bekleniyor. Türkiye’de hazine bonosu ve hisse senedi satan yabancı, ülkesine mecburen döviz alıp gidecek. YTL götürmeyeceğine göre, bu da dövizde büyük bir talep oluşturacaktır.

Merkez Bankası’nın döviz rezervi 69 milyar dolar. Bunun tamamının müdahale ile satıldığını düşünseniz bile, ortada söz konusu olan rakam 200 milyar dolar. Yani ,Türkiye’de her an çıkmaya hazır 200 milyar dolar var.

Bugüne kadar yüksek faizle bu parayı ülkede tutmayı başaran hükümet, yeni dönemde çaresiz ve beceriksiz kalacaktır. Çünkü; Tüpraş ile 400 milyar dolarlık borcun 7 aylık faizini, Telekom ile 1 yıllık faizi ve Petkim ile de 3 aylık faizi karşılayan hükümet, bu canavarı finanse etmek için satacak başka bir şey bulamayacaktır. Ziraat Bankası, Halkbankası ve enerji dağıtım ihalesi ile, belki birkaç ayı daha kurtarırlar ama, sonra satılacak bir şey kalmadığından 400 milyar doları finanse edecek kaynak sıkıntısı yaşanacaktır. Bu da Türkiye’de yeni sıkıntılı günler yaşanmasına neden olacak. Şimdi; önümüzdeki günlerde insanların, özellikle “sözde istikrar” için AKP’ye oy veren dar gelirlilerin, vicdan muhakemesi yapma dönemidir.İnşallah bu insanlar vicdanları rahat bir şekilde gece, başlarını yastığa koyarlar.

Yazarın Diğer Yazıları