Rizeli köylüden, kaymakamdan Cumhurbaşkanına kadar herkese hukuk dersi!

Rize’nin İkizdere Kaymakamı, Emre Çınar, yıllardanberi sürdürülen devlet politikaları sonucu, artık ilçesini kalkındırmak için, hükümetten para istemek yerine, Avrupa Birliği hibe fonlarından faydalanma yolunu seçti.
Emre Bey, Hilmi Özkök’ün bir zamanlar  “Egemenlik kavramının anlamı değişmiştir” dediğini biliyordu demek!
Nitekim Emre Bey, 350 bin avro tutan Şimşirli köyü kanalizasyon şebekesi ve arıtma tesisi projesini hazırlattı. Paranın yüzde 90’ını AB verecek, yüzde 10’unu ise İkizdere Kaymakamlığı karşılayacaktı. Emre Bey, projesini AB yetkililerine sundu! AB elemelerinde Emre Çınar’ın Şimşirli projesi kazandı ve para tahakkuk
ettirildi.
Fakat o da ne! Şimşirli köylüleri projeye karşı çıktı ve
“AB bize niye bedava para versin. Bunun altında bir şey var!” dedi. Proje yattı. Kaymakam  “Böyle bir fırsat her zaman yakalanmaz. Şimşirli köyü oldukça güzel bir proje kazanacaktı. Ancak maalesef gereksiz nedenlerden dolayı gerçekleşemedi” diye s
ızlanmakta!
Şimşirli köyü Muhtarı Necmi Şimşek ise  “Köylüler, ‘AB bize niye bedava, hibe para veriyor, AB para vermesin, bunun altında Avrupa emperyalizmi yatıyor, il özel idaresi bu tesisi yapsın’ şeklinde görüşler ortaya çıkmaya başladı. Bu nedenle de proje hayata geçirilemedi. Proje ile köyümüz modern bir köy olacaktı, yazık oldu”  dedi.
Ve bu haber, sahibi Karadenizli olan Yenişafak gazetesi tarafından  “Karadeniz fıkrası”  gibi sunuldu!
Şimşirli köylülerinin dini-imanı para değil; bunu anlayamadılar!

***

Kaymakam, devleti yönetenlerin, hükümetin; muhtar da kaymakamın etkisinde olabilir. Çünkü adı üzerinde, AB politikası yıllardanberi  “devlet politikası” dır!
Fakat Yenişafak’a ne oluyor? Şimşirli köylülerinin, Cumhurbaşkanı, Başbakan, TBMM Başkanı, Genelkurmay Başkanı, yüksek yargı organları başkanları olmak üzere bütün devlet kadrolarına ders verircesine,  “Biz, gururlu bir milletiz. Bizi AB fonlarına mahkum etmeyin. Devlet, kuruluş felsefesine ve idari yapılanmasına göre uygun olarak il özel idaresinden bütçe ayırarak bizim kanalizas-yon ve arıtma tesisimizi yapsın!”  dediler.
Hepsinin alnından öpmek gerekirken, kaymakam ve muhtar şikayet ediyor.

***

E tabii, bu ülkede Genelkurmay Başkanlığı yapmış bir zat,  “1 Mart tezkeresini kabul ettiremedik ve ülkemin havalanlarını, limanlarını, Mersin’den Hakkari’ye kadar uzanan topraklarını Amerikan askerlerine çiğnetemedim” dercesine hayıflanıyorsa, kaymakamlar da AB’den iane isteyecek, bazı muhtarlar, parayı duyunca esas duruşa geçecektir elbette!
Fakat, 350 bin avro için milli gururlarını satmayan, İl Özel İdaresi diye bir idare bulunduğunu hatırlatan vatandaşlar da var!
Şimşirli köylüleri, devletin kaymakamına bir hukuk dersi, bir idarecilik dersi, bir liderlik dersi verdi ama hâlâ anlayamadığı için gazetelere haber verip şikâyette bulunuyor!
Ne yapsın köylü, Anayasa’yı da kendisi mi yazsın!

Yazarın Diğer Yazıları