Vatan savunması Kur'an'da yok mu?

Geçen hafta sonu Ankara’da  “Küresel Haçlı Seferi ve Türkiye”  konulu bir konferans verdim. Sözlerimi, vatan savunmasının küresel saldırıya küresel bir cevap verilebilmesi ile mümkün olduğunu belirterek tamamladım. Sorusunu herkesin içinde sorma cesaretini gösteremeyen bir kişi, konferanstan sonra yanıma yaklaşıp küçümseyici bir edayla  “Siz bugüne kadar kaç kitap okudunuz? Kur’an’da vatan kelimesi var mı?”  diye sordu? Soru iyi niyetli değildi! Bu yüzden  “Size ayrı bir konferans vermem gerekiyor”  diye cevap verdim. 

* * *

Bugünlerde Atatürk’ün  “Söz konusu vatan ise gerisi teferruattır”  sözü sık kullanılıyor. Genelkurmay Başkanı da aynı sözü söyleyince, geniş halk kitlelerine maloldu.
Fakat, bir söz veya kavram Atatürk’e ait ise sanki dinde yeri yoktur gibi bir algılama da eş zamanlı olarak virüs gibi yayılıyor! Öyle ki, sıra  “Vatan sevgisi imandandır”  hadisi şerifini unutturup, vatan kavramını çürütmeye geldi! Eskiden Marksist terminolojiye inananlar, vatan kavramını,  “sınırlarını burjuva sınıfının tespit ettiği ulusal pazar yeri”  olarak kabul ederdi. Marksizmi bir din gibi, bir dogma gibi benimseyenler için bu kabul hâlâ geçerlidir.
Şimdilerde İslâmcı denilen basında yazan eski tüfekler de bu görüşü sık sık dile getirir. Öyle ki bunlardan biri Atatürk’ün  “Söz konusu vatan ise gerisi teferruattır”  sözünün, halkı birbirine karşı kin ve düşmanlığa ittiğini iddia ediyor!
Şu işe bakın, Türk Milleti vatanını bile savunmasın, emperyalizme boyun eğsin istiyorlar!  

* * *


Vatan kelimesini edebiyatımızda ilk kullanan kişi Namık Kemal’dir! Millet kelimesi de aynı dönemde kullanılmıştır. Zaten vatanı vatan yapan, millettir. Fakat, bütün Kur’an tercümelerinde vatan kelimesinin karşılığı olarak  “yurt”  kelimesi kullanılmıştır. Yurt, Türkçe’dir. Çadır, yani ev demektir. İngilizce’de de vatan kelimesinin karşılığında  “home” , yani ev kelimesi kullanılır.
Kur’an’da da vatan değil ama yurt kelimesi 26 ayette geçer.
İşte Hamdi Yazır mealinden birkaç ayet:
“Yine bir vakit kesin sözünüzü almıştık: ’Birbirinizin kanlarını dökmeyeceksiniz, birbirinizi yurtlarınızdan çıkarmayacaksınız.’Sonra siz bunu ikrar da ettiniz ve ikrarınıza şahit de oldunuz.”  (Bakara 84)
“(Allah onların) arazilerini yurtlarını ve mallarını size miras kıldı. Bir de henüz ayak basmadığınız bir yeri (size miras kıldı). Allah herşeye kadirdir.”  (Ahzab 27)
“Andolsun ki, Sebe topluluğu için yurtlarında gerçekten bir ibret vardı; sağlı sollu iki bahçe! Onlara hal diliyle: ’yiyin
Rabbinizin rızkından da O’na şükredin, ne güzel, hoş bir şehir ve bağışlayan bir Rabb!’ derlerdi.”  (Sebe 15)

* * *

Vatan savunması ve savaş konusunda da birçok ayet vardır. İkisi şöyledir:
“Sizinle savaşanlara karşı Allah yolunda siz de savaşın. Ancak aşırı gitmeyin. Çünkü Allah aşırı gidenleri sevmez.”  (Bakara 190)
“Savaş, hoşunuza gitmediği halde, size farz kılındı. Olur ki, bir şey sizin için hayırlı iken, siz onu hoş görmezsiniz. Yine olur ki, bir şey sizin için kötü iken, siz onu seversiniz. Allah bilir, siz bilmezsiniz.”  (Bakara 216)
Demek ki, vatan savunmasını kırmak için İslâm şemsiyesinde psikolojik operasyon yapan imansızlar, Türk Milleti’nin zalime boyun eğmesi için çalışıyor. Haberiniz olsun!  

Yazarın Diğer Yazıları