ABD 50 yıl kalacak ise!

Türkiye’nin Irak bataklığına PKK saldırıları ile niçin sokulmak istendiğine dair en iyi cevap ABD’nin Orta Doğu’yu da kapsayan Merkez Komutanlığının kısa süre önce emekliye ayrılan komutanı General John Abizaid’den geldi.
AA’nın haberine göre Abizaid, Amerikan güçlerinin, şiddetin hüküm sürdüğü Orta Doğu’dan çıkmasının yarım yüz yıl daha alabileceğini söyledi. CENTCOM’un komutanlığını bugüne kadarkiler içinde en uzun süre yapan Abizaid, Carnegie Mellon Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada, Amerikan güçlerinin askeri mücadele yükünü bölgesel güçlere kaydırması ve kendilerinin dolaylı bir rol üstlenmeleri gerekeceğini ifade ederek, “Ancak bir an bile, gelecek 25-50 yıl Amerikan ordusunun eve dönebileceğini farz edemeyeceklerini, bölgedeki stratejik durum sebebiyle bunun mümkün görünmediğini” söyledi.
Abizaid, “Sünni ve Şii radikalizmi, Arap-İsrail çatışmasının artışı ve dünya ekonomisinin Orta Doğu petrolüne bağımlılığı, Amerikalıları uzun süre Orta Doğu’da tutar” ifadesini
kullandı.

* * *

Almanya’nın Der Tagesspiegel gazetesinde Malte Lehming imzasıyla çıkan yorumda ise Putin ve Erdoğan’ın ayrıca İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in yoğunlaşan uluslararası temaslarına ve ABD Başkanı George Bush’un üçüncü bir dünya savaşı çıkabileceği ihtimalinden söz etmesine dikkat çekildi. Yazıda Erdoğan’dan sonra Sarkozy ve Angela Merkel’in de Bush’u ziyaret edeceği belirtilerek “Bütün bu gelişmeleri sıradan olarak değerlendirmek gerçekten saflık olur” denildi.

* * *


1993 yılı başında, İncirlik üssünde Gürcü kökenli Amerikalı Orgeneral Shalikashvili’ye verilen gizli brifinge bir Türk kurmay subayı sızmıştı. Bu subayın verdiği bilgiye göre brifingi sunan Amerikalı subay, Orgeneral Shalikashvili’nin sorularını şu cevapları vermişti:
"1- Kürt devletinin kuruluşu için beş yıl süre öngörmüştük. Ama beceriksiz çıktılar. Bu sebeple süre uzayacak.
2- Orada görevlendirilen çok sayıda NGO fazla, işe yaramıyor. Kürt devletinin kuruluş sürecinde üç etkili grup var: Barzani grubu, Talabani grubu ve PKK.
3- PKK’nın görevi, Kürt devletinin kuruluş süreci boyunca Türkiye’yi angaje tutmaktır.”
Nitekim bu brifingden altı yıl sonra Türkiye’ye teslim edilen terör örgütünün başı, “Ben tarihi rolümü oynadım” demişti. Kendi rolünün ne olduğunu çok iyi biliyordu.
Bugün ise PKK saldırıları, Türkiye’yi büyük bir bölgesel savaşa itmenin ön adımlarıdır.

* * *

Irak’ın üçe bölünmesi sürecini, Türkiye’yi yönetenlerin katkılarıyla Çekiç Güç başlattı.
Yüce Katırcıoğlu’na göre, şimdiki süreç, Türkiye’nin üniter yapısının bozulması sürecidir.
Bu görüşü, DTP’nin alenen özerklik talebinde bulunması doğruluyor!
Katırcıoğlu’na göre, Türkiye’yi yönetenler, “Irak’ın toprak bütünlüğü korunmalıdır” diye diye Irak’ı böldükleri gibi şimdi de “Türkiye’nin üniter yapısı korunmalıdır” diye diye Türkiye’yi bölüyor:
“Eğer öyle olmasaydı, etnik gruplara kendi kaderini tayin hakkı veren BM ikiz sözleşmelerini imzalarlar mıydı?
Eğer öyle olmasaydı, vatan topraklarının yabancılara satılmasına izin veren yasayı çıkarırlar mıydı?
Eğer öyle olmasaydı, vatan toprakları üzerinde yabancıların ayrıcalıklı sanayi bölgeleri kurmalarına izin verirler miydi?
Eğer öyle olmasaydı, İstanbul’daki askeri mekânlardan tek vatan tek devlet, tek bayrak, tek dil, yazan tabelaları indirirler miydi?
Eğer öyle olmasaydı, 2001 Şubat’ında MGK’da düzenlenen danışıklı şov ile ekonomiyi çökertirler miydi?”
Bugünkü oyun, Türkiye’nin Güneydoğusunu kaybetmesi ve sömürgeleşmesi üzerine kurulmuştur. Bu oyunu görelim ve savaşacaksak tedbirimizi alalım!

Yazarın Diğer Yazıları