Futbolumuzdaki zaman kayıpları

Yıllar önce FIFA'nın hakemlere 'Zamanı çaldırma, golü çaldırma' şeklinde bir direktifi olmuştu. Bu talimat halen devam etmektedir. Bu tavsiye bariz gol şansını engellemeye kırmızı kart getirirken bir nebze golün çalınmasına çare oldu. Ancak zaman hususunda ise FIFA'nın bir yaptırımı olmadı. Bu yetkiler hakemlere verilmişti. Şimdilerde penaltıydı, ofsayttı, karttı veya kornerdi eleştirisi yapılıyor ama bu konular hiç gündeme gelmiyor. Ben 10 yıl MHK'da çeşitli dönemlerde görev yaptığımda önce futboldaki zaman kayıplarına odaklandım. Her hafta iki hakemin tribünde eline krometre verip, topun oyunda ne kadar kaldığına baktırdım ve hakemleri bu açıdan değerlendirerek zaman kayıplarını azaltmıştım. Daha önceleri yayıncı kuruluş müsabaka sonunda topun oyunda kaldığı süreyi açıklıyordu ve önemliydi. Şimdi vermeyi bıraktı. Süre çalanmasına gözyumanlar acaba 90 dakika maç seyrettirdik düşüncesindeler mi bilmiyorum. Çünkü ülkemizde genelde top oyunda kaldığı süre 40 ila 55 dakika arasında. Süre artırmakla maçın kalitesi ile seyredenin zevk alması hakemlere düşmektedir. Skoru korumak için sık sık faullerle oyunun durması, sözde sakatlıklar, yere yatmalar, hakemlerin de her sakatlık için kuralda belirtilen sedye değilde hep doktor çağırması, ayrıca kalecilerin topu oyuna geç sokması, hakemlerin de ihtar yazımlarını uzatması zaman kayıplarının ana denenidir. Bunlar ülke futboluna zarar veriyor. Kaybı önlemek için sık sık eğitim seminerleri yapılmalı.

EY Malatyaspor-A. Konyaspor

Hüseyin Göçek

Deplasman takımının galibiyetiyle biten maçta çıkardığı kartlar doğru ve haftanın açılış maçında iyi bir yönetim gösterdi.

A. Alanyaspor-Göztepe

Yaşar Kemal Uğurlu

Göztepe'den Tayfur'un penaltı beklediği pozisyonda devam kararı doğruydu. 90 dakikanın genelinde hatasızdı.

Fenerbahçe-Kayserispor

Ümit Öztürk

Kayserisporlu Rotman 2. sarıdan kurtulduğu için şanslıydı. Çünkü rakibine yaptığı art niyetli harekete faul bile verilmedi. Şamil Cinaz'a VAR uyarısıyla verilen kırmızı kart doğruydu. Bazen pozisyona çok yakın olduğu için hatalı kararlara sebep oldu. Çünkü 2 metre mesafede olduğu için kırmızı kartı göremedi. Ayew'e verilen sarı kart doğruydu

Trabzonspor-Galatasaray

Fırat Aydınus

Belhanda'nın gördüğü kırmızı kart tartışmasız doğru ancak öncesinde Sosa'ya da sarı kart çıkmalıydı. Rodallega'nın rakibin ayağına basışına faul bile verilmedi. Kesin sarı karttı. Mariano'nun kramponunun Rodallega'nın kale önünde kafasına gelişini önü kapalı olduğu için derğerlendiremedi. Ancak yardımcıların görmemesi de kafaları karıştırıyor. Son dakikalarda Yusuf Yazıcı 2. sarı kartı görmediği için şanslıydı. Fenerbahçe-Kayserispor maçında Ayew'e verilen sarı kartın benzerini bu maçta gol sonrası Nwakaeme gol sevincinde yaptı. Fırat Aydınus bu pozisyona kart çıkarmadı. Dolayısıyla standart ortadan kalkmış oldu.

Akhisarspor-DG Sivasspor

Bahattin Şimşek

Akhisarspor'un özellikle 2. yarıda değerlendiremediği gol pozisyonlarının yaşandığı müsabakada hatasız yönetim gösterdi ve geçerli not aldı.

Kasımpaşa-MKE Ankaragücü

Arda Kardeşler

Veysel Sarı'nın çelmesinde, MKE Ankaragücü lehine verdiği penaltı doğruydu. Kasımpaşa'nın rahat kazandığı maçta zorlanmadı.

BB Erzurumspor-M. Başakşehir

Bülent yıldırım

Medipol Başakşehir'in iptal edilen golü ofsayttı ve VAR'dan da teyit alındı. Özer'in, rakibin kaval kemiğine kırmızı kartlık kramponuna VAR'ın uyarısına rağmen sarı kart verilmesi hatalıydı.

Antalyaspor-Ç. Rizespor

Ali Palabıyık

Verilen karşılıklı iki penaltı kararı da tartışmasız doğruydu. Antalyasporlu Doukara'ya VAR'ın da onayladığı kırmızı kart ile Çaykur Rizespor'dan Koray'ın ikinci sarıdan ihracı doğruydu ve iyi bir maç yönetti.

Bursaspor-Beşiktaş

Cüneyt Çakır

Beşiktaş'ın son dakikalarda yediği golle 1-1 berabere biten müsabakada zorlanmamasına rağmen bazı faulleri değerlendiremedi. Medel'in 2. devredeki pozisyonu tartışmalıydı kart verilmeliydi. Dolayısıyla 2. sarıdan kırmızı olacaktı. Beşiktaş'ın golünde ofsayt yoktu karar doğru ve VAR da teyit etti.

Yazarın Diğer Yazıları