Bu millet bu kadar zengin mi?

Referan dan dun...
Devlet çarkı sapır sapır dökülüyor... Bir referandum düzenlemeyi beceremediler... Bugün sandığa gidilecek...
Kimse neye oy vereceğini tam bilmiyor... Hulki Cevizoğlu'nun önceki akşamki "Ceviz Kabuğu" programında Milletvekili Kamer Genç ve eski Danıştay Başkanı Nuri Alan aynı nokta üzerinde birleştiler:
- Referandumda evet oyları çoğunlukta çıkarsa Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı sona erer, 40 gün içinde yeni cumhurbaşkanı seçimine gidilir...
Nuri Alan öyle sıradan bir hukukçu değil... Anlaşılıyor ki, referandumun ertesi gününden itibaren yeni tartışmalar başlayacak...
Aklı başında bütün hukukçular hukukun katledildiğinde
birleşiyor.
Referandumda evet çıkarsa cumhurbaşkanını artık halk seçecek değil mi? Sözde öyle...
Peki 70 milyon kişi bir araya gelse bir aday gösterebilecek mi?
Hayır.. Aday ancak 20 milletvekilinin teklifiyle gösterilebilecek.. Anlayacağınız adayı yine partiler gösterecek, vatandaş onlardan birini seçecek...
Referandumda oy vermemenin cezası 17 YTL olarak açıklanmıştı. Meğer bunu da hesaplamayı
becerememişler. 19 YTL olarak düzeltildi.
Nasıl döküldüğümüze bir başka örnek mi? Tezkere sürecini iyi izleyiniz... Tezkere çıktı, ilk anda dış dünyada telaş yarattı. Ama içerideki kararsızlık ve çelişkili sözler süreci kısa zamanda sulandırdı. Karşı taraf cesaretlendi, Barzani ve takımı daha çok efelenmeye başladı... Sonumuz hayrola...
* Melih Asık / Milliyet

Çankaya gecekondu mu olmuş?
Dam mı akıyor? Kapılar mı bozuk? Halılar mı yırtık? Koltuklar mı eprimiş?
Badanası mı dökülüyor? Camlar mı kırık? Sandalyelerin ayakları mı oynuyor? Tavanın, tencerenin dibi mi çıkmış? Tabak, çanak takımı mı bozulmuş? Masa örtülerinin, yıkanmaktan rengi mi kaçmış? Çarşaflar mı yırtık? Yastıkların içi mi boşalmış?
Çankaya Köşkü oturulamaz halde mi? Gecekondu gibi mi olmuş?
Herhalde öyle ki, yeni bütçede Çankaya Köşkünün onarımı ve yeni mobilya satın alımı için, toplam 30.7 milyon YTL ayrılıyor. 19.8 milyon tadilat, 11.9 milyon YTL de yeni mobilya için. Eski lira üzerinden, toplam 30.7 trilyon lira. Vay canına, amma da dökülmüş köşk, desenize. Çankaya Köşkü'nde onarımı kim istiyor? Hayrünnisa Gül Hanımfendi. Abdullah Gül'ün değerleri eşleri.
Hayrünnisa Hanım bunu ilk kez yapmıyor. Gül Dışişleri Bakanı olduğunda da, Dışişleri Konutunu tadilattan geçiriyor. Orada da, dünyanın parasını harcıyor. Bütçe ile ilgili iki haber yana yana.
 Biri, Çankaya Köşkü'nün onarımı ve yeni mobilya için 30.7 milyon YTL ayrılması, diğeri memura yılda yüzde 2+2 üzerinden günlük 140 kuruş zam yapılması. Sıradan her insanda, sosyal adalet duygusunu tetikleyen iki karar. Her insan ister istemez, bu hesaba takılıyor. Ve isyan ediyor. Bir yanda böylesine bir lüks, öte yandan kuruş hesabını yapan milyonlarca memur. Gül Ailesi, onarım ve mobilya parasını kendi cebinden mi harcıyor? Hayır, hepimizin verdiği vergilerden. Hangi hakla? Hangi ihtiyaçla?
Bunun adına, Batıda görgüsüzlük deniyor.  ABD, Fransa, Almanya, İtalya, Avusturya, İsviçre, Yunanistan, Portekiz ve daha başka ülkelerde Cumhurbaşkanlarının konutları belli sürelerde denetleniyor, elden geçiyor. Varsa, eksik, gedik gideriliyor ya da ani bir bozulmada hemen onarılıyor.  
* Yalçın Doğan / Hürriyet

Halk çocuğuna yakıştı mı?
Kararı siz verin. Nerdeyese yüzyılın soygunu sayılabilecek çok yüksek faizler ödeyerek borç bul, bu borçla git Çankaya'da Cumhurbaşkanı Köşkü'ne yeni mobilyalar, perdeler, avizeler al, duvarları yıktır, salonları genişlet...
Faizle borçlanır.
Yeni perde alır.
Faizle para bulur.
Yeni mobilya alır.
Yakışık alır mı?
Bu, demokrat Abdullah'ın "anti demokratik harcaması" olmazsa, adı başka ne olur? Kayserili bir tornacının oğlu, halkın içinden çıkmış, Cumhurbaşkanı olmuş.
Sanki köşk harap olmuş.
Deprem geçirmiş. 
Büyük yangın görmüş.
Oturulamaz olmuş. 
Yenilemek gerekiyor, baştan aşağıya tamirata ihtiyaç varmış gibi Cumhurbaşkanlığı Bütçesi'ni 2008 yılı için yüzde 63 oranında artırdılar. Bu artışlar isteğe göre oluyor. Bütçeyi hazırlayanlar önceden Cumhurbaşkanı Köşkü'nü idare edenlerden "yeni ihtiyaç listesi" alıyorlar, buna göre para aktarıyorlar. Ödeneği artırıyorlar ya da azaltıyorlar. Memuruna yani cumhuruna "yüzde 2 artı 2" verebilen Maliye Bakanlığı, Cumhurbaşkanı'na buyur harca diyerek "yüzde 63" artış verebiliyor.
33 milyon YTL idi.
55 milyon YTL oldu.
Bütçede yıllık enflasyon hedefi yüzde 4, Cumhurbaşkanlığı bütçesine aktarılan para miktarındaki artış yüzde 63. Nereye harcanacak bu 55 milyon YTL? Ana hatlarıyla belirlenmiş. Buna göre 18.8 milyon YTL tadilata gidecekmiş.
* Necati Doğru / Vatan

Köşt’te olur olmaz tadilat yapılamaz
Abdullah Gül Dışişleri Bakanlığı'na getirildiğinde eşi Hayrünnisa Gül'ün ilk işi Dışişleri Köşkü'nde büyük bir tadilat yaptırmak olmuştu. Çankaya Köşkü'nde de büyük bir tadilat gündemde... Hayrünnisa Gül'ün talimatıyla yapılacak tadilat için 30 trilyon lira ayrılmış... Çankaya Köşkü'nde 16 yıl Basın Danışmanlığı yapmış Ali Baransel'i dinliyoruz: "Görev sürem boyunca gördüğüm en büyük tadilat rahmetli Fahri Korutürk'ün Pembe Köşk'ün birinci katında bulunan kapalı yüzme havuzunu kapatıp salona dahil etmesiydi. Bunu mutlaka yapmak gerekiyordu, çünkü büyük kabullerin yapıldığı mevcut salon çok yetersizdi. Bu 16 yılda diğer tadilatlar boya, badana ve objelerin yerlerinin değiştirilmesinden ibaret kalırdı.
Bizim merak ve kaygımız şu... Böyle pahalı ve iddialı tadilat tasarlayan Sayın Hayrünnisa Hanım'ın mimari ve dekorasyon bilgisi nedir? Köşk, dışıyla, içiyle, mobilyalarıyla bir tarihi yapıdır. Cumhuriyetin simgesidir. Kim olursa olsun bu yapıyı kendi zevkine göre değiştirebilir mi? Bir komisyon kurulacakmış. Bu komisyonu kim seçecek? Komisyon kimlerden oluşacak? Köşk bütün ülkenin malı... Cumhuriyetin anılarını taşıyan sembol mekân. Orası bir ailenin zevkine göre, o ailenin rahat edeceği biçime dönüştürülemez... İç ve dış mekânda tarihi dokuyu bozacak bir tadilata gidilemez. Gidilmemeli... Yapılacak değişiklikler mutlaka Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu gibi uzman bir kuruldan geçirilmelidir...
* Melih Aşık / Milliyet

Yazarın Diğer Yazıları