Primakov'un asıl adı ve İsrail'in Kuzey Irak politikası

“ABD ile ordu arasında kalan Erdoğan mı, Rusya mı?”  başlıklı yazımızda Rusya’nın eski Dışişleri Bakanı Yevgeni Primakov’un, Moskovskiye Novosti adlı  “liberal”  gazetede köşe yazarlığı yaptığını ve son yazısında  “Türkiye’nin Irak’a müdahale etmemesi, Rusya’nın menfaatlerine de uygun bir durumdur”  ifadesini kullandığını, böylece Rus kamuoyunu yanılttığını belirtmiş idik.
Konu ile ilgili olarak Yüce Katırcıoğlu bir mektup gönderdi:
“Sayın Arslan Bulut;
Öncelikle, 13.11.2007 tarihli yazınız için kutluyorum. Yazınızdaki hem jeopolitik hem de jeostratejik analizlerinize aynen katılıyorum.
Size kısaca ek bilgi sunuyorum.
Yahudi asıllı Yevgeni Primakov, Dışişleri Bakanlığından sonra Rusya Başbakanlığı da yapmıştır. Yahudi lobisi, Yeltsin’in ardından Primakov’u Devlet Başkanı yapmak için çok uğraşmıştı. Ancak Rus devleti içinde çok iyi kadrolaşmış olan Siloviki’ler grubu buna geçit vermemişti.
Primakov etkili pozisyonlarda olduğu sürece Büyük İsrail amacı doğrultusunda çalıştı. Terör örgütünün başı Öcalan’ın Türkiye’ye teslimi öncesinde Rusya’ya sığınması gündeme geldiğinde, Primakov önce ikircikli davranmıştı. Daha sonra Rus devlet aygıtının kesin tavrı üzerine Öcalan’ın Rusya’ya sığınması mümkün olmamıştır.
Primakov’un, analizinizde belirttiğiniz aldatmaca tavrı bu bilgilerin ışığında sürpriz değildir. Primakov’un pek kullanmak istemediği asıl soyadı ’Finkelstein’dır.” 

* * *

Primakov’un Yahudi asılı olduğu, hatta dostlarının kendisine  “Pinchas”  dediği de biliniyor.
Taha Kıvanç da Yevgeni Primakov ile ilgili bir yazısında Fransa’nın eski Ankara Büyükelçisi Eric Rouleau ile bir görüşmesini anlatıyor: 
 “Eric Rouleau ile Yevgeni Primakov birbirlerini, katır sırtında Kuzey Irak’ta dolaşarak bölgeyi öğrenmeye çalıştıkları 1960’lı yıllardan beri tanıyorlar. O yıllarda Rouleau, Le Monde gazetesinin, Primakov ise Pravda’nın Orta Doğu muhabiriydiler. Onların gazetecilik günlerinde yollarının kesiştiği bir kişi daha var: O yıllarda ’rejimin güçlü adamı’ sıfatıyla perde gerisinden Irak’ı yöneten Saddam Hüseyin.
Ünlü Amerikalı gazeteci Seymour Hersh, New Yorker dergisinde çıkan makalesinde, Primakov’un Irak’tan 800 bin dolar rüşvet aldığını yazdı. (...)
Türkiye ile Yunanistan arasında savaşa yol açacak çapta ihtilâf konusu olan ve Girit’e yerleştirilmek istenen S-300 füzeleri de Primakov’un icadıydı. NATO’nun genişlemesi sürecini engellemek amacıyla ittifakın iki üyesi arasına fitne sokmak için Kıbrıs’a füze satma fikri, dönemin Rus Dışişleri Bakanı Yevgeni Primakov’dan çıkmıştı. Bunu da, ABD’nin bir başka ünlü gazetecisi William Safire’ın yazdığı iki makaleden öğrenmiştik. Safire’dan bir şeyi daha öğrendik: Primakov’un esas soyadının Finkelstein olduğunu.
Orta Doğu’da gazeteci olarak dolaştığı günlerde zararını görebileceği düşüncesiyle Finkelstein soyadından kurtulmak istemiş ve Ukrayna dilinde ’üvey evlât’ anlamına gelen Primakov soyadını benimsemiş.”

* * *


Hürriyet’te Ferai Tınç’ın, Zaman’da Fikret Ertan’ın da bu bilgileri içeren yazıları var. Tınç, 14 Eylül 1998 tarihli yazısında  “Gerçek adı Yevgeni Finkelstein olan Primakov, 1960’larda Pravda muhabiri olarak gittiği Orta Doğu’da, Sovyet diplomasisinin önemli gizli operasyonlarında yer alan bir KGB ajanıydı” ifadesini kullanmıştı.
İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’in Ankara’yı ziyaret ettiği günlerde, Türkiye’nin Irak’a müdahalesi aleyhinde Rusya’da kamuoyu oluşturmak isteyen Primakov’un asıl kimliği, İsrail’in Kuzey Irak politikasının gerçekte ne olduğu hakkında da bir fikir vermiyor mu?

Yazarın Diğer Yazıları